Görüş Bildir
Haberler
Vizesiz Gidebileceğiniz Balkanların Gözdesi Karadağ'a Yolunuz Düşerse Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken 16 Yer

Vizesiz Gidebileceğiniz Balkanların Gözdesi Karadağ'a Yolunuz Düşerse Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken 16 Yer

Jasmin
07.07.2021 - 07:30

Karadağ, en küçük Balkan ülkelerinden biri olsa da kalabalık şehirleri sakin kırsal kesimleri ile bölgenin en güzel ülkelerinden biridir. Karadağ'a gittiğinizde mutlaka gitmeniz gereken parklar ve şehirleri, görmeniz gereken tarihi eserleri sizler için sıraladık.

Kaynak: https://wander-lush.org/most-beautifu...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Perast

1. Perast

Kotor Körfezi'nin kıyısında bulunan Perast, deniz ve dağların arasına sıkışmış küçük bir yamaç kasabasıdır. Etkileyici mimarisi, tarihi çan kuleleri ve romantik sahil kafeleriyle bilinen kasaba, Venedikliler tarafından kurulmuştur. Büyük mermer saraylar ve pitoresk kiliselerin yanında, Rönesans ve Barok saraylar yerleşim yerini hem gezmeye değer hem de huzurlu kılıyor.

Büyüleyici bir kilise olan ada şapelini ziyaret etmenin ve körfezdeki gemi enkazlarından kurtarılan eserlerin sergilendiği küçük müzeleri gezmenin yanında, adada yapılacak bir çok aktivite de var. Perast'ın kendine özgü tarihi ve kültürünün bir parçası olan 'denizcilik mirasını' kutlayan birçok festival yapılıyor.

Günbatımında limanda dolaşmak kasabanın eşi benzeri olmayan havasını benimsemek için harika bir yoldur. Kasaba, Kotor'a arabayla sadece 20 dakika uzaklıktadır. Eğer birkaç gün kasabada zaman geçirmeyi planlıyorsanız, aileler tarafından işletilen pansiyonlarda kalmanız sizin için daha iyi olacaktır.

2. Kotor Eski Şehri

2. Kotor Eski Şehri

Kotor'u ziyaret etmeden Karadağ gezisi olmaz. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Kotor Eski Şehri, Adriyatik'teki en büyüleyici surları olan şehirlerden bir tanesidir.

Ortaçağ'dan kalma Roma kiliseleri, Venedik sarayları ve yükselen Bizans kuleleri, yüzyıllar boyunca Kotor'u işgal etmiş birçok farklı imparatorluğun mirasını gözler önüne seriyor. 

St. John Kalesi hakkındaki türlü türlü mitler ve hikayeler sizi bazen etkileyecek, bazen de korkutacak. Turuncu çatılı evlerin, kuruyan çamaşırlarla çevrili dar sokaklar ve Kotor kedileri şehire estetik ve cana yakın bir hava katıyor. Venedik amblemi ile işaretlenmiş tarihi kapılardan geçmek adeta zamanı geri sarıyor. Sabahın erken saatlerinde uyanıp Arnavut kaldırımlı sokaklarda dolaşmak ve turkuaz körfezin kuşbakışı manzarasını görmek için St. John Kalesi'ne Kotor Merdivenleri'ni kullanarak çıkmak, şehri sizin için daha unutulmaz kılacaktır.

3. Durmitor Ulusal Parkı

3. Durmitor Ulusal Parkı

Karadağ'ın doğusunun neredeyse tamamı dağlık olsa da ülkenin kuzeyinde bulunan Durmitor Ulusal Parkı yürüyüş, kano ve diğer aktiviteler için gayet uygundur.

Yüksek dağlar, buzul gölleri ve derin kanyonlarla çevrili bir platoda yer alan Durmitor Ulusal Parkı, deniz seviyesinden 1.500 metre yüksekliktedir. Parkın içinden akan 150 km uzunluğundaki Tara Nehri'nin akıntısı, raftingden tutun kanoya kadar türlü türlü spor olanakları sunuyor.

Yakınlardaki bir dağ kasabası olan Žabljak (Balkanlar'ın en yüksek şehri olarak da bilinir) Durmitor Ulusal Parkı'nı ziyaret etmek için ideal bir başlangıç noktasıdır. Žabljak, ahşap kulübeleriyle, çayırları ve insanlarıyla başlı başına görülmeye değerdir. Karadağ'ın bu bölgesinde baharın sonlarına doğru açan kır çiçekleri, parkın güzelliğine güzellik katar.

4. İşkodra Gölü

4. İşkodra Gölü

Karadağ'ın orta kesimleri flora ve fauna açısından oldukça zengindir. Skadar ve Scutari olarak da bilinen İşkodra Gölü, Balkanlar'ın en büyük gölü. Arnavutluk ve Karadağ arasında uzanan gölün en zengin kısmı Karadağ'da bulunuyor. Toplamda 280'den fazla tür için kuluçka alanı olan göl bir mücevher niteliğinde. İşkodra Gölü'ne Bar-Belgrad trenine binerek gidebilirsiniz. Bu tren, direkt gölün üzerinden geçmektedir.

Virpazar isimli balıkçı kasabası, İşkodra Gölü Milli Parkı'nın ana kapısı niteliğinde. Bataklıklarda yapılan tekne turları, kano, bisiklet sürmek ve uzun doğa yürüşlerine çıkmak ziyaretçilerin en çok tercih ettiği aktiviteler arasında yer alıyor. Mayıs ayı, kuş gözlemciliği için en güzel zamanlardan birisi olsa da yaz aylarında nilüferlerle kaplanmış gölün güzelliğini tarif etmek için kelimeler kifayetsiz kalır. Ayrıca bu gölün etrafında bulunan manastır ve kiliselerin yanında, çok sayıda plaj bulunuyor.

5. Tara Nehri Kanyonu

5. Tara Nehri Kanyonu

Durmitor Ulusal Parkı'nın bir parçası olan Tara Nehri Kanyonu, Karadağ'ın en güzel alanlarından biridir. Karadağ'ın Zabljak kasabasının dışında bir vadiye açılan su yolu, ayrıca su sporları için ideal. Yaz aylarında ziyaretçiler, akarsu raftingini denemek için bölgeye inerler. Eğer bir gün yolunuz bu kanyona düşerse, 1940 yılında inşa edilen Đurđevića Köprüsü'nü mutlaka görmelisiniz. Karadağ'ın Yugoslavya'nın bir parçası olduğu dönemden kalan köprü, İkinci Dünya Savaşı sırasında İtalyanları durdurmak için mimarlar tarafından yıkıldı. 1946'da yeniden inşa edilen köprü, manzara ile bütünleşiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Stari Bar

6. Stari Bar

Karadağ'ın güney kıyısında, Arnavutluk sınırının yakınında bulunan Stari Bar kasabası tarihi ile nam salmıştır. Denizden uzakta, tepelerde yer alan otelin tarihi Ortaçağ'a kadar uzanır ve en çok kaleleri ve Osmanlı yapımı su kemeri ile tanınır.

1979 yılında bir deprem, ülkenin bu bölümünü ve barındırdığı tarihi yapıları harap etti. Deprem sırasında tahrip olan su kemeri, şehri susuz bıraktı ve bölgede yaşayan insanlar evlerini terk edip bugün Stari Bar olarak adlandırdığımız kasabayı kurmaya zorladı.

Stari Bar'ı yürüyerek keşfetmek ve yıkılan duvarları, kiliseleri ve camileri yakından görmek gerçkten büyüleyici. Bar Kalesi'nin hemen dışında öğle yemeği için mola verebileceğiniz restoranlar bulunuyor. Zeytin ağaçlarıyla çevirili olan alan, 2000 yıldan uzun bir süre boyunca kasabada bulunan Stara maslina isimli bir ağaca da ev sahipliği yapıyor. Bu ağacın dünyanın en eski ağaçlarından biri olduğu düşünülüyor.

7. Ostrog Manastırı

7. Ostrog Manastırı

Karadağ'ın en büyük ikinci şehri Niksic yakınında bulunan manastır, dünyanın dört bir yanında yaşayan Ortadoksların buluşma noktası sayılabilir. Zeta vadisinin 900 metre yukarısında, bir yamaca yerleştirilmiş manastırın tarihi 1665 yılına kadar uzanır. Aziz Basil'e adanan Ostrog Manastırı, mum ışığıyla aydınlatılan revak ve iki mağaranın içine yerleştirilmiş balkonlardan oluşur. Mimarisi manastırın kayadan oyularak yapıldığı izlenimini veriyor.

8. Eski Budva Şehri

8. Eski Budva Şehri

Eski Budva Şehri, özellikle yaz aylarında dünyanın her yerinden akın akın ziyaretçi alan bir yerdir. Şehir Kotor'dan küçük olsa da popüler müzeleri ve Modern Sanat Galerisi'ni gezmek, bölgenin tarihi hakkında bilgi edinmek isteyenler için oldukça keyifli olacaktır.

9. Sveti Stefan

9. Sveti Stefan

Sveti Stefan adası şüphesiz Karadağ'ın en güzel yerlerinden biri. Ülkenin orta kesimlerinde, Budva ve Kotor Körfezi'nin hemen güneyinde bulunan ada, 15. yüzyılda bir balıkçı köyü olarak kullanılıyordu. Geçmişte izole sayılabilecek ada artık ana karaya bir geçitle bağlı. Geçidin kuzeyinde, tebeşir renkli kayalıklar boyunca uzanan gölgeli yollarda yürürken güneşin batışını izlemek gibisi yok. Hazır oradayken Praskvica Manastırı'nı ziyaret etmeyi de unutmayın.

10. Lovcen Milli Parkı

10. Lovcen Milli Parkı

Lovcen Milli Parkı körfezin güneydoğu ucunda, Kotor'da bulunuyor. Parkın batısından tüm körfezin panoramik manzarasını ve Karadağ'daki en iyi gün batımını izlemeniz mümkün. Njegos Mozolesi, Lovcen tepesinde bulunur. Çetinj'den gelen otoyol boyunca 'Kotor Serpentine' üzerinden bu mozoleye ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Njegoš Mozolesi

11. Njegoš Mozolesi

Petar II Petrović-Njegoš'un devasa mozolesi, daha önce bahsettiğim Lovcen Milli Parkı'nın en yüksek noktalarından birinde bulunuyor. Mozolenin olduğu yerden dünyanın en güzel manzaralarından birini göreceğiniz su götürmez bir gerçek. George Bernard Shaw'ın Ay'da mı cennette mi olduğunu sorduğu o ünlü sorunun çıkış noktası bu mozolenin manzarası.

12. Tivat

12. Tivat

Kotor Körfezi'nin kıyı şeridinde mutlaka görmeniz gereken muhteşem şehirler var. Bunlardan bir olan Tivat, uluslararası havaalanı ve limanı sayesinde diğerlerinden daha turistiktir. Bir zamanlar kendi halinde bir kasaba olan Tivat, şimdi lüks yatlarla dolu bir liman şehri haline gelmiştir. Tivat, Kotor'a rakip olamayabilir ancak yaz aylarında düzenlenen karnaval ve fuarlar, şehri yaz aylarında görülmeye değer kılar.

13. Herceg Novi

13. Herceg Novi

Bosna-Hersek sınırının yakınında bulunan Herceg Novi'nin Karadağ'daki çoğu şehir gibi zengin bir tarihi geçmişi var. İsmi 'Yeni Kale' anlamına gelen şehir, Osmanlı yapımı Kule Kalesi, Bosna yapımı Deniz Kalesi ve İspanyol Kalesi ve Avusturya Saat Kulesi ile tanınır. Ülkenin Yugoslavya ile bir olduğu dönemlerde Herceg Novi popüler bir tatil beldesi olsa da günümüzde o kadar da popüler değil. Yazın cıvıl cıvıl olan şehre yolunuz düşerse renkli rıhtımlarını gezmeli ve Pet Danica Güzergahı'nda bir yürüyüşe çıkmalısınız.

14. Crno Gölü

14. Crno Gölü

Durmitor Ulusal Parkı'nda bulunan en ünlü göl olan Crno Gölü, bir buzul gölüdür. Göle gitmek oldukça kolaydır. Dağlarla çevrili olan Crno'nun manzarası kesinlikle mükemmel.

15. Ülgün

15. Ülgün

Sırbistan'daki Novi Pazar'ı çağrıştıran Ülgün, Osmanlı kültürü ve mimarisi bakımından oldukça zengin bir kasaba. Manzarayı süsleyen minareler Karadağ'ın geri kalanından oldukça farklı bir ambiyans yaratıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Biogradska Gora

16. Biogradska Gora

Karadağ'ın merkezinde bulunan Tara ve Lim nehirleri arasında bulunan Biogradska Gora, berrak gölleri, hızlı akarsuları, yeşil çayırları ve tarihi ormanlara sahip bir milli parktır. Ülkenin en küçük milli parklarından biri olmasına rağmen flora ve fauna açısından oldukça çeşitlidir. Çoğu ziyaretçi parkın ortasından bulunan Biogard Gölü'nü görmeye gider. Yakınlarda bulunan Kolaşin kasabasının kalkınması, bu parkı daha da popüler yapıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
7
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın