Görüş Bildir
Haberler
Otizm Hastalık Değil Farklılıktır: Engellere Aldırmadan Hayalinin Peşinden Koşup İlham Olan Otizmli Bireyler

Otizm Hastalık Değil Farklılıktır: Engellere Aldırmadan Hayalinin Peşinden Koşup İlham Olan Otizmli Bireyler

Mia Zona
02.04.2021 - 11:35

Bugün Otizm Farkındalık Günü! Onların hayatını zorlaştıran, hayallerine engel olan şey OSB değil, bilinçsiz insanlar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Otizm Spektrum Bozukluğu, en yaygın bozukluklardan biri ve artık 68 çocuktan 1'ini etkiliyor.

Genellikle 3 yaştan önce ortaya çıkan ve gelişimsel bir engele sebep olan OSB'de çocuklar ne kadar erken teşhis edilip tedaviye başlarsa o kadar iyi ilerleme kaydedebiliyor.

OSB'nin en belirgin özelliklerinden biri, sosyal etkileşim sorunları.

OSB'li çocuklar konuşma sırasında göz kontağı kurmaktan kaçınırlar, kendilerini ifade etmekte zorlanırlar, seslerinin volümünü ayarlayamazlar, rutinlerinin dışına çıkmaktan hoşlanmazlar...

Ancak bir bireyin OSB'li olması hayatını toplumdan tamamen soyutlanmış bir şekilde geçirmesi gerektiği anlamına kesinlikle gelmiyor.

Ancak bir bireyin OSB'li olması hayatını toplumdan tamamen soyutlanmış bir şekilde geçirmesi gerektiği anlamına kesinlikle gelmiyor.

OSB konusunda bilinç kazanıldığı takdirde bu bireyler de toplumun işleyişine diğer herkes gibi katkıda bulunuyor. Bu konuda ilham verici birçok örnek bulunuyor...

1. Satoshi Tajiri

1. Satoshi Tajiri

Tajiri'nin adını belki hiç duymadınız ancak yarattığı şeyi bilmemenize imkan yok; Pokemon! Pokemon'un yaratıcısı olan Tajiri, otizmli bir birey. Aslında Pokemon'da da OSB'nin etkileri kolaylıkla görülebiliyor. Otizmli bireylerin bir şeyleri biriktirme, koleksiyon yapma eğilimleri bulunuyor. Yani bir nevi Pokemonları toplamak gibi.

2. Daryl Hannah

2. Daryl Hannah

Kill Bill'deki ikonik ıslık sahnesiyle akıllara kazınan Daryl Hannah'ın OSB'li olduğunu biliyor muydunuz? Henüz küçük yaşlardayken teşhis konulan Hannah, 2013'te verdiği röportajda cesur bir şekilde durumu dünyayla paylaştı. Oyunculuğa ilk başladığı dönemlerde rahatsızlığının sebep olduğu utangaçlık nedeniyle röportaj vermekten kaçınıyor, kendi projesinin galalarına bile katılmıyormuş.

İçeriğin Devamı Aşağıda

3. Bill Gates

3. Bill Gates

Microsoft'un kurucusu olan Bill Gates de otizmin hayatına engel olmasına izin vermeyenlerden. Gates'te OSB'lilerde görülen göz kontağı kuramama, zayıf sosyal beceriler, tekdüze ses tonu, insanı hayrete düşüren bir hafıza ve iş toplantıları sırasında ileri-geri sallanma durumları söz konusu.

4. Tim Burton

4. Tim Burton

Sıra dışı tarzını filmlere yansıtan, film ustası bir isim... Burton'ın OSB'li olduğuyla alakalı kendi açıklaması bulunmasa da, 13 yıl boyunca birliktelik yaşadığı ünlü oyuncu Helena Bonham Carter'ın Burton'ın hafif ila orta seviyede seyreden bir OSB'li olduğunu düşündüğünü söylemesi onu bu listeye almamızı sağlıyor. Bonham'ın dediğine göre Burton çalışırken onunla konuşulduğunda duymuyor, mükemmel bir hayal gücüne sahip ve bir OSB'li gibi takıntıları var.

5. Woody Allen

5. Woody Allen

Bir diğer film üstadı daha! Her ne kadar cinsel istismar iddialarına adının karışmasıyla gözlerden düşse de, OSB'nin hayatındaki hiçbir şeye engel olmamasını sağlayanlardan Woody Allen. Allen, ilginç takıntıları ile meşhur. Tünellerden geçmiyor, asansöre binmiyor ve duştaki giderin ortada olması yerine köşede olmasını tercih ediyor.

6. Alexis Wineman

6. Alexis Wineman

Alexis Wineman, bir OSB'linin sosyal baskılara aldırmadan hayallerinin peşinden koşabileceğinin kanlı canlı örneği! 2013'te Miss America olarak bilinen güzellik yarışmasına katılan Wineman, tüm tabuları yıktı ve otizmli ilk yarışmacı olarak tarihe geçti. Yarışmada Amerika'nın Seçimi ödülünü ve cesaretiyle kalpleri kazandı.

7. Vernon Lomax Smith

7. Vernon Lomax Smith

OSB'yi başa çıkılması gereken bir rahatsızlık olarak değil de, başarısını borçlu olduğu bir şey olarak görenler de var. Bunlardan biri, Vernon Lomax Smith. Nobel Ekonomi Ödülü kazanan Smith, başarısını otizmin neden olduğu aşırı odaklanmaya borçlu olduğunu açıkladı. Bu sayede insanlardan farklı bir şekilde ekonomiye baktı ve hayatta hiçbir şeyin dikkatini bozmasına izin vermedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

8. Clay Marzo

8. Clay Marzo

Spor dünyasında da OSB'li bireylerin yer alabileceğinin en başarılı örneklerinden biri Clay Marzo. Çocukken otizm teşhisi konulan Clay ve ailesi için bu durum hiçbir zaman bir sorun olarak görülmedi ve ilk günden itibaren annesinin söylediği tek bir şey vardı, 'Oğlumu bir kalıp altına sokmayacağım'. Henüz 10 yaşındayken Hawaii'de serbest stil yüzmede birincilik kazandı. Sonrasında da hayatını sörfe adadı ve birbirinden önemli başarılara imza attı.

9. Tony DeBlois

9. Tony DeBlois

Tony DeBlois, gerçek anlamda bir ilham kaynağı. OSB'li olmasının yanı sıra görme engeli ile de yaşayan DeBlois, iki yaşında piyano çalmaya başlamış. 20 farklı müzik aleti çalabiliyor ve öyle mükemmel bir hafızaya sahip ki, 8.000'den fazla parçanın performansını sergileyebiliyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
31
13
7
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın