Görüş Bildir
Haberler
Mükemmel Gülüşün Sırlarını Her Gün Yana Yakıla Ararken Diş Bakımında Yaptığımız 8 Yanlış

etiket Mükemmel Gülüşün Sırlarını Her Gün Yana Yakıla Ararken Diş Bakımında Yaptığımız 8 Yanlış

Rinascita
10.10.2017 - 21:39

İnsanların çoğu dişlerini günde bir ya da iki kez fırçalar. Fakat sanılanın aksine günde bir sabah bir akşam olmak üzere dişlerimizi iki kez fırçalamak bile mükemmel bir gülümseme için yeterli değildir. Gülümsemenizi gelecek yıllar boyunca sağlıklı ve güzel tutmak için verilen bazı çözümler ile birlikte, diş fırçası ile yapılan önemli hataları Boldsky'dan sizler için derledik.

Kaynak: https://www.boldsky.com/health/wellne...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Diş fırçalarken diş fırçasına fazla baskı yapmak

1. Diş fırçalarken diş fırçasına fazla baskı yapmak

Diş fırçasına fazla kuvvet uygulandığında, fırçanın kılları dökülmeye başlar. Dolayısıyla diş yatakları düzgün bir şekilde temizlenemez ve mükemmel gülümsemenizi diş eti tahribatı ile mahvedersiniz. 

Diş fırçası ve diş macunu seçimi de bu konuda önemlidir. Doğru diş fırçası, ulaşılması zor olan alanlara ulaşabilen ve diş etlerinize zarar vermeyen fırçadır. Dolayısıyla daha küçük başlıklı ve yumuşak kılları olan diş fırçaları bu konudaki ihtiyaçlarınıza rahatlıkla cevap verecektir. 

Diş macunu seçiminde ise diş hekiminize danışıp, ihtiyaçlarınıza göre bir macun seçmeniz en iyisidir.

2. Yenilen yiyeceğe dikkat etmemek

2. Yenilen yiyeceğe dikkat etmemek

Herkes çok fazla tatlı tüketiminin diş çürüklerine neden olduğunu bilir. Dişleri sağlıklı tutmak için kalsiyum, fosfor ve flor içeren besinler tüketilmelidir. İşte size bazı ipuçları:

Kalsiyum içeren gıdalar:

  • Süt ürünleri

  • Meyve ve sebze kabukları

  • Balık

  • Fasulye

Fosfor içeren gıdalar:

Günlük flor ihtiyacımızı genellikle su ile karşılıyoruz. Fakat flor bakımından yeterli olmayan su kaynağının kullanıldığı bir bölgede yaşıyorsanız, süt ve tuz gibi besinlerle flor ihtiyacınızı karşılamalısınız.

3. Diş temizliği için ek temizleyiciler kullanmamak

3. Diş temizliği için ek temizleyiciler kullanmamak

Diş fırçanızın kıllarının ne kadar sert olduğu önemli değil. Diş fırçasında bulunan kıllar, dişlerdeki tortuları tamamen temizleme konusunda yetersiz kalırlar. Bu sebeple, dişlerinizin arasındaki boşlukları diş ipleriyle temizlemeniz gerekiyor. Eğer bu boşluklar genişse, arayüz fırçası kullanabilirsiniz. Bakterileri ortadan kaldırmak için, ağız gargarası ile ağzınızı çalkalayın. 

Ayrıca ağız duşu kullanabilirsiniz. Ağız duşu, dişlerinizi fırçaladıktan sonra diş eti ve diş temizliği için kullanabileceğiniz bir malzemedir. Dişleriniz arasındaki boşlukları ve dilinizi temizlerken, bir yandan da diş etinize masaj yapar.

4. Diş eti temizliğine gereken özeni göstermemek

4. Diş eti temizliğine gereken özeni göstermemek

Diş etiniz zayıfsa ve kan akışı yeteri kadar iyi değilse, bu durum periodontitise neden olabilir. Bu rahatsızlık, diş etinizin kanamasına, iltihaplanmasına neden olur. Hatta ilerleyen zamanlarda dişlerinizi kaybedebilirsiniz. 

Diş etinizi güçlendirmek için, diş fırçası veya parmağınızla dairesel hareketler şeklinde masaj yapmanız gerekir. Katı gıdalar tüketin ve iyice çiğneyin. Ayrıca ağzınızı ada çayı veya tuz solüsyonu ile çalkalayın.

Diş etiniz kanamaya meyilli ise, diş hekiminizle görüşün. Size diş etinizi güçlendirmek için belirli ilaçlar verecektir.

5. Dişleri temizletmemek

5. Dişleri temizletmemek

Diş tartarı, tükürük ve yiyeceklerdeki minerallerin sertleşmiş halinin diş etrafındaki plakta birikmiş halidir. Sarı-kahverengi bir renktedir ve diş fırçasıyla temizlenmesi bir hayli zordur. Diş plağı ve tartar, dişin etrafındaki kemikte iltihap oluşumu gibi bazı diş rahatsızlıklarına neden olur. Yılda en az bir kere diş temizliğinizi yaptırın. Diş hekiminiz, dişlerinizin durumuna göre size uygun bir program yapacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Diş telinin belli bir yaştan sonra uygun olmadığını düşünmek

6. Diş telinin belli bir yaştan sonra uygun olmadığını düşünmek

Birçok insan dişlerinin yalnızca gençlik zamanlarında düzeltilebileceğini düşünür. Yetişkin olduklarında da, diş teli kullanmanın çok geç olduğunu düşünürler. Fakat bu, doğru bir tespit değil. Güzel bir gülüş, tedaviyi kabul etmek için tek sebep değildir. Dişlerde olan problemler, çürüğe ve diş çukurlarına neden olabilir. 

Bildiğimiz diş tellerini kullanmaya çekinenler ise, görünmez diş telleriyle kendilerini daha rahat hissedebilirler. Görünmez diş telleri, dişin arka tarafına yerleştirilir. Sizin de dişlerinizle ilgili diş teliyle düzeltilebilecek sıkıntılarınız varsa, hemen bir ortodontistten randevu alın.

7. Genelde tek bir tarafta çiğnemek

7. Genelde tek bir tarafta çiğnemek

Çiğnerken bir yandan da dişlerinizi temizlediğinizi biliyor muydunuz? Ağzın tek bir tarafıyla çiğnerseniz, kullanmadığınız tarafta diş çukurları ve çürükler oluşabilir. 

Bunun dışında besinleri ağzın tek bir tarafıyla çiğnemek, o taraftaki kasların güçlenmesine ve kalınlaşmasına neden olur. Fakat diğer tarafta herhangi bir gelişme olmayacağı için, yüzünüzdeki kaslar asimetrik bir hal almaya başlar. Önünde sonunda, ağrı ve duyma sorunları yaşamaya başlarsınız. 

Yerken dikkatli olmaya ve besinleri ağzınızın her iki tarafıyla da çiğnemeye çalışın. Meyve ve sebze tüketin. Bu tarz katı gıdalar, dişlerinizin çok daha güçlü bir hal almasını sağlayacaktır.

8. Çocuklara dişlerine nasıl bakım yapacaklarını öğretmemek

8. Çocuklara dişlerine nasıl bakım yapacaklarını öğretmemek

Bazı ebeveynler, süt dişleri kalıcı olmadığından çocuklarına dişlerine nasıl bakım yapacaklarını öğretmezler. Fakat bir çocuk neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilmelidir. Çünkü dişler değişir, alışkanlıklar sonsuza kadar devam eder. Çocuklarınıza diş fırçalama eyleminin en az 3 dakika sürmesi gerektiğini, fırçayı hangi yönde ve nasıl kullanması gerektiğini öğretmelisiniz. 

Çocukların dişlerinin minesi, yetişkinlerin dişlerinin minesi kadar sağlam değildir. Çocuklarınıza dişlerini düzgün fırçalaması için gerekenleri öğretin.

BONUS: Eski diş fırçalarının kullanımı

BONUS: Eski diş fırçalarının kullanımı

Diş hekimleri, diş fırçanızı her 3-4 ayda bir değiştirmenizi tavsiye ederler. Fakat eski diş fırçaları, çöp kutusuna girmeden evvel başka amaçlarla da kullanılabilir. Mesela:

  • Dudaklarınızı temizleyip, masaj yapmak

  • Tırnaklarınızı temizlemek

  • Kaşlarınızı fırçalamak ve boyamak

  • Ayakkabıları, klavyeleri, fayans aralarını ve ulaşılması zor diğer yerleri temizlemek

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
513
101
39
24
19
17
13
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Zülal Bayoğlu

diş önemli lütfen en azından dışarı çıkarken bakım yapsanız da rahat etsek

Cengo

7. fotoğrafta iki görsel de aynı. ısırmayı bıraktım.