Görüş Bildir
Haberler
Çipras, Nazım'ın Dizeleriyle İstifa Etti: 'En Güzel Günlerimiz, Henüz Yaşamadıklarımız'

Çipras, Nazım'ın Dizeleriyle İstifa Etti: 'En Güzel Günlerimiz, Henüz Yaşamadıklarımız'

Onedio Medya
20.08.2015 - 16:32 Son Güncelleme: 21.08.2015 - 09:18

Kreditörlerin istediği reformları kabul etmesi nedeniyle partisi tarafından eleştirilen Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, 20 Eylül'de gidilecek erken seçimin yolunu açmak için istifa kararı aldığını açıkladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Televizyondan halka hitap eden Çipras, “Daha güçlü bir hükümeti kurmak için istifamı sunmak üzere cumhurbaşkanına gidiyorum. Sizden de daha güçlü bir hükümet kurmak için destek bekliyorum' şeklinde konuştu.

Yapılan yorumlarda, Çipras'ın bu kararı almasında, yeni kredi paketi için Parlamento oylamalarında aleyhte oy kullanan parti içindeki sol muhalefetin tutumu rol oynadığı vurgulanıyor. 

Çipras'ın istifasınn ardından geçici hükümete geçilecek. Geçici hükümette başbakanın Yargıtay Başkanı Vasiliki Thanu olması bekleniyor. Eğer bu gerçekleşirse Thanu Yunanistan'ın ilk kadın Başbakanı olacak. 

Nazım Hikmet'in şiirini okudu

'Anlaşma, 5 yıldan bu yana yaşadığımız zor koşulların sonu demek değil ancak sonun başlangıcı olabileceğine inanıyorum.' diyen Yunan Başbakan, 'Çoğunu başarabilmek için mücadele verebileceğimizi biliyoruz. 25 Ocak'ta (seçimler) Yunan halkının verdiği yetki sınıra dayandı. Şimdi yeniden egemen halk sözü almalı. Sizlerin oylarıyla sağladığımız anlaşmanın kemer sıkma önlemlerinden ve memorandumlardan kurtulmaya götürüp götürmeyeceği belli olacak.' şeklinde konuştu.

Yunan Başbakan Aleksis Çipras, halka konuşmasında Nazım Hikmet şiirinden de alıntı yaptı. Çipras, Nazım Hikmet'in 'En güzel günlerimiz, henüz yaşamadıklarımız.' dizelerini tekrarladı.

Seçimler ile birlikte Çipras, 3 yıllık 86 milyar Euro mali destek anlaşmasına sert muhalefet eden Siriza'dan 40 kadar milletvekilini oyun dışı bırakmayı hedefliyor. 

20 Eylül'de erken seçime gidilecek

Yunanistan devlet televizyonu ERT, önce müzakereleri yürüten ekonomi bakanını ardından karşıt görüşlü kabine üyelerini değiştiren Çipras’ın partisi Syriza’daki tepkiler nedeniyle erken seçim kararı aldığını söyledi. Buna göre ülke 20 Eylül'de erken seçime gidecek.

ERT’nin haberine göre partideki bir grup vekiller 13 Eylül ya da 20 Eylül tarihlerini isterken, başka bir grup da kreditörlerin Yunanistan'ın ekonomik performansını notlayacağı Ekim sonrasını tercih ediyordu.

Daha önce mecliste güvenoyu yoluyla hükümete güvenin tazelenmesi gündeme gelmiş ancak reform kararları nedeniyle partide oluşan rahatsızlığın önüne geçilememişti. Reform kararlarına ve kemer sıkma politikalarına toplumdaki tepki ile iktidara gelen Syriza partisinde, vekillerin yaklaşık üçte biri yeni reform planına karşı olduklarını açıklayarak 41 yaşındaki Yunan Başbakanına karşı çıktı.

Yunanistan’a 86 milyar Euro değerinde yeni kredi verilmesini öngören anlaşma, haftalar süren müzakereler, bankalardaki nakit krizi ve halk referandumu süreçlerinin ardından 11 Ağustos’ta kabul edilmişti.

Bu sürede Yunan parlamentosu reform kararlarını onaylamış, iktidardaki Syriza partisinden ziyade AB yanlısı muhalefet vekillerinin ‘evet’ oyları etkili olmuştu. Metron Analysis adlı araştırma şirketinin 24 Temmuz tarihli anket sonuçlarına göre Syriza'nın yüzde 33,6 oranında halk desteği var.

Reuters ve Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/yun...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
0
0
0
0
0