Görüş Bildir
Haberler
Rio Olimpiyatlarında Sporcuların ve Seyircilerin Yakalanabileceği 11 Korkunç Hastalık

etiket Rio Olimpiyatlarında Sporcuların ve Seyircilerin Yakalanabileceği 11 Korkunç Hastalık

Olimpiyatlar başlamadan aylar önce bilim insanları hastalıklar açısından çeşitli uyarılarda bulundu. Sporcular madalya yarışının yanı sıra hastalıkların da baskısı altında. Brezilya bölgesinde ilaçlara dirençli, su kaynaklı bakteriler bulunuyor. Bu bakteriler genellikle su kaynaklı olduğu için suyla bir şekilde teması olan herkes risk altında...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Adenoviral Hastalıklar

1. Adenoviral Hastalıklar

Su kaynaklı adenovirüsler bağırsak enfeksiyonu hastalıklarına yol açıyor. Enfekte olan kişide şiddetli kusma ve ishal görülüyor. Bu virüs aynı zamanda göz iltihabına da yol açabiliyor ve oldukça bulaşıcı olabiliyor. Avustralya'nın polo takımı antrenmanlar sırasında bu virüs tarafından enfekte olmuş. Sporcular Brezilya'ya geldiklerinde ise karantina altına alınmış.

2. Grip

Bu yıl Brezilya'da grip oranı oldukça yüksekmiş. Zika virüsünün de grip benzeri şikayetlere sebep olduğu gözlemlenmiş. Sporcuların bağışıklık sisteminin de bundan etkilenebileceği düşünülüyor.

3. Besin Zehirlenmesi

3. Besin Zehirlenmesi

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre mide-bağırsak enfeksiyonları Brezilya'da oldukça yaygın. Bu nedenle oraya giden herkes yemeklerin iyi pişmiş olmasına çok dikkat etmeli. Uzmanlar sadece şişelenmiş sulardan içmeyi öneriyor.

4. Zika Salgını

4. Zika Salgını

Zika virüsü insanlara sinekler üzerinden bulaşıyor. Özellikle hamile kadınları ısırdığında mikrosefali bir bebek doğurma olasılığı artıyor. Cinsel yolla da insandan insana bulaşabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü Brezilya'da epidemik olan bu salgın için sporcuların dikkatli olmasını istiyor ve güvenli seksi öneriyor.

5. Dang Humması

5. Dang Humması

Dang humması da su yoluyla sivrisinekler aracılığıyla insana geçiyor. Deride büyük yarıklar ve cilt altında küçük noktalar görülüyor. Yüksek ateş ve ishal görülüyor. Bu yıl Brezilya'da 1,2 milyon vaka görülmüş.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Vibrio Enfeksiyonlar

6. Vibrio Enfeksiyonlar

Vibrio bakteriler, sıcak kıyı sularında yaşıyor. İyi pişmiş kabuklu deniz canlıları tükettiğinizde bile bulaşabilir. İshal, bulantı ve kusma görülüyor. Bağışıklık sistemi zayıflamış bireyler için ölümcül olabiliyor.

7. Astroviral Hastalıklar

7. Astroviral Hastalıklar

Astrovirüs diğer virüsler kadar iyi tanınmıyor. İnsan dışkısının suya karışmasıyla enfekte olunuyor. Şiddetli ishal görülüyor.

8. Rotaviral Hastalıklar

8. Rotaviral Hastalıklar

Bulaşma yine dışkı ve su yoluyla olur. Rotavirüsler ince bağırsağın iç çeperine yerleşerek bağırsağın emilim ve sindirim özelliğini bozarlar ve mide- bağırsak enfeksiyonlarına sebep olurlar. Suyla temas eden sporcularda görülebilir.

9. Noroviral Hastalıklar

9. Noroviral Hastalıklar

Bu virüs insanlarda, sindirim sistemine yerleşerek bulantı, kusma, ishal ateş ve baş ağrısı şikayetlerine yol açan bir enfeksiyon hastalığına sebep olmaktadır. Deniz ürünleri ve donmuş gıdalarla bulaşabiliyor.

10. Hepatit A

10. Hepatit A

Hepatit A virüsünün karaciğerde yol açtığı bulaşıcı bir hastalıktır. Brezilya seyahati öncesi zaten Hepatit A aşısı öneriliyor. Hepatit A ile enfekte dışkının suyla karışması ve dışkı bulaşmış suyla temas eden gıdanın tüketilmesi enfekte olmanızı sağlıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Enteroviral Hastalıklar

11. Enteroviral Hastalıklar

Enterovirüs, en sık solunum yolu hastalıklarına sebep olur, nadir de olsa beyin ilhitapları, felç ve ölüm görülebilir. Hastalığın başlarında grip benzeri belirtiler görülüyor.

Bonus: Rio'daki tüm sporcular ve seyircilere sağlık dolu Rio günleri dileriz!

Bonus: Rio'daki tüm sporcular ve seyircilere sağlık dolu Rio günleri dileriz!

Yedikleri-içtiklerine dikkat etmelerini, ellerini sık sık yıkamalarını, tabi ki yıkadıkları sulara bile dikkat etmelerini öneririz!

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
295
96
41
33
12
6
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
meyus

Madem öyle niye Rio seçildi bütün bunlar göz önünde bulundurulmadı mı? Sporcular ne kadar önlem alırsa alsın, konu sağlık olduğu için daha titiz davranmaları... Devamını Gör

amk olimpiyatlara mı gidiyoruz ölmeyemi madem bukadar hastalık var niye yapıyolar rio da

Mrs.Patates

Kısacası: Gitmeyin.