Görüş Bildir
Haberler
Türkiye ile İsrail Arasında Bakanlar Düzeyinde İlk Temas

Türkiye ile İsrail Arasında Bakanlar Düzeyinde İlk Temas

ATKN
13.10.2016 - 14:07 Son Güncelleme: 13.10.2016 - 16:27

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, İstanbul'da bir araya geldi. Görüşme, iki ülke arasındaki normalleşme adımlarının ardından bakan düzeyinde gerçekleştirilen ilk resmi toplantı oldu. Görüşmenin gündemi, İsrail gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması ve Türkiye'nin Gazze ile Cenin'de inşa edeceği iki elektrik santraliydi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İsrail ve Türkiye arasındaki normalleşme adımlarının atılmasının ardından iki ülke arasında önemli bir temas sağlandı. 

Dünya Enerji Kongresi’ne katılmak üzere İstanbul’a gelen İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Enerji Bakanı Berat Albayrak ile bir saat yirmi dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme sonrasında bir basın açıklaması yapan Steinitz,  sözlerine bunun uzun bir aranın ardından bir ilk olduğunu hatırlatarak başladı ve şöyle konuştu:

'İki ülke arasındaki normalleşme sürecinin bir parçası olarak alıyoruz'

'İki ülke arasındaki normalleşme sürecinin bir parçası olarak alıyoruz'

'Burada olmaktan çok mutluyum. Birkaç yıldan beri İsrail’den bu düzeyde bir ziyaret ilk defa yapılıyor. Bunu iki ülke arasındaki normalleşme sürecinin bir parçası olarak alıyoruz. Buraya İsrail Hükümeti ve İsrail halkı adına geliyorum. Bölgemizde insanlar artık barış, istikrar, iyi ilişkiler ve işbirliği görmek istiyor.'

Steinitz, Bakan Albayrak ile yaptığı görüşmede İsrail karasularından çıkarılan doğalgaz için boru hattı inşa edilmesinin gündeme geldiğini söyledi. 

Şu anda İsrail karasularında 900 milyar metreküp gaz bulunduğunu belirten Steinitz, yeni sahaların keşfe açılmasıyla bu rakamın 3 trilyon metrekübe ulaşmasını beklediklerini de sözlerine ekledi ve şöyle devam etti:

'Türkiye ve İsrail arasında bir doğalgaz boru hattının inşa edilmesi ihtimal dahilinde'

'Türkiye ve İsrail arasında bir doğalgaz boru hattının inşa edilmesi ihtimal dahilinde'
İçeriğin Devamı Aşağıda

'Enerjiyle ilgili bir çok konuyu ama özellikle de doğalgaz konusunu görüştük. Türkiye ve İsrail arasında bir doğalgaz boru hattının inşa edilmesi ihtimal dahilinde. Ürdün gibi ülkelere gazın ihraç edilmesini de değerlendiriyoruz. Mısır ve Kıbrıs’tan Yunanistan’a gidecek bir boru hattı da olabilir ama Türkiye seçeneği bizim için çok önemli. Bundan sonra bu projenin yapılması için iki ülke hükümetleri ve enerji bakanlıkları arasında bir diyalog kurulmasına karar verdik.'

Steinitz, Gazze’ye yapılacak insani yardım ve elektrik santrali konusunun da gündeme geldiğini söyledi. 

Gazze’nin “sıradan” insanlarına yapılacak yardımı memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Ancak Steinitz, “güvenliğimiz önceliklidir” dedi.

Bakanlık: 'Diyalog kurulması kararlaştırıldı'

Bakanlık: 'Diyalog kurulması kararlaştırıldı'

Görüşmenin ardından Berat Albayrak konuşmadı ama bakanlık yazılı bir açıklama yaptı.

Bakanlığın internet sitesinden yapılan açıklamada şöyle denildi:

'Söz konusu toplantı, normalleşmeye ilişkin ikili ilişkilerin başlamasının ardından gerçekleşen iki ülke arasındaki bakan düzeyinde ilk resmi toplantı olmuştur. 

Bakanlar ilişkilerin normalleşmesini memnuniyetle karşılamış, her iki ülke insanlarının yararına ilişkilerin somut hale getirilmesine olan bağlılıklarını ifade etmişlerdir. Bakanlar başta enerji sektörü potansiyeli olmak üzere ekonomik işbirliğinin merkezi konumunun önemini vurgulamıştır. Bakanlar İsrail’den Türkiye’ye doğalgaz ihracatı fırsatlarını detaylıca görüşmüş ve bu konu üzerine diyalog kurmayı kararlaştırmışlardır.

Her iki Bakan Doğu Akdeniz havzasında huzur ve refahı tesis etmede enerji sektörünün rolüne vurgu yaparak görüşlerini açıklamışlardır. Taraflar, Gazze ve Cenin’de kurulacak elektrik santrallerini içerecek şekilde, Filistinlilere elektrik temin etmenin çeşitli yollarını ele almışlardır.

Görüşmeleri marjında, Sayın Bakanlar Steinitz ve Albayrak bölgesel konuları da ele almışlardır.'

AA, Al Jazeera, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
23
9
8
4
2
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Melih Işık

Bknz: Tükürük nedir, nasıl yalanır.

M

Doğu bloku büyüyor, Türk İslam Birliğinin temelleri atılıyor

Sultan Aragornhamid

ahahahah ulan ağağğasdsaghfhdsgfsfdjshfsdjk ahahahaha ulaaaaaan siyasal islamcı omurgasızlığı nedirin cevabını vermişsin

Eddy Ga

Bir de Kız alıp verirsek tam olur