Görüş Bildir
Haberler
Suriye'den Yeni Göç Akını

Suriye'den Yeni Göç Akını

Onedio Medya
27.10.2015 - 18:37 Son Güncelleme: 28.10.2015 - 08:48

Bülent Kılıç / AFP

İçeriğin Devamı Aşağıda

BM'nin verdiği bilgilere göre, ekim başından bu yana Suriye'nin kuzeyindeki kentlerden kaçanların sayısı 120 bine ulaştı. Suriyelilerin çoğunun Türkiye'ye sığındığı bildirildi.

Birleşmiş Milletler (BM) sözcüsünün Cenevre'de yaptığı açıklamaya göre ekim ayının başından bu yana Suriye'nin kuzeyindeki Halep, Hama ve İdlib gibi kentlerden kaçan Suriyelilerin sayısı en az 120 bin olarak tespit edildi. Sözcü, Suriyelilerin çoğunun şiddetli çatışmalardan kaçarak Türkiye sınırındaki kamplara sığındığını belirtti.

BM, kısa bir süre önce söz konusu bölgeleri terk edenlerin sayısının 50 bin dolayında olduğunu açıklamıştı. Rus Hava Kuvvetleri tarafından desteklenen Suriye Ordusu ile farklı isyancı gruplar arasında yaşanan şiddetli çatışmaların insanları bölgeye terk etmeye zorladığına dikkat çekiliyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Ortadoğu Direktörü Emin Avad, Rusya'nın Suriye'ye askeri müdahalesinin durumu daha da kötüleştirdiğini savunmuş ve Rus bombardımanının başladığı günden bu yana Halep'ten kaçanların sayısında ciddi bir artış olduğunu belirtmişti.

İstikamet Türkiye

Muhalif güçlerin elinde olan Halep'te yoğunlaşan çatışmaların Türkiye'ye göç akınını da tetikleyebileceği dile getiriliyor. Kızılay Başkan Yardımcısı Kerem Kınık geçen hafta Türkiye'nin yeni bir göç dalgasına hazırlandığını dile getirmişti.

Suriye'de iç savaşın başladığı günden bu yana yaklaşık 2 milyon Suriyeli Türkiye'ye sığındı. Geçen aylarda on binlerce Suriyelinin Türkiye'de kalmayarak Balkan güzergahı üzerinden Avrupa ülkelerine gitmeye çalışması, Avrupa'da da sığınmacı krizini bir numaralı gündem maddesi haline getirmişti.

700 binden fazla mülteci Akdeniz üzerinden Avrupa'ya gitti

700 binden fazla mülteci Akdeniz üzerinden Avrupa'ya gitti

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ayrıca, bu yılın başından beri insan kaçakçılarının arabulucuğu ile deniz yoluyla Avrupa ülkelerine 700 binden fazla kişinin ulaştığını, 3 bin 210 kişinin de ya hayatını kaybettiğini ya da kayıp olarak kayıtlara geçtiğini belirtti.

Teknelerle yolculuk yapanlardan 560 bininin Yunanistan'a, 140 bininin de İtalya'ya geldiği ifade edildi. Yaklaşık bin kişinin İspanya'ya, 100 kadar mültecinin de Malta'ya ulaştığı ifade edildi.

En çok Midilli'ye gittiler

Bu yıl mülteci durumuna düşen kişilerin sayısında büyük bir artış yaşandığına işaret eden yetkililer, 160 binden fazla kişinin de Türkiye üzerinden Yunanistan'ın Ege'deki adalarına gittiğine işaret etti. Bunlardan 100 bininin hedefi de Midilli Adası oldu.

Mültecilerin kaçtığı ülkelerin başında açık ara Suriye geliyor. Yunanistan'a gelen mültecilerin 280 bininin Suriyeli olduğu ve Suriye'yi sırasıyla Afganistan, Eritre ve Irak'ın izlediği kaydedildi.

DW | Kapak Fotoğrafı: Sedat Suna / EPA

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda