Görüş Bildir
Haberler
Çocukların Televizyon İzlemelerinin Zararları Nelerdir?

Çocukların Televizyon İzlemelerinin Zararları Nelerdir?

Şebnem Sucu
09.11.2021 - 11:37

Televizyon çocukların daha küçük yaşlardan itibaren ilgisini çeken ve onları adeta hipnoz eden bir araçtır. Ekrandaki sesli ve renkli dünya karşısında çocuklar her şeye olan ilgisini de kaybedebiliyor. Uzun saatler maruz kalındığında dil gelişimi ve kullanımında problemler yaşayabiliyor hatta şiddete eğilim ve aile içi ilişkilere kadar birçok olumsuz durum ile çocuklar karşı karşıya kalabiliyor. Uzmanlar özellikle 0-2 yaş çocukların dil becerilerini geliştirebilmeleri açısından televizyon ekranlarında uzak durmaları konusunda aileleri uyarıyor. Peki, çocukların televizyon izlemelerinin zararları nelerdir? İşte merak edilen tüm detaylar…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Günümüzde özellikle küçük çocukların uzun saatler televizyon izlemelerinin gelişimlerine olabilecek zararları tartışma konusu haline geldi. Yapılan araştırmalar, 2 yaş öncesi televizyon izleyen çocuklarda, hiperaktive, dikkat eksikliği ve dil gelişiminde eksiklikler olabileceğini gösteriyor. Bu nedenle ebeveynler çocuklarının gün içinde ne izlediklerinden haberdar olmalı ve televizyon seyretme süresini 1 saat kadar kısıtlamalıdır. Peki, çocukların televizyon izlemelerinin zararları nelerdir? İşte detaylar…

Çocukların Televizyon İzlemelerinin Zararları Nelerdir?

Çocukların Televizyon İzlemelerinin Zararları Nelerdir?

Televizyon çocukları birçok olumsuz etkiye maruz bırakarak olumsuz davranışlara da teşvik etmektedir. Televizyonun çocuklar üzerindeki başlıca olumsuz etkileri şöyledir;

- Televizyonun bilinen en önemli zararları arasında çocuğunuzun dil, motor, sosyal becerileri ve yaratıcılık gibi önemli becerilerinde kayıplar yaşanır. Dolayısıyla 2 yaşına kadar büyük kısmı gelişen bu becerilerin kazanımı için uzun yıllar çaba harcamak gerekebilir.

- Kolay yemek yedirmek ve sakin bir şekilde oturması için televizyona teşvik edilen çocuklar ilerleyen dönemlerde televizyon izleme alışkanlığı da kazanabilmektedir.

- Aşırı televizyon izleyen çocuklarda okuma becerilerinin gelişimi de uzayabilmektedir. Aynı zamanda yaşamlarında kitap okuma olasılıkları da düşer. 

- Televizyon izlemelerinin zararlarından biri de çocuğun analitik düşünme ve hayal gücünü kullanmasının önüne geçmesi sebebiyle çocuğun zihninin uyuşmasına yol açmaktadır.

- Televizyon izlemek okul döneminde de pek çok soruna neden olur. Ödevlerini yapma konusunda zorlanabilir ve derslerine yeteri kadar dikkat veremezler.

- Çocuklar ekrana baktıklarında hareketsizdirler ve atıştırmaya eğilimli olduklarından bu durum obeziteye neden olabilir.

Ekran başında kalma süresine aileler sınır koymalı ve çocuğun ne izlediğini gözlemleyerek çocuğun medya kullanımından en iyi şekilde faydalanmasına yardımcı olmaları gerekir. Bunun içinde televizyon izleme saati 1 saati geçmemeli ve izlediklerinin onlara bir şeyler katabileceğinden emin olunmalıdır.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
7
5
3
3
3
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın