Görüş Bildir
Haberler
Kriz Çözüldü: MHP'nin Adayı AKP Desteğiyle RTÜK Üyesi Oldu

Kriz Çözüldü: MHP'nin Adayı AKP Desteğiyle RTÜK Üyesi Oldu

Onedio Medya
13.07.2015 - 20:48 Son Güncelleme: 14.07.2015 - 17:36
İçeriğin Devamı Aşağıda

RTÜK'ün üç yeni üyesi belli oldu. MHP kontenjanından Esat Çıplak ve Arif Fırtına, AKP kontenjanından İlhan Yerlikaya RTÜK üyeliğine seçildi.

7 Haziran seçimlerinde hiçbir partinin tek başına hükümet kuracak çoğunluğa sahip olamaması, Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun yapısını da etkiledi. Daha önce TBMM'de olduğu gibi, RTÜK'te de çoğunluğa sahip olan AKP'ye ayrılan bir RTÜK üyelik kontenjanı, muhalefete geçmişti.

Muhalefete geçen üye MHP'den mi HDP'den mi olacak krizi

Muhalefete geçen üye MHP'den mi HDP'den mi olacak krizi

AKP desteği ile seçilen MHP'li Arif Fırtına, İlhan Yerlikaya ve Esat Çıplak

Ancak AKP'den boşalacak üyenin, her ikisi de 80'er milletvekili getiren MHP'ye mi, HDP'ye mi verileceği tartışma konusuydu. CHP ve HDP tartışma konusu üyenin kurayla belirlenmesini istedi ancak, TBMM'de seçim yapılması kararı verildi. 

Yapılan oylamada MHP kontenjanından Esat Çıplak ve Arif Fırtına ile AKP kontenjanından İlhan Yerlikaya RTÜK üyeliğine seçildi.

AKP çoğunluğu kaybetti 

RTÜK, TBMM tarafından seçilen 9 üyeden oluşuyor. RTÜK üyelerinin görev süresi 6 yıl. Bu seçimlerde, boşalan üyeliklerin siyasî parti gruplarına dağılımı, ilk seçimde siyasî parti grupları kontenjanından seçilen üye sayısı ve siyasî parti gruplarının hali hazırdaki oranı dikkate alınmak suretiyle yapılıyor.TBMM Başkanlığından gruplara RTÜK’e üye seçiminde siyasi parti gruplarının üye dağılımına ilişkin cetvel gönderildi. 

Buna göre 9 üyenin dağılımı şöyle oluştu: Ak Parti’nin 4, CHP’nin 2, MHP’nin 2, HDP’nin ise 1 üyesi bulunuyor.

Meclis tatile girdi

RTÜK üyeleri seçimi sonrası Meclis 1 Ekim'e kadar tatile girdi.

Ajanslar

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0