Görüş Bildir
Haberler
Saygı Öztürk: 'İmamoğlu'nu Görevden Alma Yoluna Taş Döşeniyor'

Saygı Öztürk: 'İmamoğlu'nu Görevden Alma Yoluna Taş Döşeniyor'

Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk, hakkında Kanal İstanbul üzerinden soruşturma başlatılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu için 'görevden alma yollarına taş döşeniyor' dedi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk,bugünkü köşesinde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na Kanal İstanbul afişleri gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma açılmasını irdeledi. 

'Aşama aşama İmamoğlu’nu görevden alma yollarına taş döşendiğin' söyleyen Öztürk, 'Amaç, harcanan para değil, kamu görevlerinde birliğin sağlanması ilkesine açıkça aykırı davranışları gerekçe gösterilecek. Ülkemizde en çok konuşulan konuların başında adaletin olmadığı, yargı kararlarının yanlı olduğu iddiası geliyor. Yargıya güvensizlik varken, Bakanın bir dönem genel başkanlığını yaptığı siyasi partiden aday olmuş müfettişin raporuna güvenilir mi?' dedi.

"Teftiş Kurulu'nun bu tür konularda açıklama yapması yerleşik bir uygulama değil"

"Teftiş Kurulu'nun bu tür konularda açıklama yapması yerleşik bir uygulama değil"

Saygı Öztürk şöyle devam etti:

İmamoğlu hakkında inceleme başlatıldığı ortaya çıkınca İçişleri Bakanı tarafından sözlü, Bakanlık Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı’nca (MTKB) yazılı açıklama yapıldı. Teftiş Kurulu’nun bu tür konularda açıklama yapması yerleşik/bilinen bir uygulama değil. İmamoğlu hakkında başlatılmış araştırma/ ön incelemenin gerekçesi sözde açıklanmaya çalışılmış.

Bu bağlamda; “Belediye başkanının; karar verilmiş devlet yatırım projelerini eleştiri için belediyenin kendi olanaklarını (kamu kaynağını) kullanılamayacağı; kamu kaynağı kullanılarak karşı çıkmanın idarenin bütünlüğü ilkesine ve hukuka aykırı olduğu belirtildi. İmamoğlu’nun kişisel olarak (Kanal projesine) karşı çıkması sorgulanmadığı; kurumsal olarak ve kamu kaynağı kullanılarak bu afişlerin bastırılmış olmasının araştırma/ön incelemeye konu edildiği” belirtildi.

İçişleri Bakanı ve MTKB tarafından yapılmış açıklamaların içeriklerinden, “Kanal İstanbul Projesi’nin eleştirilmesi için belediye bütçesinden afiş bastırılmasının belediye görev ve hizmetleriyle bir ilgisinin olmadığı; mevzuatında öngörülmeyen harcama yapıldığı için kamu zararı oluştuğu, kamu (belediye) kaynağındaki eksilme nedeniyle ön inceleme onayı verilmiş olduğu” anlaşılıyor.

"Kamu zararı tespit edilirse harcamayı yapanlardan faiziyle alınır"

"Kamu zararı tespit edilirse harcamayı yapanlardan faiziyle alınır"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Konuyu emekli Mülkiye Başmüfettişi Mahmut Esen’e sorduğunu aktaran Öztürk, şu bilgileri aktardı:

'Konunun salt bu yönüyle ele alındığında, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’na isnat edilen suçun “Tazmini” yani verildiği öne sürülen zarar/ziyanın karşılanmasını gerektiren nitelikte olduğunu, bu yüzden ayrıca Türk Ceza Kanunu yönünden takibi gerektirmediğini belirtti.

Yürürlükteki mevzuata göre, kamu zararı oluştuğunun kesinleşmesi halinde, kamu zararının harcamayı yapan sorumlulardan faizi ile birlikte geri alınması gerekiyor. Kamu zararları; Sayıştay Başkanlığı’nın ilamı veya konuya ilişkin yönetmelikteki süreçler izlenerek adli yargıda açılacak dava sonucuna göre hükmen tahsil edilebiliyor.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
125
90
21
7
6
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
bum akif

Akp bit artık amk bit kurtulalım hepinizden...

Art Ankara

Bu soruşturmayı seçim kampanyalarını (afiş, bayrak vs.) devlet bütçesinden yapan arkadaşlar mı açtırmış ilginç...

Halil Değerli

Reis'in derdi İstanbul Ankara değil..... Daha çok kendisiyle derdi.... Çünkü.... Koltuk sallanıyor..... .... 🤪😡🐧