Görüş Bildir
Haberler
Yüzlerce Sene Sonra Keşfedilen ve Tarihi Değiştiren 8 Önemli Kayıp Kent

Yüzlerce Sene Sonra Keşfedilen ve Tarihi Değiştiren 8 Önemli Kayıp Kent

09.09.2021 - 08:30

Dünyanın yaşını hesaba katarsak şimdiye kadar yaşamış insan sayısının büyüklüğünü az çok tahmin edebiliriz. Peki bu insanlar nerelerde yaşamış, hiç düşündünüz mü? Gelin, geçmişten günümüze keşfedilmiş kayıp şehirlere birlikte bakalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Göbeklitepe - Örencik, Türkiye

1. Göbeklitepe - Örencik, Türkiye

'Tarihin sıfır noktası' olarak da betimlenen Göbeklitepe dünyanın gerçek anlamda en eski yapılarını içeriyor. Şanlıurfa'nın Örencik Köyü yakınlarında 1963 yılında gün yüzüne çıkarılan Göbeklitepe'nin tarihi 11.600 yıl öncesine dayandırılıyor. 2018 yılından beri UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan tarihi alan, tüm dünyanın gözbebeği konumunda.

2. Truva - Çanakkale, Türkiye

2. Truva - Çanakkale, Türkiye

Hektor, Aşil, Paris ve Helen... Efsanevi hikayeyi hatırladınız değil mi? Bu aşk hikayesinin Truva'ya getirdiği savaş sadece Yunan efsanelerinde anlatılıyordu, ta ki 19. yüzyılda Truva şehrinin varlığı Çanakkale'de gerçekten keşfedilene kadar.

3. Machu Picchu - Cusco, Peru

3. Machu Picchu - Cusco, Peru

Dünyanın Yeni Yedi Harikası'ndan biri olan Machu Piccu (Maçu Piçu), Peru'nun Cusco şehrine yaklaşık 88 km uzaklıkta bulunan bir İnka şehri. Zor bir coğrafyada bulunması onu zamanın acımasız etkilerinden korumuş. Çok iyi bir durumda günümüze kadar ulaşan antik şehir And Dağları'nın zirvesinde bulunuyor.

4. Caral - Barranca, Peru

4. Caral - Barranca, Peru

Amerika'nın en eski antik şehirlerinden biri olan Caral'ın tarihi milattan önce 2600'lü yıllara dayanıyor. Peru'nun Barranca ilinde bulunan kalıntılara göre şehrin 60 hektarlık bir alanda 3000'den fazla kişiye ev sahipliği yaptığı söyleniyor.

5. Taxila - Rawalpindi, Pakistan

5. Taxila - Rawalpindi, Pakistan

UNESCO tarafından 1980 yılında Dünya Mirası olarak tescillenen kentin milattan önce yaklaşık 1000 yıllarında kurulduğu bildiriliyor. Kültürel mirasıyla ünlenen kent, bazı kaynaklara göre dünyanın en eski üniversitesine de ev sahipliği yapıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Lagunita - Yucatan, Meksika

6. Lagunita - Yucatan, Meksika

Varlığı bilinip yeri yakın zamana kadar bulunamamış gizemli bir kent burası. Antik Maya şehri olan Lagunita, 2014 yılına kadar kayıp kalmış. Yakınlarında bulunan Tamchen şehriyle birlikte varlıkları keşfedilen gizemli Maya kentlerinin milattan sonra kurulduğu söyleniyor. Yine milattan sonra 1000 yıllarında terk edilen şehirlerin neden terk edildiği sorusunun cevabı arkeologlar tarafından araştırılmaya devam ediliyor.

7. Mesa Verde - Colorado, Amerika

7. Mesa Verde - Colorado, Amerika

Mesa Verde Ulusal Parkı içerisinde kalıntıları bulunan küçük bir köy burası. Kalıntılar içerisinde müze, saray ve evler bulunuyor. Kapı ve pencereleri 'T' şeklinde inşa edilen karakteristik yapıların en büyüğü olan Cliff Palace'da (Uçurum Sarayı) 150 oda ve 75'ten fazla açık alan bulunuyor.

8. Pompeii - Napoli, İtalya

8. Pompeii - Napoli, İtalya

Tarihin en trajik sonlu şehirlerinden biri hiç şüphesiz ki Pompeii. Vezüv Yanardağı'nın patlamasıyla volkanik lavlar altında kalarak gömülen antik Roma şehri Pompeii, 1700 yıl boyunca kayıp olarak kaldı. Sonrasında tesadüfen keşfedilen şehrin günümüzde hala bazı kısımları toprak altında bulunuyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
86
13
6
3
3
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ozan Türkyılmaz

Bence bu sıralamaya xhantos ve termessos ta eklenmeli