Görüş Bildir
Haberler
Türkiye 'Teröre Karşı İslam İttifakı'na Dahil Oldu

Türkiye 'Teröre Karşı İslam İttifakı'na Dahil Oldu

FreiGeist
15.12.2015 - 09:26

Suudi Arabistan liderliğinde, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 34 ülke 'Teröre karşı İslam İttifakı' adıyla yeni bir koalisyon kurdu. Suudi Savunma Bakanı Muhammed bin Selman, ittifakın sadece IŞİD'le değil tüm 'terörist' gruplarla savaşacağını söyledi. İttifakın amacı ise 'Mezhebi ya da adı ne olursa olsun tüm kötülüklerden İslam halkını korumak' olarak tanımlandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Suudi Arabistan, 34 İslam ülkesinden oluşan yeni bir askeri ittifakın kurulduğunu açıkladı. Suudi devlet ajansı SPA'da yayımlanan ortak açıklamada, Suudi Arabistan liderliğinde kurulan koalisyonun 'terörizmle' mücadele edeceği ve bu amaçla ortak operasyonlar düzenleyeceği belirtildi. Operasyonlar, Riyad'da kurulacak merkezden yönetilecek.

Açıklamada, koalisyonun, 'şekli, mezhebi ve ismi ne olursa olsun yeryüzünde fitne ve fesat çıkaran, insanları korkutan ve öldüren silahlı terör örgütlerine karşı oluşturulduğu' belirtildi.

Açıklamada, 'terörle mücadelede gerekli program ve mekanizmaların geliştirilmesi, uluslararası barış ve güvenliğin muhafazası için terörle mücadele konusunda ilgili ülkelerle koordinasyon için uygun düzenlemelerin yapılması'na vurgu yapıldı.

Kurulan ittifakla ilgili olarak Suudi Savunma Bakanı Prens Muhammed bin Selman da bir basın toplantısı düzenledi. Selman, ittifakın sadece IŞİD'le değil tüm 'terörist' gruplarla savaşacağını söyledi. Selman konuşmasında şunları ifade etti:

"Riyad'da bir operasyon merkezi olacak"

"Riyad'da bir operasyon merkezi olacak"

'Anlıyorum ki bazı İslam ülkeleri arasında terörle mücadele için kurulan birliği duyuran açıklamayı gördünüz, bu İslam dünyasının önce İslam dünyasını, şimdi de uluslararası toplumu tümüyle etkileyen bu hastalıkla (aşırıcılık) mücadelede teyakkuzundan gelmektedir. İslam dünyasının pek çok kısmında terörle mücadele çabalarını desteklemek ve koordine etmek için Riyad'da bir operasyon merkezi olacak. Bu duyuru İslam dünyasının bu hastalıkla teyakkuzundan geliyor, böylece, İslami dünya bu hastalıkla mücadelede bir ortak olabilecek' derken askeri çabaların nasıl ilerleyeceği hakkında az somut işaretler verdi.'

İttifakta Suudi Arabistan dışında Türkiye ve Mısır da yer alıyor. İttifakı oluşturan 34 ülke şunlar:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ortak açıklamada ayrıca, Endonezya'nın da aralarında bulunduğu 10 ülkenin daha söz konusu koalisyonu desteklediği ve bu konuda gerekli önlemleri alacağı belirtildi.

Al Jazeera, Reuters ve BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
177
56
25
12
7
4
0