Görüş Bildir
Haberler
NSA, Dünyadaki Taşıyıcıları İzleyebilmek İçin Yıllarını Harcamış

NSA, Dünyadaki Taşıyıcıları İzleyebilmek İçin Yıllarını Harcamış

Onedio Teknoloji
06.12.2014 - 16:11 Son Güncelleme: 08.12.2014 - 11:54
İçeriğin Devamı Aşağıda

Edward Snowden’in yayınladığı belgeler sayesinde artık çoğumuz ABD’nin NSA kurumunun teknolojiyi kullanarak tüm iletişimi bir şekilde izleyebildiğini veya izlemek için ileri tekniklerden yararlandığını biliyoruz. Snowden’in arşivlerinden çıkartılan yeni bilgilere göre NSA AURORAGOLD adı verilen bir girişimi sayesinde tüm dünyadaki mobil operatörleri dinleme yeteneğine sahip olmuş.

Elbette “güvenlik” gerekçesiyle atılan adımlar içerisinde kablosuz servis sağlayıcılarının çalışanlarının takibi de mevcut. Böylece teknik belgeleri eline geçirmeyi amaçlayan NSA servis sağlayıcıların sistemleri içerisindeki açıkları bulmayı ve bunları kullanarak veri toplamayı amaçlamış. Toplanan belgelerde taşıyıcıların verileri nasıl şifrelediğine dair ayrıntılar da bulunabileceğinden NSA’nın bu hamlesi bir ağ üzerinde dönen her türlü iletişimi dinleyebilmesine olanak tanımış olabilir. Esas çarpıcı nokta ise şu ki: NSA Mayıs 2012 itibariyle tüm dünyadaki toplam 700 adet servis sağlayıcısının ağına sızabilmiş durumda.

NSA, dünyadaki neredeyse bütün GSM operatörlerinin çalışanlarını birebir dinlemiş. Dinlenen çalışanlar arasında, Türkiye'deki GSM operatörlerinin çalışanları da bulunuyor. Haritaya göre, Türkiye'deki GSM operatörlerinin çalışanlarının yüzde 75'i dinlemeye alınmış.

AURORAGOLD’un etkisini daha iyi anlamak için resimdeki haritayı inceleyebilirsiniz.

Kaynak: http://www.engadget.com/2014/12/04/ns...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0