Malatya'da Temizlik Ekipleri, Karla Mücadeleye Devam Ediyor
MALATYA (AA) - Malatya Büyükşehir Belediyesine bağlı karla mücadele ekipleri, karla kaplanan bölgeleri temizleyerek vatandaşlara temiz ve güvenli bir ortam sağlamanın uğraşını veriyor.Ekipler, kentteki yoğun kar yağışı sonrasında, sabahın erken saatlerinde kar küremeye başlıyor.Şehirde vatandaşların yoğun kullandığı alanlarda yerde kar kalmayana kadar çalışan ekipler, hem il merkezinde hem de kırsalda ulaşımda aksaklık yaşanmaması için çaba gösteriyor.Karla mücadele ekip amiri Hanifi Sakız, AA muhabirine, kar yere düştüğü andan itibaren ekip arkadaşlarını topladıklarını, öncelikle kaldırımları, yaya geçitleri, hastane önlerini temizleyip vatandaşlara güvenli ortam sağladıklarını belirtti.'Halkımızın güvenliği için mücadele ediyoruz'Temizlik görevlilerinden Osman Ordu ise 12 yıldır mesleğini severek yaptığını, karla mücadeleyle vatandaşlara hizmet etmenin güzel bir görev olduğunu ifade etti.Şehrin bütün sokaklarını, caddelerini, kaldırımlarını kardan temizlediklerini dile getiren Ordu, 'Halkımızın sağlığı ve rahat yürüyebilmesi için bütün şehri elden geçiriyoruz. Halkamızın güvenliği için mücadele ediyoruz.' diye konuştu.Temizlik görevlilerinden Mehmet Duman da 'Çalışmaya sabah saat 06.30'da başlıyoruz. Karları yerden kaldırana kadar çalışıyoruz. Kar mücadelesi yaparken birinci düşüncemiz karı yerden kaldırmak. İnsanların kayıp düşmemesi için yoğun uğraş veriyoruz.' ifadelerini kullandı.
Asya-Pasifik Ülkelerinde Kovid-19 Salgınına İlişkin Gelişmeler
ANKARA (AA) - Asya-Pasifik ülkelerinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını etkisini sürdürüyor.Çin Ulusal Sağlık Komisyonundan (NCH) yapılan açıklamaya göre, Çin ana karasında son 24 saatte, 19'u yurt dışı kaynaklı, 92 yeni Kovid-19 vakası kaydedildi, hayatını kaybeden olmadı.Yurt içi kaynaklı vakaların 9’u Heylongciang, 63'ü Cilin, 1'i Hıbey eyaletlerinde ve 1'i de Pekin eyaletinde görüldü.Kovid-19'un ortaya çıktığı Çin'de bugüne kadar 89 bin 522 vaka tespit edilirken, 4 bin 636 kişi yaşamını yitirdi ve 83 bin 218 kişi iyileşti.Güney KoreGüney Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinden yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte 30'u yurt dışı irtibatlı, 355 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 78 bin 205'e çıktı.Son 24 saatte 6 kişinin yaşamını yitirmesiyle virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1420’ye ulaştı. Bugüne dek virüs bulaşan 67 bin 878 kişi de sağlığına kavuştu.HindistanHindistan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte 13 bin 52 yeni vakaya rastlandı, toplam vaka sayısı 10 milyon 746 bin 183'e çıktı, 10 milyon 423 bin 125 kişi sağlığına kavuştu.Son 24 saatte 127 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle ölenlerin sayısı 154 bin 274'e yükseldi.FilipinlerFilipinler Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte tespit edilen 2 bin 103 Kovid-19 vakasıyla ülkedeki toplam vaka sayısı 525 bin 618'i buldu.Son 24 saatte 80 kişinin hayatını kaybetmesiyle ölenlerin sayısı 10 bin 749'a, iyileşenlerin sayısı 487 bin 551'e ulaştı.BangladeşBangladeş Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte tespit edilen 369 Kovid-19 vakasıyla toplam vaka sayısı 535 bin 139'a yükseldi.Son 24 saatte 16 kişinin yaşamını yitirmesiyle virüse bağlı can kaybı sayısı 8 bin 127'ye çıktı. SingapurSingapur Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte tamamı yurt dışı kaynaklı 29 Kovid-19 vakasına rastlandı.Bugüne kadar 59 bin 536 vaka görülen ülkede, virüs nedeniyle 29 kişi hayatını kaybetti, 59 bin 196 kişi iyileşti.TaylandTayland Kovid-19 Durum İdare Merkezinden yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte 829 yeni Kovid-19 vakasına rastlandı, hayatını kaybeden olmadı.Ülkede bugüne kadar virüs nedeniyle 77 kişi yaşamını yitirdi.Toplam vaka sayısı 18 bin 782'ye çıktı, virüs saptanan 11 bin 615 kişi sağlığına kavuştu.TayvanTayvan Epidemi Kontrol Merkezinden yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte 2 yeni Kovid-19 vakası görüldü, virüs nedeniyle hayatını kaybeden olmadı.Toplam vaka sayısının 911'e çıktığı Tayvan'da virüs nedeniyle bugüne kadar 8 kişi öldü.
Meteoroloji, Türkiye'nin Bazı Kesimleri İçin Fırtına Ve Kuvvetli Yağış Uyarısında Bulundu
ANKARA (AA) - Ege ve Marmara bölgelerinde bu gece saatlerinden itibaren fırtına, yurdun çeşitli kesimlerinde ise kuvvetli yağış bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan uyarıya göre, bu gece saatlerinden itibaren Kıyı Ege ve Marmara Bölgesi'nin batısında güneyden kuvvetli esmeye başlayacak rüzgarın, zamanla Ege Bölgesi genelinde güney ve güneydoğudan, Marmara'da ise güney ve güneybatıdan kuvvetli (40-60 kilometre/saat) ve yer yer fırtına (60-75 kilometre/saat) şeklinde etkili olacağı tahmin ediliyor. Yarın öğle saatlerinden itibaren Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Çanakkale ile Edremit Körfezi çevresinde (Ayvalık, Gömeç, Burhaniye, Edremit, Havran), akşam saatlerinden itibaren de Antalya il merkezi ile batı ilçelerinde (Kemer, Kumluca, Finike, Demre, Kaş) kuvvetli (21-50 kilogram/metrekare) ve gök gürültülü sağanak bekleniyor.Bu nedenle söz konusu bölgelerde sel, su baskını, yıldırım, dolu, yağış anında kuvvetli rüzgar, çatı uçması, soba ve baca gazı zehirlenmesi, ağaç ve direk devrilmesi ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması önem arz ediyor.
İtü Mtal Öğrencileri Su Tasarrufuna Dikkat Çekmek İçin Video Hazırladı
İSTANBUL (AA) - İstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (İTÜ MTAL) öğrencileri, su tasarrufuna dikkat çekmek için video hazırladı.İTÜ MTAL'dan yapılan açıklamaya göre lise, meslek lisesinin sorunlara karşı çözüm üretme çalışmaları sürüyor. 2020 yılının kurak geçmesi ve barajlardaki su seviyesinin normalin altında olması nedeniyle İTÜ MTAL öğrencileri toplumda farkındalık oluşturmak için 'su tasarrufu' videosu hazırladı. Okul öğretmeni Selen Aras koordinatörlüğünde 8 öğrencinin katkı sunduğu çalışmada, suyun verimli ve idareli kullanılması konusunda insanlar bilgilendiriliyor.Açıklamada görüşlerine yer verilen Okul Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Toros, ekolojik sistemin sürdürülebilirliği ve güvenliği için suyun hayati öneme sahip olduğunu belirtti.Tarih boyunca medeniyetlerin gelişmesinde veya gerilemesinde suyun etkili olduğunu vurgulayan Toros, şunları kaydetti:'Su günümüzde de önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle öğrencilerimize suyun önemiyle ilgili farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Öğrencilerimizde dikkat çekmek için evlerinde su tasarrufu ile ilgili kısa videolar çektiler. Bu videoyu da sosyal platformlara yükleyerek dikkat suyun tasarrufuna dikkat çekecekler. Öğrencilerimizin bu tarz farkındalık projeleri yapmaları çok önemli.'
Eskişehir, Bursa, Bilecik Ve Kütahya İçin Kuvvetli Rüzgar Uyarısı
ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir, Bursa, Kütahya ve Bilecik'te gece saatlerinden itibaren kuvvetli rüzgar bekleniyor. Meteoroloji 3. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, bu geceden itibaren rüzgarın 4 ilde saatte 40 ila 60 kilometre hızlarda eseceğinin tahmin edildiği duyuruldu.Rüzgarın hızının yer yer saatte 70 kilometreye ulaşmasının beklendiği bildirilen açıklamada, çatı uçması, ulaşımda aksamalar, ağaç ve direk devrilmesi, baca gazı zehirlenmesi gibi meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği uyarısında bulunuldu.
Cunda Adası'nda Tarihi Kalıntılara Rastlanan Arazide Kurtarma Kazısı Başlatıldı
BALIKESİR (AA) - Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, Cunda (Alibey) Adası'nda tarihi değere sahip olduğu tahmin edilen kalıntıların bulunduğu alanda kurtarma kazısı yürütülüyor.Namıkkemal Mahallesi'nde özel mülkiyete ait arazide temizleme ve peyzaj çalışması sırasında toprak altında tarihi kalıntı olabileceği düşünülen malzemelere rastlandı.Balıkesir Valiliğine durumun bildirilmesi üzerine, Kültür ve Turizm Bakanlığının onayıyla Balıkesir Kuvayı Milliye Müzesi Müdürlüğünce kurtarma kazısı başlatıldı.Kalıntıların niteliği ve hangi döneme ait olduğu, yapılacak araştırma sonucunda belirlenecek. Valilikten yapılan açıklamada, 'Kazı çalışması, gerekli bütün tedbirler alınarak Valiliğimizin koordinasyonu altında kültür varlıkları mevzuatına uygun olarak yürütülmektedir.' ifadesine yer verildi.
Yemen'deki Bae Destekli Güney Geçiş Konseyi Heyeti Moskova'ya Gidiyor
ADEN (AA) - Yemen'deki Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Güney Geçiş Konseyi (GGK) Başkanı Aydarus ez-Zubeydi liderliğindeki heyet, Rusya'nın başkenti Moskova'ya gitmek üzere ülkeden ayrıldı. GGK ofisinden yapılan açıklamada, Rus hükümetinin Zubeydi'yi Moskova'ya davet ettiği belirtildi.Zubeydi liderliğindeki GGK heyetinin, Moskova'ya gitmek üzere Yemen'den ayrıldığı kaydedildi.GGK Başkanlığı Genel Sekreteri ve Aden Valisi Ahmed Hamid Lemles'in de yer aldığı heyetin Moskova'da hükümet ve parlamentodaki yetkililerle bir araya gelmesi bekleniyor. Yemen'de 2017'de kurulan BAE destekli GGK, geçici başkent Aden dahil olmak üzere güneydeki hayati bölgeler ile stratejik önemi haiz Sokotra'yı kontrolü altında tutuyor.
Adana Tufanbeyli'de Kar Nedeniyle 29 Mahalle Yolu Ulaşıma Kapandı
ADANA (AA) - Adana'nın Tufanbeyli ilçesinde kar yağışı nedeniyle 29 mahalle yolunda ulaşım sağlanamıyor.İlçede dün gece saatlerinden itibaren etkili olan kar, ulaşımı olumsuz etkiledi.Kar yağışı nedeniyle 29 mahalle yolunun ulaşıma kapandığı ilçede ekiplerin yol açma çalışmaları sürüyor.Tufanbeyli Kaymakamı Ömer Sevgili, yaptığı açıklamada, kar kalınlığının bazı yerlerde 1 metreye kadar ulaştığı ilçede, kapanan yolları açma çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
Sosyal Medya Fenomeni CZN Burak Kimdir? CZN Anlamı Nedir?
Hazırladığı yemekleri yaparken sürekli gülümsemesi ve eğlenceli tavırları ile sosyal medya hesabından paylaştığı yemek videolarıyla dünyaca ünlü olan, CZN Burak adıyla tanınan şef Burak Özdemir geçtiğimiz günlerde hastane önlüklü yaptığı paylaşım sonrasında gündem oldu. Pek çok vatandaş CZN Burak hakkında araştırma yapmaya başladı. Peki CZN Burak kimdir? CZN anlamı nedir? Detayları haberimizde sizler için derledik...
Malatya'da Yapılan "Kardan Gelin" Görenlerin İlgisini Çekti
MALATYA (AA) - Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde yağan karın ardından iki arkadaşın yaptığı 'kardan gelin' görenlerin ilgisini çekti. İlçede etkili olan kar yağışı sonrası bölge beyaza bürünürken Erkenek Mahallesi sakinlerinden iki arkadaş kardan gelin yaptı. Elinde çiçeği, başında duvağı ve belinde kuşağıyla yaklaşık iki metre boyundaki kardan gelin, görenleri şaşırttı. Kardan gelini yapan Yunus Özen ve Bekir Özdemir, karda eğlenmek isteyip gelin yaptıklarını, kardan gelinlerinin görenlerin oldukça ilgisini çektiğini belirtti.
İran Sağlık Bakanı: "Ülkede Kovid-19'Un 4. Dalgasından Endişeliyiz"
TAHRAN (AA) - İran Sağlık Bakanı Said Nemeki, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında 4. dalgadan endişeli olduklarını belirterek, vatandaşlara sağlık kurallarına uymaları çağrısında bulundu. Nemeki, Kirman kentindeki koronayla mücadele toplantısına katılarak, halkı Kovid-19 salgınının yeni dalgasına karşı uyardı. İran Sağlık Bakanı Nemeki, 'Ülkede Kovid-19'ın 4. dalgasından endişeliyiz. Yeni dalgada virüsün etkisi ve yayılma hızı daha fazla olacaktır. Virüsün mutasyona uğramış hali tüm dünya ülkelerini endişelendiriyor.' ifadelerini kullandı.Normalleşme sürecinde sağlık protokollerine uyulmaması halinde salgının yeni dalgasıyla karşı karşıya kalabilecekleri konusunda uyaran Nemeki, böyle bir durumda yeni adımlar atmak zorunda kalacaklarını söyledi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de dün yaptığı açıklamada tekrar bir yükselişe karşı halkı uyararak, aksi takdirde kısıtlamaları artırmak zorunda kalacaklarını ifade etmişti.
Adana Yaylaları Beyaza Büründü
ADANA (AA) - Türkiye'nin en sıcak kentlerinden Adana'nın yüksek kesimlerinde etkili olan kar, Toros Dağları eteklerindeki yaylaları beyaz örtüyle kapladı.Yazın serinlemek isteyenlerin tercih ettiği çam, ardıç, sedir ağaçları ve meyve bahçelerinin yer aldığı doğa harikası Adana yaylaları, kış mevsiminde ise kar görmek isteyenlerin uğrak yerleri oluyor. Sadece şehrin yüksek kesimlerinden görülebilen kar, hafta sonunu yaylada geçiren ziyaretçilerine eşsiz manzara sunuyor.Aladağ ilçesinin Toros Dağları eteklerindeki Meydan Yaylası'nda, vatandaşlar kar yağışının ardından bahçelerinde karın keyfini çıkardı, çocuklar kar topu oynadı.'Yazın serinlemeye kışın da kar görmeye geliyorlar'Ayşegül Pınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaylaya ilk geldiğinde kar görünce şaşırdığını söyledi. İlk zamanlar kar nedeniyle evden çıkamayacağını düşünerek endişelendiğini, daha sonra alıştığını ifade eden Pınar, 'Yazın serinlemeye kışın da kar görmeye geliyorlar. İnsanlar yazın sıcağı sevmediğinden yaylaya kaçıyorlar, kışın da kar görmeye geliyorlar. Ülkemiz kurak bir dönemden geçti, bu nedenle kar yağması çok güzel. Şu an toprağımız suya doydu.' diye konuştu.Diyarbakır'dan ailesiyle Meydan Yaylası'na gelen 13 yaşındaki Egemen Sakın da evlerinin bahçesinde kar topu oynayarak çok eğlendiğini kaydetti.
Gümüşhane'de Kar Nedeniyle 65 Köy Yolu Ulaşıma Kapandı
GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane'de kar yağışı nedeniyle 65 köyle ulaşım sağlanamıyor.Kentte yaklaşık 3 gündür etkili olan yağış sonucu yüksek kesimlerde kar kalınlığı 30 santimetreyi aştı.Kar sebebiyle merkez ilçede 20, Kelkit'te 15, Şiran'da 16, Torul'da 8 ve Kürtün'de 6 olmak üzere 65 köy yolu ulaşıma kapandı.İl Özel İdaresi ekipleri, 23 ekip ve iş makinesiyle kapalı köy yollarının ulaşıma açılması için çalışmalarını sürdürüyor.
Fethiye'de Rengi Turkuaza Dönen Deniz Görenleri Şaşırttı
MUĞLA (AA) - Muğla'nın Fethiye ilçesindeki dünyaca ünlü Ölüdeniz ile Kelebekler Vadisi'nde deniz suyu turkuaz renk aldı.İlçeye yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki Kelebekler Vadisi Plajı'nda, yağışın ardından denizin rengi değişti. Ölüdeniz ile burada denizin rengi, turkuaza dönüştü. Denizin rengi drone ile havadan görüntülendi.Salgın nedeniyle hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olan az sayıda turist, Ölüdeniz'deki eşsiz manzarayı fotoğrafladı.
Ilgaz Dağı'nda Yarıyıl Tatili Ve Hafta Sonu Yoğunluğu
KASTAMONU (AA) - Türkiye'nin önemli kış turizm merkezlerinden Ilgaz Dağı Kayak Merkezi'nde hafta sonu ve yarıyıl tatili yoğunluğu yaşanıyor.Kastamonu ile Çankırı sınırlarındaki Ilgaz Dağı, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok kentten kayakseverleri ağırlıyor.Ilgaz Dağı Kayak Merkezi'ne gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler, 1850 rakımdaki dağın doğal güzellikleri arasında kayak ve snowboard yapıp kızakla kayarak keyifli vakit geçiriyor.Eşsiz manzarasıyla özellikle kış aylarında kartpostallık görüntüler oluşturan Ilgaz, doğaseverlerin uğrak yerleri arasında ön sıralarda yer alıyor.Kayak merkezinde, özellikle hafta sonlarındaki yoğunluk dikkati çekiyor.Ziyaretçilerden Aydoğan Aslan, AA muhabirine, hafta sonu tatilini geçirmek için Ankara'dan Ilgaz Dağı'na geldiğini söyledi.Günübirlik olarak da sık sık Ilgaz'a geldiğini anlatan Aslan, 'Buradaki ağaçları ve kayak pistini çok beğeniyoruz. Ağaçların arasından kayarak geçebiliyorsunuz. Farklı pistlerin de olmasından dolayı buranın tercih edilme şansı çok yüksek. Ilgaz Dağı'nı herkese öneriyoruz.' dedi.