Görüş Bildir
Haberler
Sesli Blog Olarak Tanımlanan Eşsiz Bir Boş Zaman Aktivitesi: Podcast Nedir?

Sesli Blog Olarak Tanımlanan Eşsiz Bir Boş Zaman Aktivitesi: Podcast Nedir?

Özge Tepe
06.01.2023 - 21:12

Son dönemlerde en sık duyulan kavramlardan biri podcast. Sesli blog olarak da tanımlanan podcast, her bölümde farklı konuların işlendiği, eğlenceli, bilgilendirici dinletilerdir. Amatör bir radyo-televizyon programı olarak da kabul edilebilen podcast, boş zamanların keyifli ve verimli bir şekilde değerlendirilmesine yardımcı olur. Son 5-10 yıl içerisinde tüm dünyada her geçen gün daha da popüler hale gelen podcastler, araba kullanırken, temizlikler sırasında, spor yaparken, seyahatlerde ve daha pek çok anda dinleyiciye eşlik eder.

Bu içeriğimizde podcast hakkında merak edilen pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Podcast Nedir?

Podcast Nedir?

Podcast, ses dosyalarının abone olan kullanıcıların bilgisayarlarına hazırlanması ve dağıtılması süreci olarak bilinir. Podcast, sesli blog olarak da bilinir. Bölümler halindedir ve her bir bölümünde farklı konular işlenir. Radyo ve televizyon programcılığının yeni nesil bir versiyonu olarak kabul edilir.

Podcast kelimesi Apple'ın tescilli markası iPod kelimesindeki küçük kapsül anlamına gelen 'Pod' sözcüğü ve yayın anlamına gelen 'Broadcast' sözcüklerinden meydana gelmiştir. Podcast'ler ilk defa iPod için geliştirilmiştir. Günümüzde ise bu tabir, yalnızca iPod'lar için kullanılmaz.

Podcast Nasıl Dinlenir?

Podcast Nasıl Dinlenir?

Podcast ile birlikte 'Podcasting' kavramı da karşımıza çıkar. Podcasting, çevrimiçi yayının üyelik gibi yollarla kullanıcılara ulaştırılması işidir. Podcastler çoğunlukla MP3 ve görüntü dosyaları biçimlerinde olup RSS protokolüyle yayınlanmaktadır.

Kullanıcıların herhangi bir zamanda dinleyebilecekleri dergi ya da belgesel gibi eğitici yönü olan yayınların hepsini podcasting içerisine almaktadır. Günümüzde hızla ve çok fazla yolla genişleyen podcast, eğitim, tanıtım gibi alanlarda sıkça kullanılmaktadır.

Podcastleri tüm akıllı cihazlarda dinlemek mümkündür. Dünyanın her yerindeki yayınları dilediğiniz her yerden dinleyebilirsiniz. Spotify, YouTube, Google Podcasts ve iTunes gibi platformlarda çeşitli podcastler bulmak mümkündür. İlgi alanlarınıza göre dilediğiniz yayını dilediğiniz gibi dinleyebilirsiniz. İnternet bağlantınız varken podcast yayınlarını indirebilir ve daha sonra internetsiz bir ortamda dinleyebilirsiniz.

Podcast'in Avantajları

Podcast'in Avantajları

Podcast, birçok farklı avantajı beraberinde getirir. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Herhangi bir zamanda dinleyebilme imkanı

  • Tekrar izleme imkanı

  • Ücretli ve ücretsiz abonelik sistemleri ile yeni bölümlere erişim imkanı

  • İnternete bağlanan herhangi bir cihaz üzerinden yayın yapabilme imkanı

  • Çabuk değişen verilerin sık sık güncellenebilmesi

Podcastler, yoğun tempolu modern yaşamda insanların hem verimli hem de keyifli zaman geçirmesine olanak tanır. Sevdiğiniz konularda yapılan sohbetleri dinleyebilmeniz, nerede olursanız olun bilgi almaya devam edebilmeniz önemli avantajlardandır.

Podcast Nasıl Yapılır?

Podcast Nasıl Yapılır?

Günümüzde içerik üreticileri, geniş kitlelere ulaşabilmek amacıyla podcast'lere giderek daha fazla yöneliyor. Bir podcast oluşturmanın ise birçok yolu var. Podcast mikrofonu, kayıt uygulaması ve podcastin yayınlanacağı bir site bulduktan sonra gerisi tamamen size kalmış.

Mikrofon ve kayıt uygulamasını ayarladıktan sonra sessiz bir ortamda sevdiğiniz bir konuda konuşabilir; site üzerinden dinleyicilerinize podcastinizin yeni bölümünü paylaşabilirsiniz.

En Popüler Podcast Programları

En Popüler Podcast Programları

Türkiye'de ve dünyada milyonlarca kişi tarafından dinlenen çok sayıda podcast programı var. 

Türkiye'de popüler bazı podcastler şu şekilde:

  • Nasıl Olunur? – Nilay Örnek

  • O Tarz mı? – Can Temiz, Bengi Apak, Can Bonomo

  • Umarım Annem Dinlemez – Tuluğ Özlü

  • Bunu Ben de Yaparım – İbrahim Selim

  • Socrates Podcasts – Socrates dergi ekibi

  • Olumlu Dünya – Deniz Özturhan

Dünyada popüler podcastler ise şunlar:

  • DIOR Talks

  • Armchair Expert

  • Good Life Project

  • Zero to Travel

  • The Allure Podcast

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın