Görüş Bildir
Haberler
Şeb-i Arus Törenleri Ne Zaman Yapılacak? Şeb-i Arus Nedir, Neden Kutlanır?

Şeb-i Arus Törenleri Ne Zaman Yapılacak? Şeb-i Arus Nedir, Neden Kutlanır?

Aralık ayıyla birlikte Şeb-i Arus törenleri de gündemde yerini aldı. Şeb-i Arus törenleri geçtiğimiz Kovid-19 nedeniyle 4 gün ile sınırlandırılmıştı. Türk-İslam aleminin öncü alimlerinden Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin vefat ettiği gün Şeb-i Arus haftası olarak adlandırılmaktadır. Peki, Şeb-i Arus ne zaman yapılacak? Şeb-i Arus ne demek? İşte tüm soruların yanıtı...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin 748. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arus), için hazırlıklar devam ediyor. Önce türbe ziyareti, konferans, dinleti gibi etkinliklerle başlatılan Şeb-i Arus, modern etkinlik biçimiyle ilk defa 1937 yılında kutlandı. Peki Şeb-i Arus nedir? Şeb-i Arus töreni ne zaman yapılacak? Yanıtı haberimizde...

Şeb-i Arus Töreni Ne Zaman Yapılacak?

Şeb-i Arus Töreni Ne Zaman Yapılacak?

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesinde (2008) yer alan Mevlevî Sema Törenleri, Hazreti Mevlânâ’nın daha doğru anlaşılması ve anlatılması maksadıyla her yıl 07-17 Aralık tarihleri arasında “Hazreti Mevlânâ’nın Uluslararası Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri” (Şeb-i Arûs) kapsamında düzenlenmektedir.

Hazreti Mevlana'nın Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri'ne katılmak isteyen kişi ve acenteler için www.sebiarus.gov.tr web sitesinden ön başvurular kabul ediliyor. Biletler sadece sema törenine katılmak için olup, sergi, panel, konferans, tiyatro, konser gibi diğer etkinlikler ücretsiz olacak.

Şeb-i Arus Ne Demek

Şeb-i Arus Ne Demek

Şeb-i Arus kelimesi “Düğün Gecesi” demektir. Mevlana ölüm gününü “Hakka vuslat” yani “Yaratana Kavuşma” (Düğün Günü-Gecesi) saymıştır, “Herkes ayrılıktan bahsetti, bense vuslattan” der. Ölüm Mevlana için kişinin aslına dönüşü, kaynağının ilahi bir cevher olması nedeniyle “Allah´a dönüş” olarak yorumlar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın