Görüş Bildir
Haberler
Ve Asgari Ücret Görüşmeleri Başladı

Ve Asgari Ücret Görüşmeleri Başladı

Onedio Medya
02.12.2015 - 13:17 Son Güncelleme: 02.12.2015 - 14:36

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2016'da geçerli olacak asgari ücretin belirleneceği toplantıların ilkini gerçekleştirdi. Görüşmeler sonunda net asgari ücretin, hükümetin vaatleri doğrultusunda 1300 lira olması beklenirken Çalışma Bakanı Soylu, 1300 liralık teklifin bütün yıl için geçerli olacağını açıkladı. İşçi temsilcileri 'Vergi nedeniyle ücret düşmesin' derken, işveren kesimi 'Asgari ücrete yüzde 30’luk ani zam domino etkisiyle işsizlik ve enflasyonu artırır, üretim yurt dışına kayar' diyerek rakama itiraz etti, asgari ücretin işverene maliyetinin azaltılmasını istedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2016’da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu başkanlığında toplandı. 

Komisyonda işçi tarafını temsilen Türk-İş’ten Nazmi Irgat, işveren tarafını temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’ndan (TİSK) Metin Demiryer aldı. 

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt bin 273 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin lira 54 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti bir işçi için bin 496 lira 36 kuruş düzeyinde bulunuyor.

AK Parti’nin bin 300 liralık vaadinden dolayı rakam yerine ağırlıklı olarak yeni asgari ücretin işverene maliyeti üzerinde durulması beklenen toplantının açılışında konuşan Soylu, asgari ücret için 1.300 lira önereceklerini söyledi.

Dengeyi gözeteceğiz

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarının ardından, çalışanları ve çalışma hayatını memnun edecek bir sonucun çıkacağı inancını dile getiren Soylu, işçi ve işveren arasındaki dengeyi gözeteceklerini vurguladı. Soylu, “Burada bir taraftan istihdamı, bir taraftan üretimi, diğer taraftan büyümeyi öncelemeliyiz. İş aleminin içinde bulunduğu durumu rasyonel bir şekilde gözetmeliyiz, işçimizin, emekçimizin durumunu gözetmeliyiz. Aynı zamanda mali disiplinimize de aynı ölçüde ve aynı dengeyle birlikte bakabilmeliyiz” ifadelerini kullandı. Toplantıda, 10 Aralık’ta Türk-İş’in ev sahipliğinde ikinci kez toplanılmasına karar verildi.

Maliyet sonra konuşulacak

Bakan Soylu, yeni asgari ücretin işverene maliyeti konusunda hükümetin tavrının ne olacağının sorulması üzerine, bu konunun Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilerleyen toplantılarında konuşulacağını söyledi. Soylu, “Kamuoyunun takdir edeceği ve tarafların da kabul edeceği bir sonuca ulaşacağımıza  inanıyorum” dedi.

70 liralık düşüş

Soruları da yanıtlayan Bakan Soylu, asgari ücretin gelir skalası sebebiyle bin 260 liraya düşürülmesinin söz konusu olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu: “Bin 300 liralık bizim teklifimiz 2016 yılına yönelik bir tekliftir. Burada siyasi irade şunu söylemez; ‘Bugün bin 300 lira verdik. Yarın bunu gelir skalası sebebiyle bin 270, bin 260 liraya düşürelim’ diye bir anlayış söz konusu olmaz. Bin 300 liralık taahhüt, bütün yılı kapsayan bir taahhüttür ve bunu bir mazeret olarak vergi dilimine girdiği burada 30 liralık, 40 liralık veya 70 liralık düşüş olacak diye bir endişe duymanın gereği yoktur.”

İşveren kesimi "İşsizlik artar, üretim düşer"

İşveren kesimi "İşsizlik artar, üretim düşer"

TİSK temsilcisi Metin Demir de yüzde 30 civarında artan maliyetin ne kadarının, ne zamana kadar kamu bütçesinden karşılanacağı sorusuna cevap aradıklarını söyledi. 

İşveren kesimi olarak asgari ücretin aylık net bin 300 liraya yükseltilmesine karşı olmadıklarını vurgulayan Demir, ülkenin ekonomik ve sosyal risklerle yüz yüze gelerek zarar görmemesi için asgari ücretin işverene maliyetinin azaltılması gerektiğini savundu. Demir, şunları kaydetti: “Halen ülkemizdeki brüt asgari ücret düzeyi 13 Avrupa ülkesine kıyasla daha yüksektir. Bu ülkelerin çoğu Türkiye’nin en önemli ticari rakipleri arasındadır. Enflasyon yüzde 8 iken asgari ücretteki yüzde 30’luk ani artış tüm ücretleri yükseltecek, ortaya çıkacak domino etkisi sonucu istihdam azalacak, işsizlik artacak, ihracat gerileyecek, enflasyon yükselecek, kayıt dışı büyüyecek ve üretimin bir kısmı yurt dışına kaçacaktır.”

'Vergi nedeniyle ücret düşmesin'

Komisyonun çalışmalarının milyonlarca çalışan ve aileleri tarafından umutla takip edildiğini vurgulayan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, vergi dilimi nedeniyle asgari ücretlinin bile Aralık ayında yaklaşık yüzde 20 oranında vergilendirildiğine işaret ederek, “Bundan dolayı asgari ücret net ödenmeli, yılın ilerleyen aylarında vergi nedeniyle bir azalma olmamalıdır. Ayrıca asgari geçim indirimi, asgari ücret seviyesine yükseltilmelidir” diye konuştu.

Yoksulluk sınırının 4 bin 530 lira olduğuna dikkat çeken işçiler ise 1300 liranın yetersizliğine dikkat çekti

Yoksulluk sınırının 4 bin 530 lira olduğuna dikkat çeken işçiler ise 1300 liranın yetersizliğine dikkat çekti
İçeriğin Devamı Aşağıda

Evrensel'de yer alan habere göre, 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırının 4 bin 530 lira olduğuna dikkat çeken işçiler ise 1300 liranın yetersizliğine dikkat çekti. 

1300 liranın verilmesinden de endişeleri olduğunu ifade eden işçiler, geçmişte yaşanan oyunları hatırlatarak insanca yaşanacak ücret için mücadele çağrısı yaptı.

Patronların yaptığı açıklamalar da işçilerin endişesini doğrular nitelikte. Komisyonda patronları temsil eden TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu, SGK priminde 5 puan indirim ve işsizlik sigortası primlerinden işveren payının kaldırılması gibi önerilerde bulunacaklarını bildirdi.

AA, Evrensel ve Milliyet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
32
10
4
4
3
2
0