Görüş Bildir
Haberler
Öğretmenlik Meslek Kanunu Ne Zaman Yasalaşacak, Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

Öğretmenlik Meslek Kanunu Ne Zaman Yasalaşacak, Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

Öğretmenlik Meslek Kanunu, son günlerin en çok merak edilen ve gündem de kendisine yer bulan konular arasında kendine yer buluyor. Bu kanunla birlikte, öğretmenlerin mesleklerinde kariyer ve liyakat esaslarına uygun olarak ilerlemeleri, mesleki gelişimlerini ileri taşımaları ve özlük haklarının iyileştirilmesi hedefleniyor. Peki, Öğretmenlik Meslek Kanunu ne zaman yürürlüğe girecek?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Öğretmenlik Meslek Kanunu'na ilişkin yasa teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Teklifle 'Uzman' ve 'Başöğretmenlik' unvanları getirilirken, uzman öğretmenlerin maaşında bin, başöğretmenlerin maaşında ise 2 bin lira artış olacak. Birinci derecedeki öğretmenlerin ek göstergeleri de 2023’te 3600’e yükseltilecek. Peki, Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir, ne zaman çıkacak, neleri kapsıyor? Öğretmenlik Meslek Kanunu maddeleri neler? İşte merak edilenler...

Öğretmenlik Meslek Kanunu Nedir?

Öğretmenlik Meslek Kanunu Nedir?

12 maddelik 'Öğretmenlik Meslek Kanunu yasa teklifi; öğretmenlerin mesleklerinde kariyer ve liyakat esaslarına uygun olarak ilerlemeleri, mesleki gelişimlerini sağlamaları ve bunlara bağlı olarak özlük haklarının iyileştirilmesini amaçlıyor. Düzenleme ile öğretmenlik mesleği adaylık döneminden sonra; 'öğretmen', 'uzman öğretmen' ve 'başöğretmen' olarak üç kariyer basamağına göre sınıflandırıyor. Ayrıca öğretmenlik 'kariyer meslek' olarak tanımlanıyor. Böylece gelişim temelli bir sistem içerisinde adaylık, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenliğin hakları, görevleri ve sorumluluklarının netleştirilmesi amaçlanıyor.

Öğretmenlik Meslek Kanununda Yer Alan Maddeler Neler?

Öğretmenlik Meslek Kanununda Yer Alan Maddeler Neler?
  • Düzenlemeyle birlikte öğretmenlik mesleği, aday öğretmenlik döneminden sonra 'öğretmen', 'uzman öğretmen' ve başöğretmen' olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılacak.

  • 10 yılını doldurmuş öğretmenlere uzman öğretmenlik imkânı getirilecek. Eğitimlerini tamamlayan ve sınavdan başarıyla geçen uzman öğretmenlerin maaşları 1000 lira artacak.

  • 10 yıllık uzman öğretmenler eğitimlerini tamamlayıp sınavda başarılı oldukları takdirde başöğretmen unvanı ile görev yapacaklar. Maaşları da 2000 lira artacak.

  • Uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı alanlara her unvan için ayrı ayrı olmak üzere bir derece verilecek.

  • Uzman öğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı yüzde 20'den yüzde 60'a, başöğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı ise yüzde 40'tan yüzde 120'ye yükseltilecek.

  • Birinci dereceli kadroda görev yapan öğretmenlerin ek göstergeleri 3600'e çıkarılacak.

  • Sözleşmeli ve kadrolu öğretmen ayrımı ortadan kalkacak. Mecburi hizmet hariç tüm öğretmenler aynı haklara sahip olacak.

  • Adaylık kaldırma sınavı yapılmayacak. Öğretmenlerin mesleki gelişimleri temelinde bir program uygulanarak adaylara destek verilecek.

  • Mesleki gelişim programlarında, yeni atanan ya da deneyimi 5 yılın altında olanlara öncelik veren uygulama hayata geçirilecek.

  • Öğretmen Meslek Kanunu, 750 bini kadrolu, 110 bini sözleşmeli, 100 binden fazlası okul yöneticisi olmak üzere 1 milyona yakın öğretmeni kapsıyor.

Kanun ile Başöğretmen İlave Maaş Alacak!

Kanun ile Başöğretmen İlave Maaş Alacak!

10 yıllık uzman öğretmenler de başöğretmenlik ile ilgili eğitimlerini tamamlayıp, sınavdan başarılı oldukları takdirde başöğretmen olmalarının önü açılarak ve yine ilave bir derece almaları sağlanacak. Aynı zamanda kademeleri yükseldiği için de maaşlarına 2 bin TL eklenecek. Doktora yapmış öğretmenler başöğretmen sınavından muaf olacak.

Ayrıca lisansüstü eğitim için önemli teşviklerin sağlanması hedefleniyor. Uzman ve başöğretmen sınav puanı 70 ve üzeri olarak düzenleniyor. Birinci derecedeki öğretmenlerin ek göstergeleri, 3 binden 3 bin 600'e çıkarılıyor. Ek göstergeyi düzenleyen maddenin yürürlük tarihi ise 15 Ocak 2023 olurken, sözleşmeli öğretmenlikte 3+1 mecburi hizmet hariç özlük haklarında iyileştirmeler yapılıyor.

Öğretmenlik Meslek Kanunu Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

Öğretmenlik Meslek Kanunu Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

Öğretmenlik Meslek Kanunu yasalaştıktan sonra 2023 yılında yürürlüğe girecek.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
5
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın