Görüş Bildir
Haberler
Okul Çağındaki Çocukların Hayatını Kabusa Çeviren Akran Zorbalığı 'Bullying' Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Okul Çağındaki Çocukların Hayatını Kabusa Çeviren Akran Zorbalığı 'Bullying' Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Çalışma hayatında insanlara yaşatılan, hayatlarını adeta bir kabusa çeviren ve travma bozukluğuna yol açan mobbing hakkında artık sesimizi çıkarabiliyoruz. Peki, özellikle okul çağındaki çocuklarımızın akranları tarafından uğradığı zorbalık olan 'bullying' hakkında ne biliyoruz? Yakından bakalım...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Akran zorbalığı, özellikle okul çağındaki çocukların birbirlerine veya tek bir kişiye karşı fiziksel, sözel ve davranışsal olarak zarar verici davranışlarda bulunması olarak tanımlanabilir.

Ergenlik döneminde doruk noktasına ulaşan bu zorbalığı yaşayan pek çok çocuğun bu durumu anlaması uzun sürüyor. Anladıktan sonra da kendisine inanılmayacağını, kendisiyle dalga geçileceğini ve bu davranışların artacağını düşünen çocuklar yaşadıklarını anlatmaktan çekiniyorlar.

Yaş açısından değerlendirildiğinde büyük gruplarda orantısız güç durumları ortaya çıkabilir.

Özellikle ergenler arasında yaygın olan 'Şaka yaptık' mazereti akran zorbalığı ile sık sık karıştırılıyor. Sürekli uygulanan ve yıkıcı etkilere sahip olan bu zorbalık türünün son derece yaygın olmasına rağmen önemsenmemesinin altında şüphesiz ki kültürel ve sosyal nedenler yatıyor ve toplumsal yargılar bu şiddetin yeniden üretilmesine katkıda bulunuyor.

Akranları tarafından zorba davranışlara maruz kalan ve travma bozukluğu yaşayan çocuk kendini yalnız, çaresiz, mutsuz ve öfkeli hissedebilir.

Akranları tarafından zorba davranışlara maruz kalan ve travma bozukluğu yaşayan çocuk kendini yalnız, çaresiz, mutsuz ve öfkeli hissedebilir.

Süreklilik içeren zorbalık davranışları sonrası çocuklar içine kapanıyor, öz güven eksikliği yaşıyor, depresif davranışlar sergiliyor.

Buradan hareketle akran zorbalığının türlerine ve nasıl geliştiğine yakından bakalım.

Fiziksel, sözel, sosyal ve cinsel şiddet içerebilen akran zorbalığı eşyalara şiddet üzerinden de kendisini gösterebilir.

  • Fiziksel şiddet: İtme, tekmeleme, tükürme, vurma, dürtme, ısırma, çekiştirme, tekme atma ya da çelme takma eylemler içeren bu şiddet türünde zarar gören çocuklar net bir şekilde ayırt edilebilir.

  • Sözel şiddet: Dış görünüm, ırk, kılık kıyafet, konuşma tarzı ve lakap takma üzerinden kendisini gösteren bu şiddet türü 'Şaka yaptık' algısına oldukça yatkındır.

  • Sosyal şiddet: Dışlama, oyunlara dahil etmeme, yalnızlaştırma, ayrıştırma, görmezden gelme, kışkırtma ve iftira atma gibi eylemleri içeren sosyal şiddet özellikle eğitmenler tarafından rahatlıkla fark edilir.

  • Cinsel şiddet: Dokunma, sarkıntılık yapma, eteğini kaldırma, cinsel içerikli şakalar yapma, sütyenini açma ve iftira dışında taciz ve tecavüzü içerir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Peki, çocuğunuzun akranları tarafından zorbalığa uğramaması için neler yapabilirsiniz?

Çocuğunuzla her gün mutlaka sohbet edin, rutin olarak neler yaşadığını sorun ve onu dinleyin.

Özellikle ergenlik çağındaki çocuklar anne ve babasıyla konuşmayı sevmese de kendi yaptıklarınızı anlattıktan sonra onun yaşadıklarını ve gününün nasıl geçtiğini sormanız işe yarayabilir.

Örnek olun.

Örnek olun.

Çocuklarınızın sizi taklit ettiğini aklınızdan çıkarmayın ve onlara iyi bir örnek olun. Garsonlara, kasiyerlere, şoförlere davranışlarınıza dikkat edin ve etkili iletişim tekniklerini kullanın.

Akran zorbalığının ne olduğunu ve bunun ayırt edilebilir noktalarını açık bir şekilde anlatın.

Akran zorbalığının ne olduğunu ve bunun ayırt edilebilir noktalarını açık bir şekilde anlatın.

Zorbalığın, zorbalığa maruz kalmanın, şahit olmanın ya da zorbalığı uygulamanın insan hayatına nasıl etki ettiğini açık bir şekilde konuşun. Zorbalıkla karşılaştığında size ya da öğretmenlerine başvurması gerektiğinin altını çizin.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
148
41
10
10
5
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Serenat Athena

Çocuk dünyanın en acımasız varlığıdır diye boşuna söylemiyoruz. Bakmayın öyle masum gözüktüklerine. Aslında hepsi birer şeytan.

Nara Yoon

Hadi diyelim fiziksel şiddet/zorbalık nispeten o kadar yaygın değil(ki o da fazlasıyla yaygın her neyse) fakat eminim hepimiz okulda şimdiye dek psikolojik ş... Devamını Gör

portside

İlkönce ailelerin bilinçlenmesi lazım. Aile çocuğu arkadaşını dövdüğünde sırtını sıvazlar, annesi "okulda kızları öpüyor musun ? Sevgilin var mı ? Aferin oğl... Devamını Gör