Görüş Bildir
Haberler
R Harfi Nasıl Söylenir? Çocuklara R Harfi Nasıl Öğretilir?

R Harfi Nasıl Söylenir? Çocuklara R Harfi Nasıl Öğretilir?

Şebnem Sucu
13.12.2021 - 10:47

Çocuklarda yaşanan dil ve konuşma bozuklukları arasında bazı konuşma seslerini uygun bir şekilde üretememe yani artikülasyon bozukluğu, başta r harfi olmak üzere birçok harfi çıkarmada sorunlara neden oluyor.  Çoğu zaman yanlış alışkanlıklar ve hatalı öğrenme sonucu ortaya çıkan bu durum, sıkı çalışma ve egzersizler yardımı ile ortadan kaldırılabilmektedir. Çocuğunuzun r harfini çıkarabilmesi için mutlaka dil ve konuşma bozukluğu uzmanından destek almak ve terapiler ile r harfinin doğru üretilmesini sağlamak gerekir. Peki, R harfi nasıl söylenir? Çocuklara R harfi nasıl öğretilir? İşte çocuğunuzun r harfini çıkarmasına yardımcı olacak bazı ipuçları…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çocukların r harfi 4-5 yaş arasında doğru üretmesi beklenir. Ancak 5 yaşını geçmesine rağmen bazı çocuklar r harfini doğru bir şekilde söyleyemezler. R harfini çıkarmak için dili hafifçe yukarı kaldırmak gerekir. Bu harf, ağzın arka kısmında üretilen bir ses olduğundan gerekli dil pozisyonunun görülmesi zordur. Aynı zamanda r sesi önceki ve sonraki seslerden etkilenerek pozisyon değiştirdiğinden diğer seslere oranla üretmek biraz çaba ister. Çocukluk döneminde önüne geçilmediği takdirde hatalı dil alışkanlığı yerleşerek öğrenme aşaması daha da zor bir hal almaktadır. Peki, r harfi nasıl söylenir? Çocuklara r harfi nasıl öğretilir? İşte detaylar…

R Harfi Nasıl Söylenir?

R Harfi Nasıl Söylenir?

Harf üretme konusunda problem yaşayan çocuğunuz için öncelikle konuşma bozuklukları uzmanından yardım almanız önemlidir. uzman, terapi esnasında gerekli dil hareketleri ile R sesini çıkarmak için bol bol egzersiz yaptırır ve çocuğunuzun bu sesi uygun üretmesini hedefler. Bu sesin görsel, işitsel dokunsal ipuçları ile pozisyonu öğretilir. Sık yapılan egzersizler ile harf en doğru hali ile üretilir. Ebeveynler de bu süreçte çocuklarına destek olabilir.

Bir artikülasyon bozukluğu olan r harfi söylememe, bazen işitme sorunları, yarık damak dudak, ağız-yüz anomalileri ve ortodontik anomaliler gibi sorunlar nedeniyle görülebilir. Artikülasyon bozukluğu yalnızca harfi doğru üreteme değil ayrıca farklı hata çeşitleri de artikülasyon bozukluğuna girer. Mesela; herhangi bir ses yerine farklı bir ses koyma ( tren-tiren), (araba-ayaba) gibi.

Çocuklara R Harfi Nasıl Öğretilir?

Çocuklara R Harfi Nasıl Öğretilir?

Çocuğunuzun R harfini söyleyebilmesi için internet üzerinden yayınlanan videolardan da yardım alabilirsiniz. Bu videolar çocuğunuzun r harfini çıkarması için bazı ipuçlarını içerdiğinden çocuğunuz için faydalı olabilir. Çocuğunuza r harfini öğretmek için yapabileceğiniz egzersiz ise şöyledir;

1. İlk olarak “yyyiii” ses dizelerini çocuğunuzun söylemesini isteyin. 

2. Ardından tekrar “yyyiii” şeklinde tekrar edilerek ısınma egzersizi yapılır. 

3. Şimdi “i” sesi çıkarmadan sadece “yyyyyyyyyyy” ses dizisini çıkarması istenir. Bu pozisyonda dilin yan kısımları; üst ve alt yan dişleri arasında olup dil ucu serbest pozisyondadır. Bu şekilde olup olmadığını kontrol edin.

4. Tekrardan “yyyyyyyy” sesi çıkarılır ve dilin ucu sağa-sola bir de yukarı-aşağı oynatılır. Bu aşamada kesinlikle çene hareket etmemelidir. Ses çıkışı esnasında kesiklik olmamalıdır.

5. “yyyyy” ses dizesi kesiklik olmadan çalışılmaya devam edilir. Buraya kadar her şey yolunda ise “yyyyyyy” üretilirken dil ucu yukarı damağa götürülerek r harf çıkarılır. 

6. Üst damağa dil değdiğinde y harfi r harfi olarak çıkar. Üretilen ses “yyyyyrrrr” şeklinde çıkar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
3
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın