Görüş Bildir
Haberler
Tel Abyad YPG'nin Eline Geçti

Tel Abyad YPG'nin Eline Geçti

FreiGeist
15.06.2015 - 15:42 Son Güncelleme: 15.06.2015 - 19:07

Suriye'nin Rakka vilayetine bağlı Tel Abyad kent merkezinde IŞİD ile YPG güçleri arasında şiddetli çatışmaların ardından kent YPG güçlerinin kontrolüne geçti.

Türkiye'nin Akçakale sınır kapısının karşısında yer alan Tel Abyad Sınır Kapısı'nın denetimi de YPG'nin eline geçti. Asker Türkiye'ye geçmeye çalışan kişileri yakaladı. Söz konusu kişilerin Tel Abyad'dan kaçan IŞİD'çiler olduğu öğrenildi.

BBC Türkçe'ye konuşan Tel Abyad'da bulunan YPG komutanı Hüseyin Koçer, kentin tamamını ele geçirdiklerini söylüyor.

Koçer 'Tel Abyad’ın tamamı az önce güçlerimizin eline geçti. Kentin tamamı kontrolümüzün altına girdi. Şimdi kentte arama tarama faaliyetleri yapıyoruz. Mayın ve bomba temizliği yapıyoruz. Kentte sivil insanlar da var. Onların mayın tuzağına düşmemesi için uyarılarda bulunuyoruz. Kentin tamamını mayın ve bombalardan temizleyeceğiz” diye konuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

YPG güçlerinin dün akşam saatlerinde Tel Abyad kent merkezine kentin doğu tarafından girdiği, YPG'nin de içerisinde olduğu Burkan El Fırat Güçlerinin de Kobani tarafından kent merkezine 5 kilometre yaklaştığı bildirilmişti. Çatışmalar nedeniyle sivillerin tehlikede olduğu öğrenildi.

Tel Abyad, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesiyle sınır komşusu. Her iki ilçede oturanların birbiriyle akrabalık bağları bulunuyor.

BBC Türkçe'nin ulaştığı Akçakale Belediye Başkanı Abdülhakim Ayhan, 'Tel Abyad kent merkezini koalisyon uçakları bombalıyor. İnsanlar IŞİD'in olduğu bölgeden geçmek istemiyorlar korkuyorlar. IŞİD sınır kapısından kimsenin Türkiye'ye gelmesine izin vermiyor' dedi.

Gün içinde ise Akçakale sınırının açılmasıyla, Türkiye'ye geçişler başladı.

Ayhan, 'Tel Abyad kent merkezinin 30 bin nüfusu var. Köyleriyle birlikte Tel Abyad'ın nüfusu 150 bindir. Şu ana kadar Türkiye'ye gelen insan sayısı 40 bin. Tel Abyad nüfusunun yarısı daha kentte duruyor. Siviller tehlikede. Tel Abyad'dan gelenler akrabası olanlar akrabalarının yanında kalıyor olmayanlar ise çadır kentlere yerleştiriliyor' dedi.

YPG komutanı: 'IŞİD üyeleri Türkiye'ye kaçıyor'

YPG komutanı: 'IŞİD üyeleri Türkiye'ye kaçıyor'

'Tel Abyad’ın tamamı az önce güçlerimizin eline geçti. Kentin tamamı kontrolümüzün altına girdi. Şimdi kentte arama tarama faaliyetleri yapıyoruz. Mayın ve bomba temizliği yapıyoruz' diyen YPG komutanlarından Hüseyin Koçer gün içinde BBC'ye yaptığı konuşmalarda şunları söylemişti:

 'Şimdi Tel Abyad'dayız. Kentin doğusundan dün akşam girdik. Tel Abyad'ın IŞİD ile şiddetli çatışmalarımız devam ediyor. İki mahalleyi IŞİD'den aldık. Kentin ne kadarının elimizde olduğu konusunda net bir rakam veremem ama kentin çevresi bizim elimizde' diye konuşmuştu.

Koçer, 'Kent merkezini kuşattık. Çıkan çatışmalarda bazı IŞİD üyelerini öldürdük 3 IŞİD üyesini de sağ yakaladık. Bazı IŞİD üyeleri de Türkiye'ye kaçıyor. Kent merkezini Doğu, Batı ve Güney'den kuşattığımız için IŞİD bir tek Türkiye'ye kaçabiliyor. Savaş ortamı olduğundan kentte sivil insan var mı yok mu veya kent merkezinde ne kadar IŞİD üyesi var bilemiyoruz' demişti.

'IŞİD'in kent merkezinin çoğu yerinde mayın ve bombalar yerleştirdiğini' belirten Koçer, koalisyon uçaklarının bombardımanıyla eşgüdümlü ilerlediklerini de kaydetmişti.

Tel Abyad'ın stratejik önemi

Tel Abyad'ın stratejik önemi

Görsek: Al Jazeera

İçeriğin Devamı Aşağıda

YPG'nin Tel Abyad'daki operasyonunu yöneten Koçer, ilçenin IŞİD ve YPG için stratejik önemini şu sözlerle ifade etti:

'IŞİD, Örgüt için çok önemli bir yer. Avrupa'dan ve diğer ülkelerden IŞİD'e katılmak isteyenler Türkiye'den gelip Tel Abyad'a geçiyorlar. Tel Abyad'ı aldığımızda başka ülkelerden IŞİD'e katılımları engellemiş oluruz. Bizim için de Tel Abyad çok önemli ve stratejik bir yerdir. Cezire ile Kobani kantonu arasında bulunuyor. Bu kentin alınmasıyla iki kantonun birleşmesi önemini taşıyor. Tel Abyad alınırsa Kobani üzerindeki abluka kaldırılmış olacak Kobani'nin birçok ihtiyacı Cezire bölgesinden karşılanacak.'

BBC Türkçe Servisi'ne konuşan Burkan El Fırat Güçleri Sözcüsü Şerwan Derviş ise duruma ilişkin şunları söyledi: 'Tel Abyad'a Güneyden girmeye çalışıyoruz. Diğer bir gücümüz de Batı tarafından kente girmeye çalışıyor. Şimdi kent merkeziyle aramızda 6 kilometre kaldı. Son 2 günde 40 köyü IŞİD'den aldık. Tel Abyad ile Eyn İsse kasabasının yolunu ele geçirdik. Güney tarafında halen bazı köyler IŞİD'in elinde onları da almayı hedefliyoruz. Bazı köylerde siviller var. O siviller bizi arıyorlar onları IŞİD'ten kurtarmamız için. Sivillere zarar gelmemesi için hassas davranıyoruz.'

Arap, Türkmen ve Kürtlerin yaşadığı Rakka'ya bağlıTel Abyad kenti 2012 yılının sonlarına doğru Özgür Suriye Ordusu'na bağlı grupların eline geçmişti.

İlçe, 2013'te ise El Kaide'yle bağlantılı El Nusra Cephesi'ne geçmiş, ardından IŞİD burada hakimiyeti sağlamıştı.

Sınır kapısı olması ve PYD'nin denetimindeki Kobani ile Cezire Kantonu arasında bulunmasıyla nedeniyle Tel Abyad IŞİD için stratejik bir öneme sahip.

BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
2
1
0
0
0
0