Görüş Bildir
Haberler
Yeşil Sahalardan Siyasete: 'VAR' Uygulaması Meclis'e Geliyor

Yeşil Sahalardan Siyasete: 'VAR' Uygulaması Meclis'e Geliyor

Yeşil sahaların yeni uygulaması 'VAR' sistemi, siyaset sahasına da girmeye hazırlanıyor. Meclis Başkanlığı'nın hazırladığı proje hayata geçerse hakemlerin hata yapmasını engellemek üzere geliştirilen VAR uygulaması, Meclis Genel Kurulu'ndaki tartışma ve kavgalarda kullanılacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

CNN Türk'ün aktardığına göre, sert kavgalara sahne olan Meclis'te, video hakem sistemine benzer bir uygulamanın getirilmesi gündemde.

Meclis İçtüzüğü bu tür davranışlarda bulunan milletvekilleri için kınama, uyarma ve Genel Kurul'da çıkarma gibi cezalar içeriyor. Ancak kavga sırasında yapılan sataşmalar ve dile getirilen hakaretlerin tespitinin zorluğu, oturumu yöneten isimlerin karar vermesini imkansız hale getiriyor. Meclis Başkanlığı da bu konuyla ilgili bir çalışma başlattı.

Ses tanıma ve görüntülü tutanak

Ses tanıma ve görüntülü tutanak

Hazırlanan 2019 yılı performans programında yapılacaklar listesine ses tanıma ve görüntülü tutanak metinleri projesi eklendi. Projeye göre, e-posta yoluyla milletvekillerine gönderilen Genel Kurul'daki konuşma metinlerine sataşmaların da dahil edilmesi planlanıyor. Ayrıca yazılı olarak hazırlanan tutanak metinlerinin görüntülü hale getirilmesi gündemde. İşte bu sistem akıllara futbol sahalarında kullanılan 'VAR' sistemini getirdi.

İhtilaflı ifade ve davranışlar görüntülü incelenecek

İhtilaflı ifade ve davranışlar görüntülü incelenecek
İçeriğin Devamı Aşağıda

VAR sistemindeki gibi vekiller kendilerine yönelik sataşmaları görebilecek. Aynı zamanda tartışmalarda ihtilaf yaratan açıklamalar ve davranışlarla ilgili görüntülü tutanaklar da incelenebilecek. Görüntülü tutanaklar oturumu yöneten Meclis Başkanvekili'nin tartışmalarla ilgili alacağı kararları da kolaylaştıracağı ifade ediliyor.

Yeni yasama yılından önce hayata geçmesi zor

Yeni yasama yılından önce hayata geçmesi zor

Meclis'te VAR uygulaması olarak adlandırılan sistem ise henüz proje aşamasında. Yani yazılım tamamlanacak, test edilecek sonrasında ise başkanlık divanının gündemine gelecek. Divanda kabul edilirse de uygulamaya girecek. O nedenle sistemin yeni yasama yılından önce hayata geçmesi zor görünüyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
24
6
2
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
foter

var odasında kim olacak acaba.

Pickle Rick

VAR uygulaması mecliste vardı zaten. Kümes gibi izliyorduk. Sonra halktan tamamen koptular.

Fatih Öztürk

akp'yi çıkarın ordan hiç bir şeye gerek kalmaz