Görüş Bildir
Haberler
Vatandaşı Karanlıkta Bırakan Bazı Enerji Şirketlerinin Vergi Ödemediği Ortaya Çıktı!

Vatandaşı Karanlıkta Bırakan Bazı Enerji Şirketlerinin Vergi Ödemediği Ortaya Çıktı!

Geçtiğimiz yıl Türkiye'de 3,5 milyondan fazla abonenin elektriği, borcunu ödeyemediği için kesildi. Buna karşılık bazı elektrik şirketlerin milyonlarca liralık vergi borçlarını ödemedikleri ortaya çıktı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sayıştay raporlarıyla tespit edilen bulguları TBMM gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, kimi enerji şirketlerinin açıkça kollandığını savunarak; “Enerji sektöründe hizmet veren şirketler ‘Sektör Altyapı Giderlerine Katkı Payı' adı altında bir vergi ödüyor. Bakanlık verilerine göre 2020 yılında enerji satışı yapan şirket 197 şirketten 37'si vergisini hiç ödememiş. 18 şirket de eksik ya da gecikmeli ödemiş. Sektörde faaliyet gösteren şirketlerin dörtte biri vergi ödemiyor ya da eksik ödüyor. Dolayısıyla ciddi bir denetim eksikliği olduğu açık” dedi. Karabat, yaşan usulsüzlüğün yıllardır devam etiğinin de altını çizdi.

"Yıllardır devam eden bir usulsüzlük var"

"Yıllardır devam eden bir usulsüzlük var"

CHP'li Özgür Karabat, Sayıştay'ın bulgularının 2018 ve 2019 yıllarına ait denetim raporlarında da yer aldığını belirterek şunları söyledi: 

“Vatandaş elektrik faturasını bir gün dahi geciktirse tepesine binerler. Oysa yıllardır devam eden bir usulsüzlük var ortada. Sorumlular da adeta bunlara göz yumuyor. 2018 yılında 18 şirket, 2019 yılında 37 şirket hiç vergi borcu ödememiş. Bu şirketler hangileri, bunların ödemedikleri vergi borçları tutarı ne kadar kamuoyunun bunları bilmeye hakkı var.”

Bakanlığa o şirketleri sordu

Bakanlığa o şirketleri sordu

BirGün'ün aktardığına göre Karabat’ın Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığına yönelttiği sorular şöyle:

1) 2021 yılı itibariyle son yayınlanan Sayıştay raporlarına da yansıyan ve “Sektör Altyapı Giderlerine Katkı Payı” hiç ödemeyen şirketler hangileridir?

2) “Sektör Altyapı Giderlerine Katkı Payı” hiç ödemeyen şirketler ve eksik yapan şirketlerin yükümlülüklerini yerine getirmeleri yönünde ne gibi iş ve işlemler yapılmıştır?

3) Vergi Denetim Kurulunun “Sektör Altyapı Giderlerine Katkı Payı” hiç yatırmayan veya eksik yatıran şirketlere yönelik yaptığı işlemlerle ilgili Bakanlığın bilgisi bulunmakta mıdır?

4) Bakanlığın 2019 ve 2020 yılına ait faaliyet raporlarında “Sektör Altyapı Giderlerine Katkı Payı”na ilişkin verilere neden yer verilmemiştir? Bakanlığın 2021 yılı faaliyet raporunda bu konuda kamuoyunu aydınlatıcı bilgi vermeyi düşünüyor musunuz?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
20
7
2
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Develop ER

niye hersene isim değiştiriyo yada el değiştiriyo sanıyorsunuz.. gelen vergisini ödemiyor nede olsa devlet siler o vergi borçlarını..

portside

Biz de kapattığımız dükkanın kalan vergi borcu için icra falan yollayın. Nasıl bir düzenin içine düştük. Ülke halkı olarak bildiğin gangbangin kurbanıyız. Ye... Devamını Gör

Arif Ali

Okçuluk Vakfına fişekle 2 milyon.. veegi falan gerekmez.