Görüş Bildir
Haberler
Neyi Kabul Ettiklerini Biliyorlar mı? AKP Milletvekilleri İnternet Yasasından Sonra RTÜK'ten Bilgi İstemiş

etiket Neyi Kabul Ettiklerini Biliyorlar mı? AKP Milletvekilleri İnternet Yasasından Sonra RTÜK'ten Bilgi İstemiş

Emre Ordu
28.03.2018 - 00:01 Son Güncelleme: 28.03.2018 - 13:20

İnternete RTÜK denetimi getiren düzenleme kamuoyunda geniş tartışma yaratmış ve geçtiğimiz günlerde AKP'li vekillerin oylarıyla kabul edilerek yasalaşmıştı. Ancak AKP'li milletvekillerinin oy vererek Meclis'ten geçirdikleri düzenleme hakkında RTÜK'ten bilgi notu istedikleri öğrenildi. Bu gelişme, milletvekilleri kabul ettikleri düzenlemenin içeriğini biliyor mu sorusunu gündeme getirdi...

İnterneti RTÜK denetimine açan tasarı geçtiğimiz günlerde Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşmıştı.

Yeni yasa ile yayın hizmetlerini sadece internet ortamından sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcılarına ve platform işletmecilerine RTÜK’ten izin alma şartı koşuldu. Yasayla ayrıca ‘beğenilmeyen’ yayınlara ilişkin RTÜK’ün talebiyle sulh ceza hâkimi tarafından içeriğin çıkarılması ya da erişimin engellenmesi kararı verilebilecek. Hâkim, RTÜK’ün talebini en geç 24 saat içinde duruşma yapmaksızın karara bağlamak ile yükümlü.

Öte yandan Meclis’te verdiği oylarla tasarının kabul edilmesini sağlayan AKP grubu, yasa kabul edildikten sonra RTÜK’ü arayıp geçirdikleri kanunla ilgili bilgi talep ettiği ortaya çıktı.

"Bu kanun nerede, kim tarafından hazırlandı?"

"Bu kanun nerede, kim tarafından hazırlandı?"

BirGün'den Anıl Karaca'nın haberine göre,RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilen üyesi İlhan Taşcı, RTÜK’ten bilgi notu istenmesini değerlendirdi. Bu talebin çok vahim bir duruma işaret ettiğini belirten Taşçı, şöyle dedi: 

“Kanun çıktıktan sonra RTÜK’ten bilgi notu istemek; bu kanunu çıkaranların, kanun boyutlarının ne olduğunu bilmediklerini gösterir. AKP kontenjanından 3 kez RTÜK üyeliğine seçilmiş, bir dönem RTÜK Başkanvekilliği de yapan Taha Yücel, kamuoyuyla görüş paylaştı ve ‘Meclis bu yasayla ilgili bizden (RTÜK) görüş almadı. Ben bu yasayla ilgili, çerçevesi sağlıksız kurulduğu için sağlıklı bir sonuca götürmeyeceği kaygısını taşıyorum ve çok ciddi endişelerim var’ dedi. RTÜK’teki AKP kontenjanından seçilmiş üyelerden görüş almadılarsa, Meclis’teki vekiller de kanunun ne anlama geldiğini bilmiyorlarsa bu kanun nerede hazırlanmıştır, kim hazırlamıştır ve parlamentoya getirilmiştir? Milli iradenin en yüksek tecelli ettiği yer TBMM’dir. Ama baktığımız zaman, milli iradenin, meclis iradesinin üzerinde bir irade var ki, bir taraftan AKP kontenjanından seçilen üye ‘görüşümüz alınmadı’ diyor, öte yandan milletvekilleri el kaldırdıkları yasayla ilgili RTÜK yönetiminden bilgi istiyorlar. Bu çok vahim bir tablodur.”

"AKP'li bir üye Youtube denetimine 'evet', diğeri 'hayır' diyor"

"AKP'li bir üye Youtube denetimine 'evet', diğeri 'hayır' diyor"

Meclis’ten geçen tasarının, RTÜK yönetiminde de soru işaretleri ve fikir ayrılıkları yarattığını söyleyen Taşcı, yasanın teknik açıdan sağlıklı bir zemine oturtulmadığının altını çizerek, “Biz ısrarla bu yasanın internete sansür sonucunu yaratacağını söylememize rağmen, ana muhalefet partisi kontenjanından seçilmiş üyeler olduğumuz için bizi dinlemediler. Benim önerim şudur: İktidar partisi kontenjanından seçilmiş üyelerin kaygıları giderilsin. Yasayı getirmiş, sorgusuz sualsiz çıkmış… Kendi içlerinde bile soru işaretleri var. AKP kontenjanından seçilmiş bir RTÜK üyesi YouTube’un denetleneceğini söylerken, bir diğeri denetlenmeyeceğini söylüyor! Demek ki bu yasa çalışması teknik açısından sağlıklı bir zemine oturtulmamış' ifadelerini kullandı.

"Yasa, uygulamada yoruma açık hale gelecek"

"Yasa, uygulamada yoruma açık hale gelecek"

Teknoloji çağında internet ortamına sansür getirme çalışmalarının sonuçsuz kalacağını belirten Taşcı, “Sürücüsüz araçların test sürüşlerinin yapıldığı, uzaya araçların gönderildiği bir çağda; teknoloji çağında, sizin teknolojiyi yasayla sansürleyeceğinizi düşünüyor olmanız başlı başına bir sorun. Mizah konusu olursunuz. Teknoloji ortamını denetleyebilmeniz bu teknik çağda mümkün değil. İnterneti engelleyen, girişi imkânsız hâle getiren ülkeler vardır, ama bu ülkelerin hiçbiri gelişmiş demokrasiye sahip değildir. Bu yasanın ne anlama geldiğini hiç kimse bilmiyor. Uygulamada da yoruma açık hâle gelecek. İnternete sansür kabul edilemez, teknik olarak da mümkün değil. Yasa yürürlüğe girdiğinde yapılacak işlem, istenmeyen yayınların ve o yayınlara ulaşımın engellenmesi olacaktır. Oldu olacak RTÜK artık insanların düğün videolarını da istesin, denetlesin! Bunun gerçekliği yok' şeklinde konuştu.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
542
92
89
17
9
8
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bozkurt

Biri referandumda neye evet dediğini bilmez, öteki mecliste hangi yasayı onayladığını bilmez. Ben böyle parti seçmen uyumu görmedim. Ayak sövüyorum.

Ali Desidero

Zaten neye evet neye hayır diyeceklerini bilseler onları oraya koyarlar mı sence ?

dusunen_odun

AKP millet vekilleri herhangi bir şeyi biliyor mu :D