Görüş Bildir
Haberler
Routerlar

Routerlar

Atıf Şener
21.03.2014 - 12:40 Son Güncelleme: 21.03.2014 - 14:29

Routerlar

Routerlar, Network katmanında çalışan farklı networkleri birleştirip veri iletişiminde en iyi yola karar veren (Best Path Determination) cihazlardır.

Routerlar yapısal olarak içinde bir CPU işlemcisi bulunan RAM, ROM, NVRAM, FLASH bileşenlerinden oluşan ve diğer cihazlarla bağlantıyı sağlayacak INTERFACE lerden oluşur.

CPU Bilgisayarlardan da bildiğimiz gibi ana işlemcidir.

RAM Random Access Memory, Router çalışırken içindeki çalışan konfigurasyonun barındığı hafızadır. Router kapatıldığında içindeki bilgiler silinir. Bir bilgisayarla kıyaslamak gerekirse bilgisayarın ana kartına takılan memorileri ile aynı işlevdedir.

ROM Read Only Memory, içerisinde kayıtlı bilgiler sadece okunabilir kesinlikle silinemez, değiştirilemez. İçerisindeki bileşenleri söyle açıklayabiliriz. Post; Router a enerji verildiğinde devreye girip routerın donanım testini gerçekleştirir.

Mini IOS Konsol vasıtası ile giriş yapılabilen IOS te çıkan sorunları çözmeye yetebilecek kadar içeriğe sahiptir. TFTP serverdan çeşitli yüklemeler yapılabilir.

Bootstrap Routerın çalışması için gerekli bir yazılımdır. Rom Monitor: Router için bir çeşit Biostur. diğer bir adı ile Rammon da denir. Hata ayıklama ve şifre kırma işleminde kullanılır.

Flash Flash bellekler silinebilir değiştirilebilir, yeniden yazılabilir kartlardır. IOS burada muhafaza edilir. Flash tan yükleme yapabilmek için TFTP server programından faydalanılır.

NVRAM Kalıcı silinemez ramlar. Startup başlangış konfigürasyonu burada muhafaza edilir. Router çalışmaya başladığında buradaki dosyayı okuyup RAM da çalışmasını sağlar. Eğer NVRAM boş ise konfigürasyon için bir yardımcı sihirbaza ihtiyaç olup olmadığı sorulur.

Interface Routera fiziksel olarak networkleri bağlamak için kullanılan arabirimlerdir. bunlar Serial interface, Ethernet interface olarak adlandırılırlar. Routerlar modellerine göre genelde esnek yapılardadır. sonradan modüller eklenerek kabiliyetleri arttırılabilir, azaltılabilir.

Kaynak: http://www.ccnaegitimi.com/2014/01/13...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın