Görüş Bildir
Haberler
Teknoloji Devleri Otizmli Yazılımcı Arıyor

Teknoloji Devleri Otizmli Yazılımcı Arıyor

Onedio Medya
03.06.2015 - 23:24
İçeriğin Devamı Aşağıda

Sosyal becerileri sınırlı olan otizmli bireyler, iş bulmakta zorlanıyorlar. Oysa tekrarlanan işlemlerin yer aldığı, veri analizine ve modellerine dayalı işlerde otizmli bireyler çok başarılı olabiliyor. İşte bu yüzden teknoloji devleri, otizmli yazılımcıları işe almakta tereddüt etmiyor

ABD’de 1988’de, ülkemizde ise 1989’da gösterime giren Rain Man (Yağmur Adam) filmini kaçımız hatırlıyoruz bilemiyorum ama özellikle son yıllarda hem dünyada hem de Türkiye’de çeşitli vakıfların yürüttüğü farkındalık çalışmaları sayesinde otizm hakkında daha bilinçli olduğumuz bir gerçek. Tohum Otizm Vakfı verilerine göre otizm spektrum bozukluğunun görülme sıklığı dünyada 88’de 1’e ulaşıyor. Yani her 88 bireyden birinin otizmli olduğu ve benzer bir oranın Türkiye için de geçerli olduğu tahmin ediliyor.

Otizmlilerin iletişim becerileri sınırlı oluyor. Ama bu durum, dikkat ve tekrar gerektiren işlerde başarı kazanmalarına bir engel değil. Örneğin, Mashable’ın haberinde sözü edilen David McNabb bu tür becerilere sahip bir otizmli. 2001 yılında bilgisayar mühendisliğinden dereceyle mezun olan McNabb, gittiği bütün iş görüşmelerinden mutsuz ayrıldıktan sonra, şirketler için yazılım testleri yapan, çalışanlarının yüzde 80’i otizmli olan Ultra Testing adlı start-up’ta çalışmaya başlamış.

Aslında teknoloji sektörü otizmli bireyleri istihdam etme konusunda bir süredir hassasiyet gösteriyor. Microsoft, SAP, Freddie Mac ve HP gibi şirketler, otizmlilere yönelik programlar uyguluyor. Webby Media Group’tan Steve Marchese’e göre, otizmli çalışanlar yazılımlardaki hataları bulma konusunda diğerlerinden 5-10 kat daha iyi performans gösteriyor.

Bir başka örnek ise Microsoft’tan geliyor. Şirket, Redmond-Washington’da Specialisterne USA işbirliğiyle bir pilot program başlatarak otizmli personel istihdam etme sürecine girdi. SAP de Autism at Work programı kapsamında 2012’den bu yana dünya genelinde 53 otizmli bireyi istihdam etti. Şirketin 2020 hedefi ise, yaklaşık 75 bin kişiden oluşan ekibinin %1’inin otizmlilerden oluşması.

Bilgi Çağı

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0