Görüş Bildir
Haberler
Züleyha Ekici Yazio: Hayalimizin Uçan Arabaları Gezegenimizde “Sky Tran”

etiket Züleyha Ekici Yazio: Hayalimizin Uçan Arabaları Gezegenimizde “Sky Tran”

Onedio Arena
19.10.2021 - 21:57 Son Güncelleme: 24.10.2021 - 19:21

Sky Tran, birçoğumuzun çizgi filmlerden ya da bilim kurgu filmlerinden tanıdık, bildiği manzarayı mevcut kılan bir proje.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Arkanıza yaslanıp, gözlerinizi bir anlığına kapatıp düşleyin.

Arkanıza yaslanıp, gözlerinizi bir anlığına kapatıp düşleyin.

Akıllı telefonunuzdaki uygulamadan, yalnızca parmağınızın ucuyla dokunup çağırdığınız kabininize binerek arşa doğru çıkıyorsunuz. ‘‘Horos’un Gözü’’ ne dönüşüyor kabininiz. Kuşlarla aynı irtifadan şehrinizi izliyorsunuz. Trafik sorununuz olmadığı için stres ve gerginlik yaşamıyorsunuz aksine oldukça havalı bir yolculuk gerçekleştiriyorsunuz.  Varmak istediğiniz lokasyona çok kısa bir sürede ulaşıyorsunuz üstelik. Şimdi gözlerinizi açabilirsiniz. Nasıl geçti yolculuğunuz? Muhteşem dediğinizi duyar gibiyim.

·Güvenlik

· Hız

·Düzenlilik

· Rahatlık

· Ekonomiklik

· Ekolojik uyum                                                                                                                                                

Bu özelliklere sahip olmayan, insanların yakındığı yüksek ücretli ve güvensiz ulaştırma araçları ile ulaşım faaliyetleri gerçekleştirilirse ulusal ya da uluslararası bir gelişim düzeyi sağlanamamaktadır.

İnsanların yaşamlarını kolaylaştıracak etkin bir ulaşım sisteminin geliştirilmesi için bölgenin hem fiziki hem de beşeri coğrafi özellikleri dikkate alınarak yatırımların gerçekleştirilmesine karar verilmelidir.

Mevcut ulaşım sistemlerimizin avantaj ve dezavantajları birçoğumuzun yaşamında etkilerini göstermektedir. Bireysel etkilerinin dışında çevresel ve toplumsal yansımaları fark edilir düzeyde herkes tarafından görülmektedir.

2020 Mart ayında pandeminin başlamasıyla kişisel ulaşım sistemi ihtiyacı ortaya çıktı. Bu ihtiyacın karşılanması için kişiler farklı farklı yollara başvurdu. Kimi yürümeyi tercih ederken, kimi otomobil ya da bisiklet satın aldı.

İnsanlığın bu ihtiyacına evrensel çözümler üretecek çalışmaların hız kazanması gerektiği inancındayım.

İnsanlığın bu ihtiyacına evrensel çözümler üretecek çalışmaların hız kazanması gerektiği inancındayım.

Bu bağlamda ilk aklıma gelen proje Sky Train oldu. İlk kez 1990’da Douglas Malewici tarafından önerilen, Unimodal tarafından Ar-Ge çalışmaları yürütülen hızlı kişisel ulaşım sistemi .

ASMA (Asılı Manyetik Araç) yerden yüksekte raylardan oluşan bir ağa bağlı küçük kabinlerin bulunduğu dünyanın ilk uçan araba sistemidir. Trafiğin yoğun olduğu,  nüfusun fazla olduğu metropol şehirlerde kullanılacağı belirtilen sistem elektrikle çalışmaktadır. Yolcuya kişisel kabininde seyahat hakkı sunan Sky Tran manyetik levitasyon teknolojisinden yararlanmaktadır. Oluşturulan manyetik alan ile kabinler raylardan yükseltilir. Birbirini çeken zıt kutuplar aracın ileri hareket etmesini sağlar. Bu yöntem oldukça güçlü mıknatıslar sayesinde yol boyu sürdürülür ve yolcu kendisini uçuyor gibi hisseder. Sistem sürekli hareket halindedir.  Bu sayede herhangi bir aksama olmadan ulaşım devam eder. Sky Tran’in diğer özelliği ise yolculara akıllı telefonlarından istedikleri her an kabin çağırma olanağı tanımasıdır. Yüksek hız, yüksek kapasite, düşük maliyet ve bir araçta en çok aradığımız özellik olan konforu sağlayan sistem ile mesafelerin önemi kalmayacak. 

Zemin üstü demiryolu sistemi pilot uygulama olarak İsrail’in başkenti Tel Aviv’de inşa edilmeye başlanmıştır. Fransa, Almanya, Suudi Arabistan, Hindistan bu sistemi hayata geçirmeyi planlayan diğer ülkelerdendir.

Bir ulaşım sisteminin sahip olması gereken güvenlik, hız, düzenlilik, rahatlık, ekonomiklik ve ekolojik uyum özelliklerinin Sky Tran projesiyle yaşama geçirilmesini sabırsızlıkla bekliyorum.

Bir ulaşım sisteminin sahip olması gereken güvenlik, hız, düzenlilik, rahatlık, ekonomiklik ve ekolojik uyum özelliklerinin Sky Tran projesiyle yaşama geçirilmesini sabırsızlıkla bekliyorum.

Artan ihtiyaca çok geç olmadan cevap verecek etkili, çarpıcı projeler

geliştirilmesini diliyorum.

Bu projelerin başarıyla sonuçlanması, milyonlarca kişinin yaşamını değiştireceği gibi geleceğe de yön vereceğini biliyorum. Proje vuku bulmasa bile bir başkasını, farklı bir proje geliştirmeye teşvik edici itici güç olabilir.  

SpaceX ile uzay taşımacıiığında birçok yeniliğe imza atan Elon Musk’un hava, deniz, kara ve demiryollarının ardından ‘’ beşinci ulaşım yolu’’ olarak nitelendirdiği en çarpıcı proje ise yolcuları taşıyan kapsüllerin bir yerden başka bir yere fırlatılması için hava basınçlı tüplerden oluşan bir ulaşım sistemi kurulmasını öngörüyor.

İnsanın hayatını değiştirebilecek bu hamlelerin gerçeğe dönüştüğünü görebilecek kadar şanslıyızdır umarım.

Züleyha Ekici

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın