Görüş Bildir
Haberler
SGK, 'Sehven Ödeme Yapılmış' Diyerek Terör Gazilerinin Emekli Maaşlarını Kesti

SGK, 'Sehven Ödeme Yapılmış' Diyerek Terör Gazilerinin Emekli Maaşlarını Kesti

Çalışabilir durumda olan gazilerin erken emeklilikten yararlanma hakkının kaldırılmasıyla birlikte 227 gazinin emekli maaşları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından işlemlerinin 'sehven' yapıldığı gerekçesiyle kesildi. Konuyu Meclis gündemine de taşıyan CHP milletvekili Mehmet Ali Çelebi Twitter hesabından, 'Bütçe açığını kapatmak için bu kadar mı gözünüz karardı! Defalarca uyardım, kanun teklifi verdim. Çözüm bir cümleyi ilgili yasadan çıkarmaktı, o cümleyi çıkarmadınız ama gazilerimizin canını çıkardınız. Yazıklar olsun!' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Terörle mücadele operasyonlarında yaralanan gaziler engelli vatandaşlara sağlanan erken emeklilik hakkından yararlanabiliyor ve 3 bin 600 prim günü, 15 yıllık sigortalılık süresiyle de emekli olabiliyordu.

Meclis'te ekim ayında kabul edilen torba kanunla yapılan değişiklik, gazilerin erken emeklilik haklarını ellerinden aldı.

'Yanlışlık oldu' denilerek maaşları kesildi

'Yanlışlık oldu' denilerek maaşları kesildi

Cumhuriyet’e bilgi veren gaziler, 2013-2016 yılları arasında SGK’ya yapılan başvuruların kabul edildiğini ve emekli aylığı almaya başladıklarını, ancak 17 Aralık’ta kendilerine bu emeklilik işlemlerinin “sehven” yapıldığı gerekçesiyle maaşlarının kesildiğini belirtti. 

Gaziler, 2013’te yaşadıkları hak kayıpları için yasal düzenleme beklerken kazanılmış haklarının kaybedilmesinden şaşkınlık duyduklarını belirtti.

Ergenekon ve Balyoz davalarında teğmen rütbesiyle hapis yatan CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, konuyu Meclis'e taşıdı: 'Bu kadar mı gözünüz karardı?"

Çelebi'nin Meclis'te yaptığı konuşma şöyle:

'227 terör gazimizin emekli maaşı kesildi. Devletimiz terörle mücadelede yaralanıp gazi olanlara, çalışabilir durumda olanlara iş hakkı vermektedir. Her malul gazi aynı zamanda engelli bir vatandaşımız olduğundan 5510 sayılı kanunun 28'inci maddesi gereği devletin engelli vatandaşlarımıza sağladığı erken emeklilik hakkından yararlanmaktaydı. 

Bu hakkı elinden aldınız. Şimdi protezli gazim, tek gözü olmayan gazim, uzuv kaybı olan gazim 17,18 sene çalışarak emekli olabilecekken emekli olamıyor. 60'lı yaşlara kadar çalışın diyorsunuz. Geçim sıkıntısı yaşıyorlar, işlerine tekrar dönme hakları yok. Malul sayılmadan önceki sigortalı olarak geçen süreleri de silindi. Ne yapacaklar? 

Defalarca uyardım. 2330 sayılı kanun 4. madde 2. fıkra son cümlesini metinden çıkarmanız gerekiyor. Onu çıkarmıyorsunuz ama gazilerimizin canını çıkarıyorsunuz.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Sehven ödeme yapılmış diyerek maaşlarını kesmek devlet ciddiyeti ile bağdaşmaz"

"Sehven ödeme yapılmış diyerek maaşlarını kesmek devlet ciddiyeti ile bağdaşmaz"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu da yaptığı yazılı açıklama ile ülkenin bütünlüğü için savaşırken, bedeninin bir bölümünü feda etmiş insanların maaşlarını 'sehven ödeme yapılmış' diyerek kesmenin devlet ciddiyetiyle bağdaşmayacağını söyledi.

Erdoğdu, devletin kendilerine verdiği hakka dayanarak ikinci bir işe girmiş gazilerin maluliyetlerinin yok sayılarak normal statüye alınmak istenmesinin, bu insanlara yapılan büyük bir haksızlık olduğuna işaret ederek;

'Sehven emekli edildiği söylenilen gazilerimizin emekli maaşları kesildiği gibi yeniden işlerine dönemeyecekleri için kendilerine verilen istihdam hakları da ellerinden alınmış olacak ve gazilerimizin yaşayacağı mağduriyetin artarak devam etmesine neden olacaktır. 

17 Aralık 2019 tarihi itibarıyla gazilere yapılan bildirim, her şeyden önce verilmiş bir hakkın geri alınması anlamına gelir. Bu insanların haklarının geri alınması kabul edilemez. O nedenle sehven diyerek emeklilik hakkı ellerinden alınan bu şerefli vatan evlatlarının, yararlandıkları uygulamaya devam edilmelidir. 

3 Mayıs 2016 tarihinde Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu tarafından TBMM'ye sunulmak üzere hazırlanan kanun taslağında yer aldığı biçimde, gazilerimizin ikinci işlerinde emekliliğe esas olacak prim gün sayısı 3000 olarak uygulanmalıdır. Bu bizim gazilere olan vefa borcumuzdur.' dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
98
54
15
4
3
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Tahir Boz

Biz bunlara hep alçak diyorduk da, fakat gazilerin maaşına da göz koyacak kadar alçalıcaklarını hiç hesaplıyamıyorduk.

BlackWater

Yeni suriyeli kafilesi geliyormuş onlara para lazım tabi.Hayatınızı Türk Milleti için tehlikeye attığınızdan kesmişlerdir.

Hipergrafi

Ben de duydum elli bin tane daha gelecekmiş...

Bilirkişi Raporu

Terör gazilerinin maaşlarını kesene ne denir? Ona buna terörist diyenler dönüp de bir aynaya baksın.