Görüş Bildir
Haberler
Varis İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Varis İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Elif Ateş
18.08.2021 - 10:00

Günümüzde çoğu insanda görülen varis, hem sağlık açısında hem de görüntü olarak kişiyi rahatsız edebilir. Tedavi edilmeyen varisler ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Varislerin oluşmasına birçok faktör ile birlikte günlük yaşamdaki alışkanlıkların etkisi vardır. Peki, varis hastalığı için hangi bölüme gidilir? İşte bilinmesi gerekenler...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Varisler bacaklarda görülen mavi renkte oluşan kıvrımlardır. Varisler ilk başta sadece ağrı ile kendini belli eder ve daha sonrasında genişleyerek büyük damar grupları oluştururlar. Varisler, en sonunda damar çatlaklarına neden olabilmektedir. Eğer varis yırtılır ise akciğerlere pıhtı atma riski bulunmaktadır. Varisin tedavisi için hangi bölüme gidilmesi gerektiğini sizler için derledik...

Varis İçin Hangi Bölüme Gidilmelidir?

Varis İçin Hangi Bölüme Gidilmelidir?

Toplardamar kapakçığında yetmezlik oluştuğu durumlarda, kan devamlı geriye kaçar ve göllenir. Bu çekilmeden dolayı damarlarda basınç artışına bağlı olarak da şişlik meydana gelir. Zamanla bu damarlarda genişlemeler ve kıvrımlar oluşmaya başlar. Bunların sonucunda ise varis meydana gelir. Bazı durumlarda toplardamara pıhtı atabilir ve bu da varis oluşumunu sebep olabilir. Gebelik, genetik faktörler, yaşlılık, fazla kilo, uzun süre ayakta kalmak, dar kıyafetler, hormon ilaçları, kabızlık, doğum kontrol hapları varise neden olabilmektedir. 

Varisler kılcal damar varisleri, büyük toplardamar varisleri, retiküler varisler olmak üzere üç çeşittir. Kılcal damarların çatlaması sonucu oluşan varisler, kılcal damar varisleridir. Bacaklarda örümcek ağına benzeyen görüntüye neden olurlar. Retiküler varis, genellikle ayak bileği ve diz arkasında hafif kabarık mavi renkte olan varisler. Ciltte oluşan kabarık,  yeşil renkte olan varisler ise büyük toplardamar varisleridir. Büyük toplardamarın yetersizliğinden oluşur. Kadınlarda varis görülme olasılığı erkeklere göre daha yüksektir. 

Varisin belirtileri arasında; bacaklarda ağrı, kaşınma, bacaklarda uyuşukluk, mavi mor renkte şişlikler, gece giren kramplar, huzursuz bacak sendromudur. Kişi de varis belirtileri var ise hastanelerin, kalp- damar cerrahisi bölümüne gidilmelidir. Varis tanısı koyulabilmesi için doppler çekimi yapılır. Damarların çaplarına, kapakçıkların fonksiyonlarına bakılır. Varis tedavisinde sorunlu olan damarın çıkarılması uygulanan bir yöntemdir. Aynı zamanda bu işlemden sonra iyileşme uzun ve yorucudur. En çok tercih edilen yöntem ise lazer ile yapılan tedavidir. Kişiye lokal anestezi verilerek varisli damar, lazer ışını ile yakılarak yok edilir. Bu işlem diğerlerine göre daha kolaydır. Hasta lazer işleminden sonra hastaneden çıkabilir.

Düzenli yapılan egzersizler, varis çorabının giyilmesi, uzun süre oturmamak, yüksek lif içeren besinlerin tüketilmesi, fazla kilonun giderilmesi varis oluşumunun yavaşlatan ve engelleyen faktörlerdendir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın