Görüş Bildir
Haberler
Valilikten Ayasofya'daki Kırık Su Haznesi Açıklaması: 'İddialar Gerçek Dışıdır'

Valilikten Ayasofya'daki Kırık Su Haznesi Açıklaması: 'İddialar Gerçek Dışıdır'

Ayasofya'nın tarihi su haznesinin kırılarak içine ayakkabı konulduğunu gösteren fotoğrafın sosyal medyada yayılmasının ardından İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından görüntüler yalanlanarak 'İddialar gerçek dışıdır. Haberde yer alan fotoğrafın geçmişte çekildiği tespit edilmiştir. Söz konusu fotoğraf bugünkü mevcut durumu yansıtmamaktadır' denildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Müze statüsünden camiye dönüştürülen Ayasofya'nın tarihi su haznesinin kapağının kırılıp içine ayakkabı konduğunu gösteren görselin sosyal medyaya tartışmaya yol açmasının ardından İstanbul Valiliği'nden açıklama geldi.

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada görselin geçmişe ait olduğu, eserde herhangi bir orijinal parça kaybının olmadığı öne sürüldü.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

'Haberlerde su haznesi olarak adlandırılan, Osmanlı dönemi mermer küpün bakır kapağının menteşe bağlantı kısmında, geçmiş dönem onarımı mevcuttur. Adı geçen haber ve sosyal medya mecralarında bulunan fotoğraflarda görülen delikli ek parça, orijinal olmayan ve geçmiş dönemlerde eklenmiş bir parçadır.

Bu onarım parçası (bakır) özgün bakır kapağa, lehim kullanılarak uygun olmayan bir biçimde monte edilmiştir. Son incelemelerde bakır onarım parçasının, birleştirilmesinde kullanılan lehimlerinden kırılarak ayrıldığı gözlenmiştir. Eserde herhangi bir orijinal parça kaybı yoktur. Tüm dünyada bilinen ve uygulanan konservasyon metotlarına uygun olarak, esere yeni bir ilave yapılması değil, mevcut halinin korunması prensibi benimsendiğinden mermer küpün bakır kapağında yenileme veya tamamlama yoluna gidilmemiştir'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
36
24
11
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
agbb

« Son incelemelerde bakır onarım parçasının, birleştirilmesinde kullanılan lehimlerinden kırılarak ayrıldığı gözlenmiştir. » Benim anladigim kirilmis oldugu..

Ziya Akbaş

Ayakkabı var ayakkabı a..na k..mun, hem normal ayakkabı var, hem de topuklu ayakkabı senin lehimini kapağını s...yim!

Evren D

Güncel halini koysaydınız keşke basın açıklamasına.. Hasar eskidense neden restore edilmedi? Bunca yaşanan ardından bir güvenlik önlemi alınmaması.. Vurdumdu... Devamını Gör