Görüş Bildir
Haberler
Miraç Kandili Neden Önemli? Miraç Kandili Gecesi'nde Ne Oldu? Miraç Kandili Anlamı ve Önemi...

Miraç Kandili Neden Önemli? Miraç Kandili Gecesi'nde Ne Oldu? Miraç Kandili Anlamı ve Önemi...

CansinA
23.02.2022 - 13:33

İslam'da bazı günler ve geceler kutsal sayılmakta. Gerek yaşanan mucizeler gerekse önemli olaylar dolayısıyla diğer günlerden ayrılan bu zamanlar Müslümanlar tarafından sabırsızlıkla bekleniyor. Bu mukaddes günlerden en önemlileri arasında yer alanlardan birisi de Miraç Kandili. Miraç Gecesi'nde Müslümanların peygamberi Hazreti Muhammed'in yaşadığı mucizeler dolayısıyla bir hayli merak edilmektedir. Peki, o gece ne oldu? Hazreti Muhammed'in başına gelen mucize neydi? Miraç'ın kelime anlamı nedir? Miraç Kandili'nin anlamı ve önemi nedir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

İslam aleminde bazı tarihler kutsal sayılmış ve bu tarihler geldiğinde ibadetlere ağırlık verilmesi gerektiğine kanaat getirilmiştir. O tarihlerden biri de şüphesiz ki Miraç Kandili'dir. Miraç Kandili'nde ne olduğu, Miraç Kandili'nin önemi hakkındaki araştırmalar da artmış durumda. İşte Miraç Kandili hakkında tüm merak edilenler...

Miraç Kandili Anlamı Nedir?

Miraç Kandili Anlamı Nedir?

Miraç, kelime manası itibariyle 'merdiven', 'yükselecek yer', 'en yüksek makam' manalarına gelmektedir. Sözlükte “yukarı çıkmak, yükselmek” anlamındaki urûc kökünden türemiş bir ism-i âlet olan mi‘râc kelimesi “yukarı çıkma vasıtası, merdiven” demektir. İslam aleminde 'Allah'a yükseliş ve arınma' olarak kabul edilir.

Miraç Kandili Nedir?

Miraç Kandili Nedir?

Miraç, İslam dininde ve mitolojik anlatımlarında, Hz. Muhammed'in göğe yükselip, Allah ve öte âlemleri ile görüp geriye döndüğü rivayetlerine verilen isimdir. Rivayetler; İslam dini peygamberi Hz. Muhammed'in kalbinin temizlenmesi, Burak ve Cebrail eşliğinde Mescid-i Aksa'ya gidiş (isra), Burak'ı bağlayıp peygamberlere namaz kıldırma, muallak taşından göğe yükselme, Allah ile konuşmalar, gök katlarında diğer peygamberler ile diyaloglar, cennet ve cehennemi görme ve geri dönme gibi bölümlerden oluşur.

İslam'da Miraç Kandili'nin Önemi;

İslam'da Miraç Kandili'nin Önemi;

İslam’ın ilk zamanlarında dinin oruç, zekât, şehitlik ve hac gibi belli kuralları, prensipleri tam olarak belirlenmemişti. Gece namazları rağbet görmekle birlikte, ibadet kuralları da açık ve seçik olarak belirlenmemişti. Rivayete göre İsra ve Miraç bu konudaki belirlenmeleri sağlamış olaylardır.

Hazreti Muhammed'in Miraç Mucizesi;

Hazreti Muhammed'in Miraç Mucizesi;

Rivayete göre Hz Muhammed gece vakti Kâbe’den alınıp Burak adı verilen katır üstünde Mescid-i Aksa'ya götürülmüş, Burak'ı Beytül Makdis'in (Süleyman Mabedi) kalıntılarının güneybatı duvarına bağlamıştır. Hz Muhammed sırasıyla eski Aksa denen bugünkü el-Aksa Camiinin altındaki yerden Mescid-i Aksa alanına girmiş, oradan Kubbet-üs-sahra'nın bulunduğu alana geçmiş ve orada İsa, Musa, Zekeriya peygamberlerle buluşmuştur. Günümüzde Nebi Minberi'nin bulunduğu alanda bütün peygamberlere namaz kıldırmış, oradan da Miraç Minberi'nin bulunduğu alandan göğe yükselmiştir.

Hadislere göre Hz Muhammed bu yükselmede gök katlarını Cebrail ile birlikte aşarken sırayla Âdem, Yusuf, Yahya ve İsa, İdris, Harun, Musa ve İbrahim peygamberleri görmüş, yedinci kat gökten sonra Sidret'ül münteha’ya çıkmıştır. Cebrail’in Sidretü’l-Münteha’dan ileriye geçememesi üzerine yolculuğunu tek olarak sürdürmüş, zaman, mekân ve cihetin olmadığı ifade edilen katta Allah ile aracısız görüşmüştür.

Anlatılana göre Hz Muhammed Mekke'ye döndüğünde yaşadıklarının gerçek olup olmadığından kuşku duyanların soru yağmuruna tutulmuştur. Ama sorulara doğru cevap vermiştir. İslam’ın ilk zamanlarında dinin oruç, zekât, şehitlik ve hac gibi belli kuralları, prensipleri tam olarak belirlenmemişti. Gece namazları rağbet görmekle birlikte, ibadet kuralları da açık ve seçik olarak belirlenmemişti. Rivayete göre İsra ve Miraç bu konudaki belirlenmeleri sağlamış olaylardır. Buna göre miraçta; Hz Muhammed, Miraç sırasında namaz vakitlerinin beş vakit olarak düzenlenmesi gerektiğini öğrenmiş ve Miraçtan sonra bu buyruğu Müslümanlara bildirmiştir. Hadis kaynaklarına göre Miraç'ta önce 50 vakit olarak bildirilen namaz, Musa peygamberin bunun insanlara ağır geleceği şeklinde ikazları üzerine Muhammed'in birkaç kere geri dönüp Allah'tan namazı hafifletme dileği üzerine beş vakte indirilmiştir. Şirk koşmayan herkesin cennete gireceği müjdesi verilmiştir.

İlgili haberler;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın