Görüş Bildir
Haberler
Sosyal Medya Yasası Meclis'te: 'Yanıltıcı Bilgi Yayma' Suçu Geliyor

Sosyal Medya Yasası Meclis'te: 'Yanıltıcı Bilgi Yayma' Suçu Geliyor

AKP ve MHP ortaklığıyla Meclis'e sunulan yasa teklifinde, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suç kapsamına alınıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

AKP ve MHP'nin ortak imzasıyla 'dezenformasyonla mücadele' iddiasıyla hazırlanan, sosyal medya ve internet haberciliği alanlarında yeni düzenlemeler içeren yasa teklifi bugün TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Bu düzenleme AKP ile MHP'nin bugüne kadarki ortak çalışmalarının tersine ortak basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtılmadı.

Düzenleme ne getiriyor?

Düzenleme ne getiriyor?

VOA Türkçe'den Yıldız Yazıcıoğlu'nun aktardığına göre 40 maddelik yasa teklifi, Basın Kanunu'nda değişiklik yaparak internet medya kuruluşlarındaki çalışanlara basın kartı verilmesinin yanı sıra bu kuruluşlara resmi ilan geliri elde etme olanağı sunuyor. 

Buna karşın teklifte yeni suç tanımlamaları yapılıyor ve sosyal medya kuruluşlarıyla internet haberciliği açısından yeni erişim engellemesi düzenlemeleri ile cezai yaptırımlar da öngörülüyor.

Tartışılan 29'uncu maddede ne var?

Yasa teklifindeki 29'uncu madde ise, 'halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla kamu barışını bozma' gibi gerekçelerle 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' şeklinde yeni bir suç tanımlaması yapılıyor.

Türk Ceza Kanunu’na eklenmesi planlanan bu yeni suçun gerekçesinde “halk arasında endişe, korku yaratmak saikiyle Türkiye’nin iç ve dış güveliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli olacak alenen yaymak suç olarak düzenlenmektedir” ifadesi kullanılıyor.

Teklifte 34'üncü maddeyle ise sosyal medya kuruluşlarına, Türkiye'de gerçek kişi temsilci bulundurma zorunluluğu getiriliyor. Bu durum ise uluslararası sosyal medya platformları açısından “hapis cezası” gibi yaptırımlara kapı aralama olarak yorumlanıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
47
40
12
9
6
5
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bozkurt

Yani AKP'nin çizdiği pembe tabloya biat etmemek suç olacak.

Turgut Güler

Şimdi de bu mu dert oldu, deve yüküyle vergiler, iki saatte bi gelen zamlar, saz arkadaşlarınızın birini bi yerde temizlikçi olarak işe almak için aldığı mil... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

“AKP ve MHP ortaklığıyla Meclis'e sunulan yasa teklifinde, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suç kapsamına alınıyor.” Merak ettiğim şey şu, kimbilir kaç... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Hayır yani, zamanı gelecek burada mesela ekonominin kötü gidişatından bahsetmek bile yanıltıcı bilgi yayma suçuna girecek. Adamlar diyor ki, ekonomi süper uç... Devamını Gör