Görüş Bildir
Haberler
Vajina Bölgesinde Karşılaştığınız Ufak Tefek Şişiklerin 11 Olası Sebebi

Vajina Bölgesinde Karşılaştığınız Ufak Tefek Şişiklerin 11 Olası Sebebi

Vajina her ne kadar travmaya dayanıklı bir organ olsa da, bazen hassaslaşıp kırılgan olabiliyor. Sizler için The Sun'dan derlediğimiz bu çeşitli durumlar, cinsel bölgenizde şişmelere sebep olabilir. 

Aşağıda sıraladıklarımız sadece genel anlamda sık görülen, olası sebepleri açıklıyor. Ciddi şikayetlerinizde doktorunuzla görüşmeyi, rutin kontrollerinize gitmeyi aksatmayınız!

Kaynak: https://www.thesun.co.uk/fabulous/591...

Vajinal akıntılar, kızarma, şişme ve kaşıntıya sebep olan durumların bir kısmına 'vulvovaginitis' adı verilmiştir.

Vajinal akıntılar, kızarma, şişme ve kaşıntıya sebep olan durumların bir kısmına 'vulvovaginitis' adı verilmiştir.

Vajinanızda yaşanan minik şişmelerin enfeksiyondan travmaya kadar birçok farklı nedeni olabilir.

Eğer şişme ya da rahatsızlık ciddiyse acilen doktorunuzla görüşmeniz gerekiyor. Peki bu tür şikayetler nelerden kaynaklanıyor olabilir? Gelin birlikte inceleyelim...

1. Mantar enfeksiyonu

1. Mantar enfeksiyonu

Vajinadaki mantar enfeksiyonu, birçok kadının hayatında en az bir kez başına gelen oldukça sık görülen bir enfeksiyondur. Şişme, tahriş, aynı zamanda kaşıntı ve cinsel ilişki sırasına ağrının yanı sıra idrara çıkarken de yanma olabilir. 

Eğer vajina etrafında normal olmayan bir kanama görülüyorsa, cinsel yolla bulaşan hastalıklar testi de yapılması tavsiye edilir.

2. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar

2. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar

Belli başlı bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar, vajinada şişiklik yapabilir. Gonore, klamidya ve daha az duyulan trikomoniyaz cinsel bölgede şişmeye sebep olan ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardır. 

Erken teşhis önemli olduğu için, aktif cinsel hayatı olan kişilerin gereken aralıklarla cinsel yolla bulaşan hastalıklar testi yaptırması gerekmektedir.

3. Bakteriyel vajinit

3. Bakteriyel vajinit

Vajina içindeki doğal bakteri dokusunun bozulması, bu rahatsızlığa sebep olur. Kimi zaman kaşıntıyla birlikte gelen şikayetler, kimi zaman ağır rahatsız edici bir koku ile birleşir. 

Doktorunuzla görüşüp, gerekli dozda antibiyotiği alarak tedavi olabilirsiniz.

4. Sert cinsel ilişki

4. Sert cinsel ilişki

Vücudun diğer her bölgesi gibi, vajina da aldığı sert travma sonrasında şişebilir. Ayrıca cinsel ilişki sırasında yeterince kaygan bir ortam sağlanmadığı zaman da, cinsel organlar rahatsız olur, şişme ya da tahriş olabilir. 

Bu şişme çoğunlukla kendiliğinden kaybolacaktır fakat eğer geçmiyorsa, mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

5. Herpes

5. Herpes

Herpes simplex virüs tarafından oluşan bu hastalık oldukça bulaşıcıdır ve vücutta ağrılı uçuk benzeri yaralar çıkmasına sebep olur. 

Vajinal, oral ya da anal seks esnasındaki deri teması sırasında ya da basit bir öpüşme ile de bulaşabilir. Aslında dudağımızda uçuk çıkmasına sebep olan virüsün bir türü de genital bölge, rektum, eller ve parmaklarda da yaralara oluşmasına sebep olur.

6. Yabancı cisimler

6. Yabancı cisimler

Kadın cinsel organına sokulmak için üretilmiş ürün ya da cihazlar hariç herhangi bir cismi buraya sokmak vajinanın zarar görmesine sebep olabilir. Özellikle yurt dışında moda olan simli kapsüller, salatalık, Vicks krem kadın cinsel organını tahriş eder.

7. Hamilelik

7. Hamilelik

Hamilelikte görülen diğer birçok şişme, vajina bölgesinde de görülebilir. Bebek büyüdükçe kasık bölgesinde ve çevresindeki kaslara, kan damarlarına baskı yaptığı için şişmeler olur. Kan dolaşımını etkileyen bu durum şişmeye sebep olabilir.

8. Servixit yani rahim boynundaki iltihaplanma

8. Servixit yani rahim boynundaki iltihaplanma

Genellikle bir cinsel yolla bulaşan hastalığın sonucu olan rahim ağzı iltihaplanması, alt karın kısmında ağrı, kanlı akıntı ve iki regl dönemi arasında damla damla kanama ile kendini belli edebilir. 

Bir başka sebebi ise serviks kısmının seks sırasında yaralanmış ve şişmiş olması olabilir.

9. Kistler

9. Kistler

Kadın üreme organının farklı yerlerinde oluşan kistler, kimi zaman doğum sırasında iyileşir kimi zaman ise zarar vermeden yerinde kalabilir. 

Kistler genellikle sık görülen ve zararsız oluşumlardır. Öte yandan eğer ağrı ya da olağan dışı bir kanama görüyorsanız mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

10. Bisiklete binmek de masum gibi görünebilir ama vajinaya zarar verebilir...

10. Bisiklete binmek de masum gibi görünebilir ama vajinaya zarar verebilir...

Bisiklete binmek bazen vajinada yanma yapar, çünkü vücut ağırlığının yüzde 40'ı vulva üzerine binmiştir. Bu baski vulvada ya da vajina dudaklarında şişmeye sebep olabilir.

11. Tahriş ve alerjiler

11. Tahriş ve alerjiler

Vajina alerjiler görülebilen bir organdır. Kimi kumaşlar, kullandığınız kremler, çamaşır deterjanı ya da duş jeliniz özel bölgenize yanma ya da şişme yapabilir. 

Bunların yanı sıra vajinal kayganlaştırıcılar, sabun, parfüm, tuvalet kağıdı, kondom gibi ürünler de alerjiye sebep olabilir. Bazen giydiğiniz iç çamaşırının kesimi ve modeli bile vajinaya rahatsızlık verebilir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
254
79
37
29
27
21
13
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Tuba Yıldırım

yaban arısı yuvası ????? !!!!!

Pasif Kullanıcı

viks ve yaban arısı yuvası nedir aq?😱

FRLKYNKVLCS

yok kamyon sokun mk