Görüş Bildir
Haberler
Nar Ekşisi Sosu Neden Yasaklandı? Resmi Gazete'de Duyuruldu!

Nar Ekşisi Sosu Neden Yasaklandı? Resmi Gazete'de Duyuruldu!

Nar ekşisi soslarına Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bir düzenleme getirildi. Nar ekşisi izlenimi veren bazı sosların satışına yönelik yeni bir karar alındı. Alınan karar 24 Mart Cuma günü Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu karara göre şu anda piyasada olan ürünler 30 Haziran 2023 itibariyle artık piyasada olmayacak. Alınan kararda tüketicilerin satın aldıkları ürüne güvenebilmesi amaçlanıyor. Peki nar ekşisi tamamen yasaklandı mı? Nar ekşisi neden yasaklandı?

İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ülkemizde en çok tüketilen soslardan biri olan nar ekşisi hakkında Tarım ve Orman Bakanlığı bir düzenlemeye gitti.

Ülkemizde en çok tüketilen soslardan biri olan nar ekşisi hakkında Tarım ve Orman Bakanlığı bir düzenlemeye gitti.

24 Mart Cuma günü yayınlanan Resmi Gazete'de Tarım ve Orman Bakanlığı'nca hazırlanan  'Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' yayınlandı. Bu karara göre piyasada mevcut olan nar aromalı sos, nar ekşisi, nar ekşili soslar ve nar ekşili şuruplara bir düzenleme getirildi.

Nar Ekşisi Yasaklandı mı?

Nar Ekşisi Yasaklandı mı?

Resmi Gazete'de yayımlanan ve yürürlüğe giren karara göre nar ekşisine nar, nar suyu, nar suyu konsantresi ve su dışında başka bir bileşen eklenemeyecek. Piyasada olan ve nar ekşisi izlenimi veren ancak aslında nar aromalı sos, nar sosu, nar ekşisi sosu gibi isimler altında üretilen sosların üretimi yasaklanacak.

Nar ekşili soslar ne zaman yasaklanıyor?

Nar ekşili soslar ne zaman yasaklanıyor?

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, piyasa mevcut olan bu tarz ürünlerin yurt içinde piyasaya arzına artık izin verilmeyecek. Piyasada dolaşımda olan ürünler için ise son tarih 30 Haziran 2024 olarak belirlendi. Bu tarihten sonra nar ekşisi izlenimi veren çeşitli soslar piyasada yer alamayacak.

Nar ekşili sosun zararları nelerdir?

Nar ekşili sosun zararları nelerdir?

İçerisinde sadece nar, nar suyu ve nar özleri bulunan doğal nar ekşisinin birçok faydası olduğu biliniyor. Doğal koşullarda üretilen ve katkı maddesi içermeyen nar ekşisinin kan basıncını dengelediği, içerisinde vitamin ve minareller ise vücut direncini artırdığı biliniyor. Ayrıca kolajen üretimini artırdığı, kemik ağrılarına iyi geldiği ve hücre yenilenmesine katkıda bulunduğu da öne sürülüyor. 

Ancak paketlenmiş bazı nar ekşili sosların içerisinde fruktoz, glikoz, nişasta bazlı şeker gibi sağlıklı olmayan bileşenler bulunabiliyor. Piyasa bulunan nar ekşili soslar içerisinde nar oranı oldukça düşük olurken katkı maddelerinin oranı (asitlik düzenleyici, renklendirici karamel, koruyucu sodyum benzoat) artabiliyor. Bu katkı maddelerinin başta diyabet hastaları olmak üzere birçok kişide sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtiliyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
33
5
3
2
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?