Görüş Bildir
Haberler
Türkçe Dili Hangi Dil Grubuna Aittir?

Türkçe Dili Hangi Dil Grubuna Aittir?

Elif Ateş
07.09.2021 - 10:27

Türk dili; Anadolu , Kıbrıs Adası ve Doğu Trakya'nın kuzey tarafının büyük çoğunluğunda konuşulan bir dildir. Ayrıca Balkan yarımadası ve Orta Doğu'da yer alan bazı bölgelerde ana dil veya ikinci bir dil olarak konuşulmaktadır. Araştırmalara göre Türkiye'de yaşayan nüfusunu %84'ü Türkçeyi ana dilleri olarak kullanmaktadırlar. Geriye kalanlar ise azınlık dillerini ana dil, Türkçeyi ise ikinci dil olarak kullanmışlardır. Özellikle Almanya'da Türkçe diğer ülkelere nazaran oldukça fazla konuşulan bir dildir. Peki Türkçe dili hangi dil grubuna aittir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

İlk yazılı kaynak olarak bilinen Orhun Yazıtları, Eski Türkçe ile yazılmıştır. Bu yazıtlara bakıldığında, Türk dili 1300 yıllık bir tarihe sahiptir. Türkiye Türkçesi'nin, Azerbaycan Türkçesi'nin, Salarca ve Türkmence dilinin Ana Oğuzca'nın kollarından evrimleştiği düşünülür. Batı kolu, Anadolu Selçuklu Devleti ve Anadolu Beylikleri çevresinde gelişerek Eski Anadolu Türkçesine dönüşmüştür. Bu dil, 15.yy ve 19.yy arası Klasik Osmanlıca Türkçesine, 19.yy ile 20.yy arası ise Osmanlı Devleti'nin yayıldığı tüm topraklarda kullanılan Yeni Osmanlıca dilinde gelişme gösterdi. Cumhuriyetten itibaren Latin alfabesine geçilmesi ile İstanbul Türkçesi, Türkçe yazı dilinin temelini oluşturdu. Türkçe dili hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

TÜRKÇE DİLİ HANGİ DİL GRUBUNA AİTTİR?

Türkçe, Turanca olarak da bilinen Ural- Altay dil ailesinin Altay koluna mensup bir dildir. Bu dil ailesi Ural ve Altay olmak üzere iki koldan gelişir. Dünyada 50 milyon insan, Ural dillerini konuşmaktadır. Bunlar Samoyed, Fin/ İgor ve Yukagir dilleridir. Altay koluna ait dilleri konuşanların sayısı ise 700 milyonu bulmuştur. Ural dağlarının güneyinden Japonya'ya kadar olan bölgede Altay dilleri konuşulmaktadır. Altay dil ailesi; Moğol, Tunguz ve Türk dillerinden meydana gelir. 

Moğol dilleri Mongolian, Urdus, Oirat, Darkhat, Buryat, Khalka gibi dillerden oluşmaktadır. Tunguz dilleri Tunguzca, Solon, Menegir, Akani, Nanani, Birar, Kile, Samagir, Orok, Ulch, Oroch, Udege, Şibe ve Mançuca dilleridir. Türk dilleri ise Bulgar, Kıpçak, Argu, Sibirya, Oğuz, Uygur gruplarına ayrılır.

  • Bulgar grubuna ait olan diller Çuvaşların anadili olan Çuvaşca'dır.

  • Kıpçak grubu dilleri ise Tatarca, Kırım Tatarcası, Nogayca, Başkırtca, Karakalpakça, Kazakça, Kırgızca, Urumca, Mişerce, Barabaraca, Bereberece, Karaimce, Kumrukca'dır. 

  • Argu grubunda Halaç dili vardır.

  • Sibirya grubu dilleri Yakutça, Tuvaca, Dolganca, Tofalarca, Hakasca, Altayca, Şorca, Çulimce, Fuyu Gırgıs dillerinden oluşmaktadır.

  • Oğuz grubu dilleri  Azerbaycan Türkçesi, Türkiye Türkçesi, Türkmence, Gagavuzca, Kaşgayca, Horosan Türkçesi, Aynullu, Salarca, Afşarca, Songori'dir. 

  • Uygur grubu dilleri Uygurca, Özbekçe, Yugurca, Aynuca, Tarançi, İli Türkçesi ve Lop'dur.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Murat kokoro

Fotoğraf muhtemelen 10 senelik ve altindaki bilgilerle birlikte kopyalayip yapistirilmis. Japonca ve korece altay dil ailesinde degildir, uzun süre önce çika... Devamını Gör