Görüş Bildir
Haberler
Seçim Öncesi Dolar Ne Olur ?

Seçim Öncesi Dolar Ne Olur ?

TheAranan
28.05.2015 - 16:08 Son Güncelleme: 28.05.2015 - 16:24

Seçim Öncesi Dolar Ne Olur ?

Yıl başından bu yana önemli ölçüde değer kazanan dolar Türk lirasına karşı son hafta da değer kazandı . Önemli bir sürece giriyoruz. Seçimlere nerdeyse bir haftalık bir zaman kaldı. Seçim stresi, FED, Yunanistan derken parite de bir çok faktörden etkilenmeye devam ediyor . Ancak seçime sürecinde izleyeceği yolu daha çok iç gelişmeler belirleyecek.

Geçtiğimiz hafta döviz girişleri ile değer kazanan Türk Lirası bu hafta bu görünümünden uzak kaldı. Ekonomi Bakanı Zeybekçi’nin daha önce işaret ettiği seviyelere dönerek acaba rahatlıyor mu dedirten parite yeniden normal seviyelerine dönmüş durumda. Özellikle son bir düzenleme ile gümrükten döviz girişinin esnetilmesi ülkeye dolar girişini hızlandırdı. Kamu bankaları ile bu dolarların satılması paritenin de 2.56 seviyesine kadar gerilemesine sebep oldu. Ayrıca FED’in faiz artırımını yıl sonuna hatta 2016 yılına erteleyebileceği konuşuluyor olması da doların değer kaybını destekleyince satışlar hızlandı.

Ancak biz tahminlerimizde bu sürecin geçici olduğunda ve paritenin normal seviyesinin 2.60 seviyesinin üzerinde 2.64-2.67 aralığında olduğundan bahsetmiştik. Nitekim bu hafta boyunca da dolara gelen talep ve özellikle dış gelişmeler ile yeniden 2.67 seviyesine kadar yükseliş gerçekleşti. Son hafta FED başkanı Yellen’ın faizlerin bu yıl artırılacağına inandığını dile getirmesi ve Yunanistan’ın borçlarını ödeyemeyecek durumda iken kreditörlerle anlaşamaması doların yeniden talep görmesini sağladı.

Son süreçte ise iç gelişmeleri de takibe alacağız. Özellikle seçin süreci boyunca açıklanan anketler oldukça önemli. Süreçte tek başına iktidar olasılığının yüksek olması piyasaları rahatlatıyor. Borsaya alım getirirken doların değer kaybetmesini sağlıyor. Piyasa bunu istikrar olarak algılıyor. Ancak dışarıdan gelen anketlerde geçtiğimiz hafta tek başına iktidarın zora girebileceğinin açıklanması borsaya önemli ölçüde değer kaybettirmişti.

Bu süreçte doların hem dış gelişmeler hem de içerideki siyasi faktörlere göre hareket edeceğini düşünüyoruz. 7 hazirana kadar Yunanistan gelişmesi oldukça önemli. Yunanistan’ın anlaşması durumunda dolarda yeniden 2.60 seviyesinin altına sarkma görülebilir. Ancak kalıcı olmayabilir. Yunanistan’ın anlaşamaması ve ABD’den verilerin olumlu gelmesi halinde ise dolarda yeniden 2.67 seviyesinin kırılarak 2.70 seviyesinin üzerinde tutunması ve 2.70-2.74 aralığının test edilebileceği düşünülebilir.

Ayrıca içerideki gelişmelerde ise siyasi durum oldukça önemli. Yeniden yurtdışı kaynaklı bir ankette tek başına iktidarın zor olduğunun açıklanması durumunda endekste satış baskısı artabilir ve 80 bin seviyesinin altına sarkabilir. Aynı zamanda dolar kanadında 2.70 – 2.74 aralığı korunabilir.

Özetle bu süreçte önemli aralığımız 2.64- 2.67 seviyeleri olarak ön plana çıkıyor. Verilerle ise 2.70- 2.74 aralığı desteklenebilir.

Ayrıca daha önce ” Dolar 3 TL Olur Mu” yazımızı sizlerle paylaşmıştık, onuda buradan görebilirsiniz.

Seçim Öncesi Dolar Ne Olur ? yazımız hakkında yorum ve görüşlerinizi bekliyoruz.

Kaynak: http://blog.isikfx.com/secim-oncesi-d...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0