Görüş Bildir
Haberler
15 İlginç Teknoloji Şirketi İsmi ve Hikayeleri

15 İlginç Teknoloji Şirketi İsmi ve Hikayeleri

Mehmetcan Boz
14.02.2015 - 21:25 Son Güncelleme: 15.02.2015 - 00:31

1. Yandex

1. Yandex

Rus arama motorunun adı hem bir kısaltma, hem de bir kelime oyunu. Wikipedia'ya göre isim, ilk başta 'Yet Another iNDEXer'ın kısaltılmış haliydi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Twitter

2. Twitter

Twitter'ın çalışma adı 'Status'du. Ancak şirketin kurucuları, daha iyi bir sözcük aramak için sözlükten yardım aldılar. Bir isim fırtınası gerçekleştiren ekip ve 'twitch' (Türkçesi seğirmek, kıpırtı) kelimesini bulmuş.

Bu kelimenin fazla akılda kalıcı olmadığını düşünen ekip benzer sözcükleri bulmak için sözlüğe bakmaya devam ettmiş ve 'twitter'ı bulmuş. Tanımı ise 'önemsiz bilgilerin kısa bir patlaması' ve 'kuşun cıvıldama sesi'.

3. Bebo

3. Bebo

Sosyal ağ Bebo, adını 'blog early, blog often' ('erken blog'layın, sık blog'layın') cümlesinin kısaltmasından alıyor.

4. Google

4. Google

Sergey Brin ve Larry Page, arama motoruna ilk sürümünde 'Back Rub' adını vermişler. Şirketi adını sonradan matematiksel terim 'googol'u temel alan 'Google' ile değiştirmişler. 

Googol'un anlamı ise 'on üzeri yüz' olarak biliniyor. Brin ve Page'in bu ismi tercih etmesindeki neden, arama motorunun çok güçlü olmasıymış.

5. GoDaddy

5. GoDaddy

İsim araştırmasına giren yaratıcılardan ilk önce 'Big Daddy' ismi çıktı, ancak domain adı alınmıştı. Fikir daha sonra 'GoDaddy' olarak değiştirildi. Parsons, yeni ismi beğenmişti çünkü 'GoDaddy' adı, insanların yüzünü güldürüyordu.

6. Yahoo!

6. Yahoo!

Jerry Yang ve David Filo, şirketlerini 1994'te 'Jerry's Guide to the World Wide Web' olarak adlandırmışlardı. Yeni isim ise 'Yet Another Hierarchical Officious Oracle'ın bir kısaltmasıydı. 

Yahoo'nun sözlükte 'kaba', 'gelişmemiş' ve 'görgüsüz' oalrak geçiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Zynga

7. Zynga

'Zynga' adı size bir hayvan ismi gibi geliyorsa, bu konuda yanılmıyorsunuz. Mark Pincus, şirketinin adını bulldog köpeğinin adı 'Zinga'dan almış.

8. Etsy

8. Etsy

Robery Kalin, anlamsız bir kelimeyi markaya dönüştürdü. Yabancı film seyretmeyi seven Kalin, duyduklarını yazdı ve bunu firmanın adı haline getirdi.

Etsy, İtalyancada ''oh, evet'' anlamına geliyor

9. Hulu

9. Hulu

Hulu CEO'su Jason Kilar, çok uzun bir isim listesi üzerinde çalıştıktan sonra Hulu adını buldu. Çincenin Mandarin lehçesinde kullanılan Hulu'nun iki anlamı bulunuyor: Sukabağı ve etkileşimli kayıt.

10. Apple

10. Apple

Apple ortak kurucusu Steve Wozniak'a göre Steve Jobs, Palo Alto ve Los Altos arasındaki Highway 85 üzerinde sürüş yaparken 'Apple Computers' ismini keşfetti.

Dipnot: Saygı ve sevgiyle anıyoruz...

11. Meebo

11. Meebo

Şirketin kurucuları, iki heceli kelimeden oluşan, telaffuzu kolay, ancak bir anlamı olmayan bir kelime oluşturmak istemişler.

Şirket blog'unda Meebo'nun gizli bir kısaltma veya şaka olmadığı yazılı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

12. Yipit

12. Yipit

Anlamlı her domain adının kapıldığını farkeden Yipit ortak kurucusu Vinicius Vacanti, kısa bir isim bulmak istediklerini ve sonunun 'it' ile bitmesini istemiş.

[sessiz][sesli][sessiz]it.com şeklindeki tüm olasılıkları listeleyecek bir python kodu yazan Vacanti, 21 sessiz ve 5 sesli harf ile ortaya 2.205 domain çıkarmış. Ortalama 400 kadarı satın almaya açık olan domainler arasından Yipit.com da karar kılmışlar.

13. Pandora

13. Pandora

Pandora, bir Yunan tanrıçasının adıydı. Pandora, Yunanca'da 'kabiliyetli' anlamına geliyor.

14. Skype

14. Skype

Projenin ilk adı olan 'Sky peer to peer' (gökyüzünde eşten eş) zaman içinde 'Skype'a dönüştü. İlk başta 'Skyper'a dönüştürülen isimdeki 'r' harfi, domain adı kısıtlamaları nedeniyle çıkartıldı.

15. Zillow

15. Zillow

Zillow, 'Zillons' ve 'Pillows' (katrilyonlar ve yastıklar) kelimlerinin bir araya getirilmiş hali. Zillow'a göre bu isim, sayısız veri noktasını herkesin erişimine açma arzusundan doğdu.

BONUS: Onedio

BONUS: Onedio

1 Ağustos 2012 tarihinde Türkiye'nin ilk içerik tabanlı sosyal ağı olarak yayın hayatına başlayan Onedio'nun ismi, O ne diyor anlamına geliyor. 'O ne diyor' ne alaka derseniz; Herkesin içerik ekleyip, haber oluşturabildiği bir platform olduğu için, kullanıcılar ne demek istediklerini kitlelere kolaylıkla ulaştırabiliyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
43
8
7
5
4
3
0