Görüş Bildir
Haberler
Yargıtay 'Meşru Müdafaa' Dedi: Tecavüz Eden Sevgilisini Öldüren Kadına Beraat

etiket Yargıtay 'Meşru Müdafaa' Dedi: Tecavüz Eden Sevgilisini Öldüren Kadına Beraat

Batuhan
05.12.2018 - 18:04 Son Güncelleme: 06.12.2018 - 13:55

Tecavüze uğradığı, şiddet ve tehdit gördüğü sevgilisini öldüren kadının davasında Yargıtay Ceza Genel Kurulu son sözü söyledi. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, cinsel saldırısına maruz kaldığı sevgilisini öldüren kadının 'meşru müdafaa hakkını kullandığına' karar verdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

AA'ya yer alan habere göre olay, Antalya'da 4 yıl önce yaşandı. Birlikte yaşadığı Özgür E'den zihinsel engelli bir çocuğu bulunan Aslıhan Ş, birlikteliklerinin son yıllarında sevgilisinden şiddet ve cinsel istismar görmeye başladı.

Cinsel istismara kalkışan sevgilisini bıçakla yaraladı

Cinsel istismara kalkışan sevgilisini bıçakla yaraladı

Özgür E, olay günü de 5 yıldır birlikte yaşadığı Aslıhan Ş'ye, cinsel istismarda bulundu. Karşı koyması üzerine yine hakarete ve şiddete uğrayan kadın, boğuşma sırasında eline geçirdiği bıçakla adamı boğazından yaraladı. Olay üzerine komşularından yardım isteyen ve Özgür E'nin boğazına havluyla tampon yapan kadın, Özgür E'nin kaldırıldığı hastanede vefat etmesi üzerine tutuklandı.

'Kasten adam öldürme' suçundan yargılandı

'Kasten adam öldürme' suçundan yargılandı

'Kasten adam öldürme' suçundan hakkında kamu davası açılan kadın, Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandı. Yargılama sürecinde, maktulün boynunun ön kısmından aldığı kesici alet yarası nedeniyle büyük damar kesilmesi ve dış kanama sonucu öldüğü tespit edildi. Yapılan fiziki muayenede kadının da yaralandığı ve tecavüze uğradığı belirlendi.

Cezası ağırlaştırılmış müebbetten 16 yıla düşürüldü

Cezası ağırlaştırılmış müebbetten 16 yıla düşürüldü

Yerel mahkeme, kadının Türk Ceza Kanunun 'tasarlayarak kasten öldürme' suçun düzenleyen 82/1. maddesi gereğince ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Sanığın suçu haksız tahrik altında işlediği sonucuna varan Mahkeme, kadının cezasını 16 yıla indirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Daire cezayı fazla buldu

Daire cezayı fazla buldu

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 1. Ceza Dairesi ise kadına verilen hapis cezasını fazla buldu. Daire, kadına, 'tasarlayarak öldürme' suçundan değil, 'kasten öldürme' suçundan ceza verilmesi, bu suçtan verilecek cezada azami şekilde haksız tahrik indirimi yapılması için yerel mahkemenin kararını bozdu.

İki üye beraat isteyerek karşı çıktı

İki üye beraat isteyerek karşı çıktı

Dairenin iki üyesi ise kadının meşru müdafaa hakkını kullandığını, bu nedenle beraatine karar verilmesi gerektiğini belirterek, çoğunluk görüşüne katılmadı.

Karşı oy yazısında, 'Rızası dışında maktulün cinsel saldırısına maruz kalan sanığa yönelik cinsel saldırının tekrarı an içinde dahi muhakkaktır. Dairemizce, kendisine karşı cinsel saldırıda bulunan öz babasını uyuduğu sırada silahla vuran sanığa dahi meşru müdafaa koşulları lehine değerlendirilmek suretiyle bozma kararı verilmiştir. Tüm bu hususlar birlikte değerlendirdiğinde, sanığın olay gecesi maktul tarafından tekrarı muhtemel bedenine karşı saldırıyı oranlı şekilde önlemekten ibaret eyleminde TCK'nin 25. maddesinin lehine tatbiki ile sanık hakkında beraat kararı verilmesi ve tahliye edilmesi gerekmektedir.' denildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da itiraz etti

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da itiraz etti

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da Yargıtay 1. Ceza Dairesinin kararına, 'meşru müdafaa' hükmünün sanık lehine uygulanması gerektiği görüşüyle itiraz etti. İtiraz üzerine Yargıtay Ceza Genel Kurulunun önüne gelen dosyada, Kurul üyeleri, kadının eyleminin meşru savunma şartları altında gerçekleşip gerçekleşmediğini irdeledi. Davada son sözü söyleyen Kurul, yaptığı inceleme sonucu kadının eyleminin, meşru savunma şartları altında gerçekleştiğine karar verdi.

'Orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez'

'Orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez'

TCK'nin, 'Meşru savunma ve zorunluluk hali' başlıklı 25. maddesi, 'Gerek kendisine ve gerek başkasına ait bir hakka yönelmiş, gerçekleşen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak olan haksız bir saldırıyı o anda hal ve koşullara göre saldırı ile orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez.' hükmünü içeriyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1408
356
31
21
8
7
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Eminegül Akbulut

Yargıtaya helal olsun .Biz böyle hukukçular istiyoruz.Öyle bir durumla Allah kimseyi karşılaştırmasın. Kim olsa kendini korumak için her türlü yolu dener.Yin... Devamını Gör

layd hamdiye

kutluyorum beraat kararı verenleri..vay bee yargıyı kutluyoruz doğru karar verdi diye :))

C10BLACK

"Kasten adam öldürme" suçundan yargılanıp hapse girilir. Ama ablamız Kasten pezevenk orospu cocu piç pezevenk öldürdüğü için karar gayet mantıklı.