Görüş Bildir
Haberler
Rusya'nın Asker Yığdığı Ukrayna Sınırında Neler Oluyor?

Rusya'nın Asker Yığdığı Ukrayna Sınırında Neler Oluyor?

Ukrayna Genelkurmay Başkanı geçtiğimiz günlerde Rusya'nın tatbikat adı altında Ukrayna sınırı yakınlarında konuşlandırdığı askerlerin sayısını artırdığını açıklamıştı. Kırım'dan 7 sene sonrası gerilimin zirve yaptığı günlerde ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, Rus mevkidaşı Valeriy Gerasimov ile kritik görüşme gerçekleştirdi. Peki Rusya ile Ukrayna arasında savaş yeniden kapıda mı? İşte tüm yaşananlar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ukrayna'da Donbas'ın Şumı bölgesinde 26 Mart'ta Rusya yanlısı ayrılıkçıların açtığı ateş sonucu 4 Ukrayna askeri hayatını kaybetti.

Bölgede bağımsızlığını ilan eden Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Kiev yönetimi arasında 2014'ten bu yana süren çatışmalarda 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Ukrayna Hükümet Temsilcisi Vasiliy Mokan, gelişmeler sonrası 1999 yılında imzalanan Ukrayna ve Rusya arasındaki turizm iş birliği anlaşmasından çekildiğini duyurdu. Kısa süre önce ise Rusya'dan buğday, ayçiçeği yağı, kağıt ve deterjan ithalatını yasakladığını açıklandı.

Rusya sınıra asker yığıyor

Rusya sınıra asker yığıyor

CNN Türk'ün aktardığı habere göre, Ukrayna Genelkurmay Başkanı Homçak ise geçtiğimiz gün parlamentodaki konuşmasında '30 Mart 2021 tarihi itibaren Ukrayna devlet sınırı boyunca 28 taktik tabur grubu konuşlandırıldı. Ayrıca son dönemde tatbikat bahanesiyle Rusya'nın farklı bölgelerinden getirilen askeri birlikler, Ukrayna sınırı yakınlarına yerleştiriliyor' dedi.

Reuters'ın aktardığı bilgiye göre, Moskova bu iddialara Kiev hükümet güçlerinin Rusya yanlısı ayrılıkçılarla çatışmayı yeniden başlatmak için bir şeyler yapabileceğinden korktuklarını söyleyerek yanıt verdi.

Dün Donbas bölgesinde 1 Nisan itibariyle sona eren ateşkesin uzatılmayacağını açıklayan Rusya'nın Ukrayna sınırına yoğun asker ve teçhizat sevkiyatı yaptığı ise sosyal medyada paylaşılan videolarla net bir şekilde ortaya çıktı.

NATO teyakkuzda

NATO teyakkuzda
İçeriğin Devamı Aşağıda

Rusya 'önlem amaçlı' askeri tatbikat yaptığını söylese de NATO birlikleri alarma geçti.

Ukrayna'da yerleşik 200 askeri bulunan Kanada, yaşananlarla ilgili jet açıklamaa bulundu.

Kanada Başbakanı Justin Turdeau, ülkenin sınırına Rus kuvvetlerinin yığılmasından endişe duyduğunu ve krizi yakından izlediğini söyledi.

Reuters'a konuşan bir kaynak 'Bu sabah Başbakan Trudeau'ya Rus askerlerinin yığılması hakkında brifing verildi. Bunu önemli ve endişe verici görüyoruz' dedi.

ABD'den Ukrayna'ya destek

ABD'den Ukrayna'ya destek

Diğer yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Blinken ile Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba arasındaki telefon görüşmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, 'Bakan Blinken, Rusya'nın Donbas ve Kırım'da devam eden agresifliği karşısında Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan sarsılmaz bağlılığını yeniden teyit etti.' ifadesine yer verildi.

Açıklamaya göre Ukrayna'nın doğusundaki gerginlik konusunda endişesini dile getiren Blinken, hayatını kaybeden Ukraynalı askerler için başsağlığı diledi.

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley ise Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Khomchak ile Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ile ayrı ayrı telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

ABD- Rusya görüşmesi ile ilgili Rusya tarafından yapılan açıklamada, 'İki taraf endişelere ilişkin karşılıklı görüş alışverişinde bulundu' denildi. ABD tarafı ise 'Her iki taraf da konuya ilişkin görüş alışverişinde bulundu ve görüşmelerinin belirli ayrıntılarını açıklamama konusunda anlaştı' denildi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
3
2
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Melih Ugur Oktar

Dünyanın sonuna doğmuşuz...