Görüş Bildir
Haberler
Prof. Pala: 'Bakanın Açıkladığı R0 Değeri Doğruysa Salgın Ciddi Olarak Devam Ediyor Demektir'

Prof. Pala: 'Bakanın Açıkladığı R0 Değeri Doğruysa Salgın Ciddi Olarak Devam Ediyor Demektir'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye'deki R0 değerini 1.56 olarak açıkladı. Bu veriyi değerlendiren Prof. Dr. Kayıhan Pala, 'Bakanın söylediği rakam gerçekse salgın çok ciddi bir şekilde sürüyor demektir' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün düzenlediği basın toplantısında gelen bir soru üzerine şu anda Türkiye'de R0 değerinin 1,56 olduğunu belirterek şunları söyledi:

'R0 değerinin İstanbul'da bir bölgede 16ya kadar çıktığını biliyoruz ama il bazında baktığımızda 4,5 ila 5'i gördüğümüz dönemler oldu. Şu anda Türkiye genelinde 1, 56 olduğunu söyleyebilirim.' 

Sağlık Bakanı Koca salgının kontrol altında olduğunu belirtmiş ve alınan tedbirler esnetilmeye başlamışken dün açıklanan R0 katsayısı tartışmalara neden oldu. 

Türk Tabipleri Birliği (TTB) COVID-19 Danışma ve İzleme Kurulu'nun  “TTB COVID-19 Pandemisi İkinci Ay Raporu”, zoom üzerinde düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu. İzleme Kurulu üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala Sağlık Bakanı Koca'nın dün açıkladığı R0 katsayısı üzerinden değerlendirmelerde bulundu.

"1.56 rakamını duyunca çok şaşırdık" 🎥

R0'ı 'Bir enfeksiyon hastalığına yol açan ajanın ortalama olarak ikincil kaç kişiye bulaştırdığının hesaplandığı karmaşık bir yöntem' olarak nitelendiren Pala, 'Bir salgının kontrol altına alınmasının en önemli parametrelerinden biri. Eğer birin üzerindeyse, halen bir kişi birden fazla kişiye bulaştırmayı sürdürdüğü için buradaki enfeksiyon zincirinin kırılmadığı anlamına gelir. Dolayısıyla Türkiye'de olgular kapsamlı olarak açıklanmadığı için bu veriler elimizde olmadığından biz şu anda R0 değerini hesaplayamıyoruz' dedi. 

R0 değerini hesaplayanların modellemelerine bakarak, özellikle son 10 gündür Türkiye'deki değerin birin altına düşmüş olabileceğini öngördüklerini ifade eden Pala, 'Sayın Bakan 1.56 rakamını söyleyince biz çok şaşırdık. Bakanın söylediği rakam gerçekse salgın çok ciddi bir şekilde sürüyor demektir' ifadelerini kullandı.

"Bakanın açıkladığı veri doğruysa Türkiye dünya rekoru kırmış demektir"

"Bakanın açıkladığı veri doğruysa Türkiye dünya rekoru kırmış demektir"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bakan Koca'nın R0 değerinin İstanbul'da bir ara 16'ya kadar çıktığı şeklindeki açıklamasını hatırlatan Pala, 'Ben literatürü araştırdım. Benim bulduğum en yüksek rakam 6.49. Eğer R0 değeri 16 olarak bulunmuşsa Türkiye bir dünya rekoruna imza atmış olabilir. Bu da salgının özellikle İstanbul'da tahmin edilenden çok daha büyük ölçüde kontrol altına alınamadığının kanıtı olarak değerlendirilebilir' diye konuştu. 

R0 değerinin bir kişinin kaç kişiye bulaştırdığı baz alınarak hesaplanamayacağının altını çizen Pala, 'Çok daha karmaşık ve daha fazla veriye ihtiyaç duyduğumuz bir hesaplama yöntemidir' dedi.

Sosyal medyada da çok sayıda doktor 1.56 R0 değerinden yola çıkarak salgının yayılmaya devam ettiğini belirtti📌

Sosyal medyada da çok sayıda doktor 1.56 R0 değerinden yola çıkarak salgının yayılmaya devam ettiğini belirtti📌
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
93
53
24
19
16
8
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Dilan Bayram

Işte biz de sınava gireceğiz.

sensizsinema

Halk çoktan normale (!) döndü ki. Son market alışverişime giderken komşunun başka komşuya pencereden “yarına çıkacağın ne belli, ne korkuyosun koronadan” ded... Devamını Gör

Vedat Kaplan

SIÇTIK