Görüş Bildir
Haberler
Yetim Aylığı Nedir? Yetim Aylığı Alma Şartları Nelerdir?

Yetim Aylığı Nedir? Yetim Aylığı Alma Şartları Nelerdir?

Elif Ateş
31.12.2021 - 11:13

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından vatandaşlara pek çok destek sağlanmaktadır. Bunlar yetim ya da dul aylığı, evde bakım aylığı, engelli aylığı, kronik hastalık yardımı gibi maddi desteklerdir.  Devlet tarafından yapılan bu yardımlar, hak sahibi kişilere genellikle aylık olarak yatmaktadır. Ancak yardımlardan herkes yararlanamaz, sadece belirlenen kriterlere uyan kişiler maaş alabilirler. Aylık maaş alacak kişilerin çalışma, sağlık, eğitim durumu, cinsiyet, yaş gibi bazı şartları bulunmaktadır.  Peki, yetim aylığı nedir? Yetim aylığı alma şartları nelerdir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Devlet tarafından yapılan yardımların her biri için farklı yerlerden başvuru yapılmaktadır. Sosyal Sigortalar Kapsamında ilk defa yetim aylığı alınabilmesi için Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine müracaat edilmesi gerekilir. Daha sonra e- devlet üzerinden başvuruda bulunulur. Kişi e- devlet üzerinden giriş yaptıktan sonra, arama butonuna yetim aylığı yazarak çıkan bölümden başvuruda bulunabilir. Eğer başvuruda bir aksilik oluşursa gelir/ aylık ödenek talep belgesi ile Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne yönlendirilir. Yapılan başvuruların değerlendirilmesi sonucunda ise kişiler yetim aylığı almaya hak kazanır. Yetim aylığı hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Yetim Aylığı Nedir? Yetim Aylığı Alma Şartları Nelerdir?

Yetim Aylığı Nedir? Yetim Aylığı Alma Şartları Nelerdir?

Ölen bir kişinin ardından geride kalan kız, erkek çocukları için SGK tarafından bağlanan aylık maaşa yetim aylığı denilmektedir. Yetim aylığının bağlanabilmesi için çocukların yaşı, cinsiyeti, eğitim durumu ve mali durumlarının belirlenmesi gerekir. Erkek çocukları, yükseköğrenim görmeleri halinde yetim aylığı alabilirler. Ancak 25 yaşını doldurmamış olmaları gerekir. Ortaöğrenim gören erkek çocukları ise en fazla 20 yaşına kadar yetim aylığı alabilir. Eğer herhangi bir eğitim kurumunda eğitim görmüyorsa 18 yaşını doldurmamış olması gerekir.

Kız çocuklarının da yetim aylığı alabilmesi için bazı şartları bulunmaktadır. Kız çocukları her yaşta yetim aylığı alabilir. Ancak kendi sigortalarının bulunmasından dolayı gelir yada aylık maaş almamaları gerekir. Sigortalı olup, maaş alan kız çocukları yetim aylığı hakkından yararlanamaz. Aynı zamanda evli oldukları zamanda bu maaşı alamazlar. Evlenen kız çocukları daha sonradan boşanırsa ya da eşleri ölürse yetim aylığına tekrar başvurabilir.

Çalışma gücünü %60 oranında kaybeden engelli çocukların yaşa, cinsiyete ve evlilik durumuna bakılmaksızın ömür boyu yetim maaşı alma hakları bulunmaktadır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın