Görüş Bildir
Haberler
Obezite Hastası Ve Doktor İletişimi

Obezite Hastası Ve Doktor İletişimi

Mehmet Gülay Olkun
12.03.2014 - 18:06 Son Güncelleme: 12.03.2014 - 18:18

Obezite Hastası Ve Doktor İletişimi

Obezite hastalığı tedavisinde en mühim husus, obezite olan kişinin kilo verme isteği ve bu amaca ulaşmaktaki motivasyonudur. Bunun için obezite hastalığının ne olduğunun hastalar tarafından kavranması çok önemlidir. Obezite sorunu, genetik yatkınlık veya çok fazla yemek yeme düzeninin yanı sıra, fiziksel etkinliklerin çok az olması ve pasif bir hayat tarzı ile sosyal bir hayata sahip olmama sebepleriyle de alakalı olabilmektedir. Hayat tarzı değişikliği ve alınacak psikolojik destek kilo vermek için, obezite hastalığının tedavisi için bütünün bir parçasıdır.

Obezite için yapılan egzersiz programlarında ve obezite diyetlerinde olduğu kadar obezite cerrahisi ardında bile kişilerin mental ve hayat tarzının değişimi hususunda destek almaları, tedavinin neticelerini çok net bir oranda değiştirmektedir.Obezite tedavisi için başvuran kişilerin geneli, son zamanlarda fazlalaşan obezite sebepleriyle başvurmaktadır. Fakat büyük bir kısmı, zaten uzun bir süredir obezite problemine sahiptir. Morbid obeziteye sahip olan hastalar çoğunlukla bu problemleri hakkında konuşmak için çekimser kalmayı seçmektedir. Morbid obezite veya obezite hastalığı olan bireylerle alakadar olmanın en hassas ve mühim tarafı, hastalar ile empati kurabilme yetisidir. Akıldan çıkarılmaması gereken taraf ise, obezite cerrahisi uzmanları, endokrinologlar, psikologlar ve diyetisyenler obezite hastalarını dinlemeli, ve onları anlamaya çalışmalıdır.

Obezite hastalığının tedavisi için başvuran kişilerin geneline, önceden başka uzmanlar tarafından obezite tedavi teknikleri uygulanmıştır. Bu deneyimler çoğunlukla hastada hayal kırıklıkları ve umutsuzluk yaratmıştır. Dolayısıyla morbid obezite ya da obezite hastaları sorunları anlatmak için çok istekli olmayabilir. Buna karşın doktora kendini savunmaya ve olumsuz bir tavır sergilemeye başlayabilir. Bu durum uzmanlarda tepki içeren bir davranış şekline sebep olabilir. Fakat unutulmamalıdır ki, doktorların yapması gereken, hastanın yanında olduğunu hissettirmek ve ona karşı cephe almamaktır. Obezite sorunlarının hayatlarındaki yeri ve hastalığın iyileştirilmesindeki öneminin hayatta daha fazla şey kaybetmemeleri için ne kadar gerekli olduğu anlatılmaya çalışılmalıdır.

Obezite hastalığının tedavisinde en önemli nokta, hastalarında tedavi ekibinin içindeki bütünün parçası olduğu anlatabilmektir. Ulaşılabilir ve gerçekçi amaçları olan ve işbirliği yapan bir ekip yalnızca obezite tedavisinde başarı elde edebilir. Morbid obezite problemi olan kişilerin özellikle obezite tedavisi uygulandıktan sonraki beklentileri fazla yüksel veya ulaşılması güç olabilecek şekildedir. Obezite hastaları ile, obezite tedavisini uygulayacak olan doktor açık konuşmalı ve isteklerini makul oranda tutması gerekliliğini ona anlatmalıdır. Çünkü obezite ve morbid obezite tedavilerinin çoğu başarıyla sonuçlanmakta ve sürdürülebilir sonuçlar sağlanmaktadır. Ancak hastanın beklentileri bunun üstündeyse, her ne olursa olsun onun için hayal kırıklığı olacaktır. Hiçbir uzman hastanın var olan tüm beklentileri karşılayamaz, ya da hastanın gerçi olmayan ideal kilosuna ulaşmasının garantisini veremez. Obezite hastalığının tedavisi, yalnızca uzman veya diyetisyen gibi deneyimli kişilerin danışmanlığında yapıldığında başarılı elde edilebilir.

Kaynak: http://www.tugruldemirel.com/obezite-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın