Görüş Bildir
Haberler
Trump'ın Zaferi ABD'de Hapishane Sahiplerine Yaradı

Trump'ın Zaferi ABD'de Hapishane Sahiplerine Yaradı

Emre Ordu
11.11.2016 - 20:04 Son Güncelleme: 12.11.2016 - 08:38

Donald Trump'ın ABD'nin 45. başkanı seçilmesi sonrası ülkede özel işletmeli hapishanelerin hisseleri tırmanışa geçti. Seçilmesi durumunda özel yetkili hapishanelerin kapatılma kararını destekleyeceğini söyleyen Clinton'un yerine Trump'ın seçilmesi ve yeni başkan Trump'ın göç ve suça ilişkin politik duruşu hisselerin hızlı bir şekilde yükselmesini sağlayan etkenler oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fortune dergisinin haberine göre, ABD'de özel hapishane sahibi ve işletmecisi en büyük şirketlerden biri olan Corrections Corporations of America'nın hisselerindeki artış yüzde 40'lara yaklaştı.

Diğer bir hapishane sahibi ve işletmecisi GEO Group'un hisselerinde ise yüzde 21'den fazla artış yaşandı.

'Donald Trump başkan seçildiğinden beri Hillary Clinton'ı cezaevine koyup koymayacağını henüz açıklamadı' diyen Fortune dergisi, hapishane hisselerini 'borsada günün kazananı' şeklinde nitelendirdi.

Trump seçim kampanyası sırasında Clinton'ın elektronik posta soruşturması kapsamında suç işlediğini söylemiş ve Demokrat Parti'nin adayını hapse attırmakla tehdit etmişti.

Clinton özel işletmeli hapishaneleri kapatacaktı

Clinton özel işletmeli hapishaneleri kapatacaktı

Fortune'a göre özel hapishane hisselerindeki artış sadece Trump'ın kazanmasına bir tepki değil, aynı zamanda Clinton'ın yenilgisine bir yanıt.

ABD Başkanı Barack Obama ve Adalet Bakanlığı Ağustos ayında federal hükümetin özel işletmeli hapishanelerin kullanımını bırakacağını açıklamıştı.

Trump'ın rakibi, Demokrat aday Hillary Clinton da kararı desteklemişti.

Business Insider'ın haberine göre, Compass Point isimli aracı kurum yaptığı yazılı açıklamada 'Kâr amacı güden hapishane endüstrisinin Clinton'lı bir Beyaz Saray yönetimi altında olumsuz başlıklar ve kalıcı olarak kontrat belirsizliği ile karşı karşıya kalması muhtemeldi, ancak göç ve suça verdiği önem göz önüne alındığında Trump yönetiminin daha destekleyici olması bekleniyor' dedi.

Meksika zenginleri para kaybediyor

Meksika zenginleri para kaybediyor

Carlos Slim

İçeriğin Devamı Aşağıda

Öte yandan Bloomberg'ün haberine göre Trump'ın zaferi sonrası Meksika'nın en zenginleri para kaybediyor.

Dünyanın beşinci, Meksika'nın ise en zengin kişisi Carlos Slim'in serveti, Donald Trump'ın ABD Başkanı seçilmesinin ardından 5,1 milyon dolar azaldı.

Seçimleri takiben Meksika Pesosu'nun yüzde 12 değer kaybetmesinin ardından, Slim'in serveti yüzde 9,2 erozyona uğradı.

Trump, seçilirse yasa dışı göçü engellemek için ABD'nin Meksika sınırına duvar öreceğini açıklamıştı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un dünyanın en zengin 500 kişisiyle ilgili hazırladığı göstergede yer alan 10 Meksikalı milyarder toplamda 6,5 milyar dolar kaybetti.

Göstergede yer alan 500 zenginin toplam kaybı ise 41 milyar dolar oldu.

Savunma sanayii hisseleri hızla yükseldi

Savunma sanayii hisseleri hızla yükseldi

CNBC'nin haberine göre ise Trump'ın Başkan seçilmesinin olumlu etki yaptığı bir diğer sektör ise savunma sanayii.

ABD savunma sanayii hisseleri Trump'ın zaferinden sonra fırladı. Northrop Grumman, Lockhead Martin ve Raytheon şirketlerinin hisselerinde yüzde 5 ile yüzde 7,5'lik artışlar yaşandı.

Habere göre İngiliz BAE Systems ve Cobham şirketleri ile Fransız Thales şirketi de yüzde 3 ile 4 oranında değer kazandı.

Trump Eylül ayında yaptığı bir konuşmada 90 bin ek asker istihdam edeceğini, 42 yeni donanma gemisi ve 100 bombardıman uçağı alacağını söylemiş, nükleer ve füze savunma sistemlerini de artırma sözü vermişti.

BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
62
32
20
14
12
6
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
nebusimdi

Cumhuriyetçiler açıktan katil, Demokratlar maskeli katil olmuş oluyorlar.

Çükübik

Hapishane işleterek nasıl bir kazanç sağlıyorlar? İlk defa duyduğum bir kavramda bilgililer bilgilendirirse sevinirim.

Pasif Kullanıcı

abd yi başkanlar mı yönetiyor ? hayır. abd yi büyük, mega tüccarlar yönetiyor. abd yi de bu tüccarlar kurmuştu zaten. trump ile clintonun farkına gelirsek. t... Devamını Gör