Görüş Bildir
Haberler
Tuğba Kıymaz Yazio: Uzaktan Çalışma Yönteminde Hayatımızı Kolaylaştıracak 9 Temel İpucu

etiket Tuğba Kıymaz Yazio: Uzaktan Çalışma Yönteminde Hayatımızı Kolaylaştıracak 9 Temel İpucu

Onedio Arena
27.10.2021 - 12:39 Son Güncelleme: 28.10.2021 - 15:10

Bir çoğumuzun, küresel salgın sebebiyle tanışmak zorunda kaldığı “Uzaktan Çalışma” yönteminin avantajları kadar dezavantajları da olduğunu pandeminin bu uzatmalı yılında iliklerimize kadar deneyimledik. Pandemi bitse de  uzmanlara göre  “Uzaktan Çalışma” gerek tam zamanlı gerekse yarı zamanlı olsun hayatımızda yerini korumaya devam edecek. 

Bir kısmımız yeterince odaklanamamak, kişisel zaman ve iş zamanının birbirine karışması, ev sorumluluğunun da bir iş sorumluluğu kadar omuzlarımıza binmesinden şikayet ederken, bir kısmımız da uzaktan çalışılan günlerde yatakta kalmaya, miskin bir hafta sonu edasıyla ne yapacağımızı bilmeden günlük rutinin akışına ayak diriyor. Tüm bu şaşkınlık ve mücadele süreci içinde ise zaman akmaya devam ediyor.

Peki, uzaktan çalışma süresince en yüksek verimle çalışmak ve en önemlisi enerjinizi doğru yöneterek hayatınıza pozitif bir katkı sağlamak ister misiniz?

İçeriğin Devamı Aşağıda

İşte; uzaktan çalışma yönteminde hayatınızı kolaylaştıracak 9 ipucu:

İşte; uzaktan çalışma yönteminde hayatınızı kolaylaştıracak 9 ipucu:

1. Kendimize özel iş alanı oluşturmak

Verimli çalışabileceğimiz, yalnız kalabileceğimiz ve başkası tarafından rahatsız edilmeyeceğimiz, sanal görüşmelerimizi bölünmeden yapabileceğimiz bir iş alanı oluşturmak, kendimizi konfor alanında ve düzenli bir ofis ortamında hissettirecek.

2. Günlük rutinlerimiz ile işe başlamak

Aynı saatte kalkmak, pijamamızı çıkartmak, günlük sabah temizliğimizi yapmak, iş kıyafeti olmasa bile özenli bir ev kıyafeti giymek, kahvaltıya yeterli zamanı ayırmak, hayat disiplinimizi idame ettirecek ve bir süre sonra yaşayacağımız olası miskinlik hissinden bizleri uzak tutacak.

3. Düzenli bir çalışma saati aralığı belirlemek 

Aynı saatte işe başlamak, aynı saatte işi bitirmek ve böylelikle ev/çocuk sorumlulukları için de kendimize zaman açmak, sorumluluk ayrışımı ile psikolojimizi ve enerjimizi iyi yönetmemizi sağlayacak. Böylelikle yemek yaparken ya da çocuğumuzla oynarken, aklımız ve vicdanımız iş sorumluluğunda kalmayacak.

4. Günlük çalışma planı oluşturmak

Günlük basit ve ulaşılabilir 2-3 anahtar hedef belirleyerek günü bölen telefon/görüşme veya e-posta trafiğinde hedef planımıza odaklanabilmek, hem planlarımıza ulaşabilmemizi sağlayacak hem de kendi iş planımızdan çok uzakta bir yöne sapmamıza engel olacak. Aynı şekilde anahtar hedef belirlemek, e-posta ve sanal iletişim trafiği içerisinde hedef işlerimizi unutmamıza engel olacak.

5. Çalışma araları vermek 

Ekrandan uzak kalabileceğimiz küçük çalışma araları vermek, ayağa kalkmak, sırtımızı ve boynumuzu gerip gevşetmek, ortamı havalandırmak, 1-2 dakikalık nefes egzersizi yapmak, yemek yemek, zaman yönetimini başarabiliyorsanız çocuğunuzla 15 dakika eğlenmek, motivasyonumuzu arttıracak ve bedenimizi ağrılardan koruyacak. 

6. Ekibimizle iletişimi arttırmak

Sanal ortamda, ortak kısa yazışma grubu, ortak çalışma grubu, ortak çalışma alanları kullanmaya özen göstermek, iş için görüşmeyi günlük gerektirmese de her bireyle düzenli iletişim halinde kalmak, iletişim içinde olduğumuz kişilerin 'Gözden uzak olanın gönülden uzak olur' düşüncesini hissetmesine engel olacak.

7. Videolu iletişim yöntemleri tercih etmek ve o andaki görüşmeye odaklanmak 

Videolu iletişim yöntemleri, sesli iletişim yöntemlerinden daha samimi bir ortam yaratır. Videolu iletişim sistemi kullanıyorsak, video ekranının dışında kötü bir algı yaratabilecek hareketlerden kaçınmalıyız. Örneğin; klavye kullanıyorsanız, bunu o görüşmenin notunu almak için yaptığımızı belirtmek olası iletişim kazalarını engelleyecektir. 

8. Sanal takvimimizi ve hatırlatmalarımızı daha sıkı ve daha dikkatli kullanmak 

Tüm günlük görüşmelerin yapıldığına emin olmak için sanal takvime eklemek, toplantılarımıza zamanında gelmek, toplantı notlarını dikkatle almak ve toplantı notlarını iş planımıza ve hatırlatmalarımıza eklemek, günün iletişim trafiği içinde planlarımıza sadık kalmamızı sağlayacaktır.  

9. Görüşme sürecine odaklanmak ve yazılı olmayan profesyonel kurallara riayet etmek 

Herhangi bir sanal görüşme öncesinde internet ağımızı kontrol etmek, sessiz iş alanımızda olduğumuzdan emin olmak, toplantı davetinde olan herkesin görüşmeye katıldığından emin olmak, her toplantı için girişi yapmak, gündemi belirlemiş olmak, alınan sonucu net olarak özetlemek ve toplantı süresince net olarak tane tane ve anlaşılır konuşmak (karşımızdaki vücut dilimizi/mimiklerimizi göremiyor olabilir), sanal toplantıdan en yüksek verimle çıkmanızı sağlayacaktır.  Konuşmadığımız sürece mikrofonumuzu kapalı tutmak, aynı anda sadece bir kişinin konuşmasına özen göstermek, belirlediğimiz iş alanımızı toplantı sonuna kadar herhangi bir sebeple terk etmemek, verilen ara durumlarında kameranın ve mikrofonun kapalı olduğunu kontrol etmek bizi iletişim kazalarından ayrıca koruyacaktır. 

Unutmayalım ki bu süreçteki en önemli kaynak, işi yapan bizleriz. İletişim çemberi içinde “uzaktan çalışırken” öncelikle yalnız olduğumuzu hatırlamalıyız. Enerjimizi ve ilişkilerimizi basit kurallarla yönetmek; sergileyeceğimiz profesyonel duruştaki en kilit değerdir. Geçmişte 'uzaktan çalışma' yöntemini uzunca bir süre deneyimleyen ve bu basit ipuçlarını kullanarak verimliliğini arttıran bir birey olarak şunu söyleyebilirim ki, bu ipuçlarını sizler de kullandığınızda, artan iş veriminizi ve en önemlisi kendinizi ne kadar iyi hissettiğinizi gördüğünüzde çok şaşıracaksınız.

Mutlu ve verimli bir 'uzaktan çalışma' deneyimi dilerim.

Tuğba KIYMAZ

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ofislen

Doğru gözlemler. Birinci madde hakkında bir yorum yapmak istiyorum: Uzaktan çalışmanın sürdürülebilir olması için birinci madde şart. Gerektiğinde ofis şartl... Devamını Gör