Görüş Bildir
Haberler
Network Cihazları

Network Cihazları

Atıf Şener
08.03.2014 - 12:45 Son Güncelleme: 08.03.2014 - 16:04

Network Cihazları

Bir Network’ü sadece bilgisayarın birbiri ile bağlanması olarak tanımlayamayız. İkiden fazka bilgisayarı bir networkte bağlayabilmek için diğer ilave donanımlara ihtiyacımız vardır. Birde bilgisayarların arasındaki mesafeler arttıkça bağlantı yapılan kablolarda sinyal zayıflamaları ile karşılasırız, bu gibi durumlarda da networkü destekleyici donanımlara ihtiyaç duyarız. Bu cihazları şöyle listeleyebiliriz.

  • Hub’lar

  • Switch’ler

  • Repeater (Tekrar ediciler)

  • Bridge (Köprü cihazları)

  • Routerlar

  • Firewall’ar

  • Gateway’ler

Şimdi bu cihazları sıra ile inceleyelim.

Hub’lar:

Networklerde kullalan ilk ve en basit bağlantı cihazlarıdır. Bilgisayarlara ortak kullanımlı bir paylaşım yolu sunar. aynı anda birden fazla bilgisayar haberlesme yapamaz. Hat boşalmadan diğer bir bilgisayar gönderme yaparsa bu sistemde Collision’a (Data bozulmasına) sebep olur. Bu nedenle fazla kullanışlı değildirler. Günümüzde Hubların yerini Switchler almaya başlamıştır.

Switch’ler:

Switch’ler Hub lara göre akıllı cihazlardır, yönetilebilirler. Switchker Her bir bilgisayar için bağımsız irtibat sağlarlar. İki bilgisayar kendi aralarında haberleşirken diğer bilgisayarların aynı anda haberleşmeleri birbirlerini etkilemez. 8,12,16,24,36 ve 48 portlu olanları mevcuttur. ihtiyaca göre UTP veya Fiber optik kablo bağlantı yapılabilme seçenekleri mevcuttur.

Repeater’lar:

Repeater’lar bağlı olduğu ethernetten aldığı tüm paketleri yeniler ve diğer ethernet bağlantısına gönderir. Bu meyanda bozulmuş paketleri de onarmış ve güçlendirmiş olur. Bu cihazlar ile haberleşme mesafelerini arttırabiliriz.

Bridge’ler:

Bridge’ler iki TCP/IP bağlayan cihazdır. Bridge’ler networklerde fiziksel bağlantının yanı sıra networkün trafiğinide kontrol ederler, gelen veri paketlerini alır ve yönlendirirler. Routerlardan farkı Bridge’ler2. OSI katmanında (Datalink) çalışmasıdır.

Routerlar

Routerlar Biridge’ler gibi fakat çok daha profesyonel yönlendirme cihazlarıdır. LAN dan LAN’a veya LAN dan WAN’a doğru her türlü yönlendirme için kullanılabilirler.

Routerlar kendi bünyelerinde bir işletim sistemine sahiptirler (IOS Internetworking Operating System). Bu nedenle programlanabilir ve konfigüre edilebilirler. Uygun configurasyonlar yapıldığında uzak iki nokta arasında takip edilecek en iyi yolun seçimini yapabilirler (Best Path Determination). Routerlar yapısal olarak marka ve modele göre değişmek kaydı ile esnek olarak imal edilirler. Üzerlerinde LAN ve WAN bağlantıları için gerekli portlar ve yedek yuvalar vardır. Gerektiğinde yedek yuvalara LAN veya WAN portları ilave edilebilir ve kapasite arttırılabilir. Hatta bu portların RJ45 veya Fiber optik seçenelşeri de opsiyonel olarak mevcuttur. Routerların routing (yönlendirme) işlemleri bir networkün en önemli parçasıdır, CCNA sınavlarında da en ağırlıklı konular arasında yer alır.

Firewall’ar:

Firewall diğer adı ile güvenlik duvarları yazılım olarak uygulandığı gibi fiziksel donanım olarak da uygulanmaktadır. Firewall cihazları lokal networkler ile internet networkü arasında her iki yöndede istenmeyen gereksiz trafiği önleyen donanımdır. Yazılım bu donanımın içindedir. Firewall donanımlarının başarılı olabilmesi için tüm trafiğin bu cihazın içinden geçmesi, ve ihtiyaca uygun olarak sistemin programlanmasının doğru yapılıp erişim listelerinin uygun olarak hazırlanmış olması gerekir.

Gateway’ler:

Network uygulamalarında Lokal networkten internete çıkma olanağı sağlayan cihazlardır. Günümüzde bu cihzlara örnek vermek gerekirse ADSL Routerları tarif edebiliriz.

Farklı protokoller kullanan ağları birbirine bağlamakta kullanılır.

Kaynak: http://www.ccnaegitimi.com/2013/12/21...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
2
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın