Görüş Bildir
Haberler
Uzmanlar 2022 Kripto Beklentilerini Açıkladı: Ekosistemi Neler Bekliyor?

etiket Uzmanlar 2022 Kripto Beklentilerini Açıkladı: Ekosistemi Neler Bekliyor?

Merlot Vinho
02.01.2022 - 17:17

Kripto para birimleri 2021 yılını bir hayli hareketli geçirdi. Mayıs ayında düşüş yaşamadan önce tepe noktalarını test eden birçok para birimi, Kasım ayında yeni zirveleri gördü ve Aralık ayıyla birlikte tekrar düşüşe geçti. DeFi projelerindeki artış, pahalı NFT satışları ve metaverse ile birlikte kripto para birimlerinde yeni bir devrin kapıları aralandı. Dünya çapında daha fazla kişi kripto yatırımı yapmaya başlarken, 2022'de ekosistemde ne gibi gelişmeler bekleniyor? İşte uzmanların 2022'den beklentileri...

Not: Bu içerik bilgilendirme amaçlı üretilmiştir. Herhangi bir yatırım tavsiyesi içermemektedir. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Bitcoin en büyük ABD şirketlerini geride bırakacak.

1. Bitcoin en büyük ABD şirketlerini geride bırakacak.

Uzmanlar Bitcoin'in, 2022'de en büyük 500 ABD şirketinden çok daha iyi bir performans göstermesini bekliyor. Bundaki sebep ise S&P 500 endeksindeki değer artışı olarak yorumlanıyor. Bu endekse göre ABD şirketleri 1 yıllık süreçte %28'lik artış gösterirken, aynı dönemde Bitcoin'de ölçülen artış %73 olarak ölçüldü. Yapılan analizlere göre S&P 500 performansının 2022 yılında da artarak devam etmesi ve Bitcoin fiyatının yükselmesi bekleniyor.

2. Rakip Layer-1 teknolojileri Etherum'dan daha iyi performans sergileyecek.

2. Rakip Layer-1 teknolojileri Etherum'dan daha iyi performans sergileyecek.

Ethereum 2021 yılında %455 değer kazanarak Bitcoin'i geride bıraktı, ancak diğer Layer-1 alternatifleri de Ethereum'dan daha iyi performans gösterdi. Yapılan analizlere göre Terra Luna 2021'i %14.823, Fantom %13.529 gibi bir değer artışıyla sonlandırdı. Analistler, Ethereum rakiplerindeki yüksek performansın 2022 yılında da devam etmesini ve yıllık yükselişin daha fazla olmasını bekliyor.

Bununla birlikte ETH 2.0'a geçiş süreci tamamlanırsa, Ethereum ağı çok daha ölçeklenebilir, hızlı ve verimli bir ağ haline gelebilir. Uzmanlar, NFT satışlarında genellikle ETH kullanılması ve potansiyel ağ yükseltmesi nedeniyle Ethereum'un 2022'de de Bitcoin'den daha fazla değer kazanabileceğini iddia ediyor.

3. Merkeziyetsiz internet Web3 çalışmaları hızlanacak.

3. Merkeziyetsiz internet Web3 çalışmaları hızlanacak.

Blockchain teknolojisiyle birlikte gelen kavramlardan biri de yeni nesil internet uygulamalarının özgür şekilde işlemesine izin veren Web3 kavramı. Statik internet olan Web1 ve günümüzde kullanılan Web2'den sonra gelmesi beklenen Web3'ün, kişisel verileri kullanan şirketler tarafından yönetilmesi ve herhangi bir merkezden idare edilmesi mümkün olmayacak. Kripto para birimleriyle merkeziyetsiz ve özgür şekilde işlemesi beklenen Web3, kişisel verilerin kontrolünü yine kişilerin kendisine verecek. Tam olarak ne zaman gerçekleşeceği belli olmayan Web3 çalışmaları 2022'de de hızla devam edecek.

4. NFT evrenine daha fazla gerçek dünya varlığı dahil olacak.

4. NFT evrenine daha fazla gerçek dünya varlığı dahil olacak.

2021, NFT'ler için özellikle CryptoPunks ve Bored Ape Yatch Club koleksiyonlarındaki satışlarla gündeme gelen bir yıl oldu. Popüler koleksiyonlardan bazıları milyonlarca dolara satışa çıkarken, ünlü camialar da NFT'lere ilgi duymaya başladı. Analizlere göre NFT satışları, 2022 yılında da hız kesmeden devam edecek ve daha fazla reel dünya varlığı bu ekosisteme dahil edilecek. Fiziksel sanat eserleri, gayrimenkuller ve çok daha fazlası tokenize hale getirilerek bu yılın da trend konularından olacak.

5. Metaverse coinlerde fiyat artışı yaşanacak.

5. Metaverse coinlerde fiyat artışı yaşanacak.

Facebook'un adını Meta olarak güncellemesi, Microsoft'un metaverse odaklı teknolojiler üzerine çalıştığını açıklaması ve metaverse arsa satışlarındaki artış 2022 yılındaki fiyatlamaları da etkileyecek. Uzmanlara göre önümüzdeki yıl metaverse için daha fazla yeni projenin geliştirildiği bir yıl olacak ve daha fazla kullanıcı sanal avatarı ile metaverse etkileşimi kurmaya başlayacak. Fortnite ve Roblox gibi oyunların öncülüğünde metaverse oyunlarına olan talep de artacak. Bütün bunlar ile birlikte metaverse evlilikleri, konserleri, metaverse özel NFT koleksiyonları gibi yenilikçi projeler daha popüler hale gelmeye başlayacak. Beklentiye göre güçlü metaverse coinlerinden olan MANA, ENJ, AXS, SAND ve THETA fiyatı da yükselişe geçecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Cardano ve Ripple ilk 10'da yer almayacak.

6. Cardano ve Ripple ilk 10'da yer almayacak.

Analistlere göre 2022 yılı Ripple ve Cardano yatırımcıları için dikkat edilmesi gereken bir yıl. Çünkü her iki para birimi de ilk 10'dan düşme tehdidiyle karşı karşıya. Market verilerine göre 2021'de BNB olağanüstü performans gösteren kripto para birimlerinden oldu, Solana ve Terra gibi birimlerin değerinde de ciddi artış yaşandı. Üstüne bir de NFT çılgınlığı ve metaverse projeleri eklenince XRP ile ADA bu performansların fazlasıyla altında kaldı. Uzmanların analizlerine göre, 2022'de her iki birim için ilk 10'dan düşüş söz konusu olabilir ve bunların yerine yeni nesil para birimleri listeye dahil edilebilir.

7. Oyna-kazan projelerine olan talep artacak.

7. Oyna-kazan projelerine olan talep artacak.

Geçtiğimiz yıl oyna-kazan kripto para birimleri için bir hayli verimli geçti. Sandbox, Illuvium ve benzeri projeler likidite oluştururken hızlı değer kazanmayı da başardı. NFT tabanlı karakterler kullanan, oyun içi ödüller kazandıran bu oyunlar yatırımcılar için iyi birer kazanç kapısı olduğunu kanıtladı. Uzmanlar oyun içi ödüllendirme, oylama ve NFT dağıtım gibi özellikleriyle öne çıkan Star Atlas, Axie Infinity, Alien Worlds, MicroPets ve benzeri projelerin bu yıl da popüler olacağını söylüyor. Bu oyunlardaki kullanıcı sayısı hızla artarken, yerel token fiyatının da değer kazanması bekleniyor. 2022'de metaverse ve NFT ilgisinin devam etmesi beklenirken, oyna-kazan projelerinde de hızlı bir büyüme söz konusu olacak gibi görünüyor.

8. Blockchain sistemlerinin benimsenmesi hız kazanacak.

8. Blockchain sistemlerinin benimsenmesi hız kazanacak.

Blockchain teknolojisi ile finansal işlemlerin klasik bankacılık sistemlerinden daha kolay ve verimli şekilde yapılması mümkün oldu. Klasik finans araçlarını geliştiren blockchain teknolojisi, 2022'de daha fazla alana dahil olacak. Özellikle hızlı havale işlemleri ve düşük maliyetler finans ödemelerinde daha fazla tercih edilmesine neden olacak. Gözetimden uzak yapı, yeni iş modellerinin ortaya çıkmasını ve daha fazla kullanıcının blockchain teknolojisini kullanmasını sağlayacak. Halihazırda devam eden kripto para banka entegrasyonu da süreci hızlandıracak ve ödeme karmasında devrimsel yenilikler yaşanacak.

9. Daha fazla kripto şirketi halka arz edilecek.

9. Daha fazla kripto şirketi halka arz edilecek.

Dijital varlık şirketi Coinshares verilerine göre, dijital varlık fonları 17 Aralık 2021 tarihinde 9.35 milyar dolarlık yıllık akışa, 63.02 milyar dolar değerinde yönetilen varlığa sahiptir. İlk Bitcoin ETF'sinin 2021 Ekim ayında piyasaya sürülmesi dijital varlıklara olan kurumsal talebi açıkça ortaya koydu. Beklentiye göre 2022'de daha fazla kripto proje halka arz edilecek ve bu alana olan ilgi artacak. Bitcoin'in yanı sıra Solana, Polkadot, Ether ve benzeri para birimlerine olan talep de artacak.

10. Devletler kripto paralar için daha fazla regülasyon uygulayacak.

10. Devletler kripto paralar için daha fazla regülasyon uygulayacak.

2021 yılında kripto para birimlerine duyulan ilgi artarken, devletler kripto para birimleri adına yasaklama veya regülasyon kararlarıyla gündeme geldi. Güney Kore ve Çin'de kripto para kullanımı ile madenciliğine kısıtlama getirilirken, çeşitli ülkeler ardı ardına yaptırım uygulamaya başladı. El Salvador Bitcoin'i yerel para birimi olarak kabul etti, Hindistan ve Türkiye'den ise kripto para düzenlemeleri ile ilgili yeni düzenleme açıklamaları geldi. 

Beklentiye göre 2022 yılı da geçtiğimiz yıldan pek farklı olmayacak ve devletler daha fazla vergi toplamak için yönergeler hazırlamaya başlayacak. KYC zorunlulukları, bankaların kripto para alım-satımına izin vermesi de bu sistemi destekleyecek. Daha fazla kripto para entegrasyonu daha fazla düzenlemeyi de beraberinde getirecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2022'de neler olacak?

2022'de neler olacak?

Sonuç olarak 2022, kripto para haberlerinin daha fazla gündemde olduğu bir yıl olacak ve gelişen teknolojilerin günlük hayata adaptasyonu hız kazanacak. Yasaklamalar, vergilendirmeler ve regülasyonlar gelecek planlarına dahil olsa da kripto para birimlerine duyulan ilgi de aynı oranda artacak. Uzmanlar, 2022'de market hacminin artacağını ve bazı para birimlerinde yeni ATH testlerinin yapılabileceğini tahmin ediyor. Ek olarak NFT, metaverse, web3 gibi yeni teknolojilerin hızla yükselişe geçeceği ve kripto para sözlüğüne henüz duyulmamış yeni kavramların ekleneceği de söyleniyor. Gelecek ne getirecek bilinmiyor ancak 2022 kripto paralarda yeni bir devrin başlangıcı gibi görünüyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
3
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Joy James

2022'deki yeni taç salgını para kazanmayı giderek zorlaştırıyor! Bazı insanlar işsizliklerini sürdürmek için sosyal yardımlara güveniyor. Resmi bir iş bulman... Devamını Gör