Görüş Bildir
Haberler
Milgram Deneyine Katılsan Ne Kadar Vahşileşirdin?

etiket Milgram Deneyine Katılsan Ne Kadar Vahşileşirdin?

Borgen
27.07.2017 - 14:10

Milgram deneyi, insanların otorite sahibi bir kişi veya kurumun isteklerine, kendi vicdani değerleriyle çelişmesine rağmen itaat etmeye ne ölçüde istekli olduklarını ölçme amacını güden bir deneyler dizisinin genel adıdır. 

Bu sosyal psikoloji deneyi kabaca iki gönüllüden birinin diğerine elektrik akımı vermesi üzerine kuruludur. Elektriği, kimin kime hangi şartlar altına vereceği ve testin diğer detayları ile bilgiye şuradan ulaşabilirsiniz: Milgram Deneyi

Bu deneyin oldukça şaşırtan ve insanlık hakkında beklenmedik ölçüde hayal kırıklığı yaşamamıza sebep olacak sonuçları olmuştur. Peki siz 1960'larda gerekleştirilen bu deneyde bir denek olsaydınız ne kadar ileri giderdiniz? Gelin bu sorunun cevabını bulmak için ufak bir test yapalım, ne dersiniz?

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Hazırsan başlıyoruz! Daha önce kimseye fiziksel olarak zarar vermeyi aklından geçirdin mi hiç?

2. Peki okulda öğretmenlerinin sözünü dinleyen bir öğrenci miydin?

3. Anne-babana sorsak seni tanımlarken bu sıfatlardan hangisini kullanma ihtimali daha yüksek?

4. Hiç rüyalarında birini öldürdüğünü gördün mü peki?

5. "Emretmek" kelimesi seni nasıl hissettiriyor?

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Sence bir çocuğu yetiştirirken belli ölçüde şiddet uygulamak....?

7. Baba figürünün senin için anlamını en iyi karşılayan bunlardan hangisi?

8. Son olarak, başkalarının senin hakkındaki fikirlerini ne kadar önemsersin?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

İnanılmaz ölçüde vahşileşirdin!

İnanılmaz ölçüde vahşileşirdin!

Sen bu deneye katılsan son aşamaya geçenlerden olurdun! İçinde otoriteye itaat etmeye hazır bir ruh var. Bunun yanında oldukça acımasız birisine de benziyorsun. Maalesef bu iki özelliğin senin içindeki ilkel ve vahşi tarafı açığa çıkartıyor. Seni bu deneyde görenler tanımakta zorluk çekebilir. Böyle bir durumda içinden bir başka sen çıkacak gibi görünüyor çünkü.

Oldukça vahşileşirdin!

Oldukça vahşileşirdin!

Sen bu deney katılsan neredeyse son aşamaya kadar devam ederdin. Otorite ile arandaki ilişki genel olarak ona uymaya yatkın. Aldığın emirleri bir aşamaya kadar pek de sorguladığın söylenemez. Bu yüzden bu deneye katılsan oldukça ileriye gidebilirsin. Aslında görünen vahşi bir yapın olmasa da belli şartlar altında içindekileri açığa çıkartmak çok da zor değil. Yine de tamamen kontrol edilemez değilsin ve belli sınırların var.

Biraz vahşileşirdin!

Biraz vahşileşirdin!

Sen bu deneye katılsan ikinci aşamaya geçerdin. Yani içindeki vahşi güdülerini hemen durduramazdın ama karşındakine çok fazla zarar verecek kadar da ileri gitmezdin. Otoriteye ve onun emirlerine karşı vicdanın bir yerden sonra isyan eder, 'yeter' derdin! O yüzden senin için vahşi kelimesi çok ağır kaçar. Senin içinde vahşi güdülerden çok ılımlı ve sevecen bir yapı hakim. Seni manipüle etmek kolay değil.

Hiç vahşileşmezdin!

Hiç vahşileşmezdin!

Sen bu deneye katılsan daha ilk aşamada bu yapılanlara 'dur' derdin! Senin içinde bir başka insana zarar verecek bir eğilim asla yok. Sen otoriter tüm figürlere karşı mesafelisin ve emir almak-vermek gibi kavramlar senin için kabul edilmesi güç şeyler. Sen bu deneyde ikinci aşamaya geçmeyen oldukça küçük azınlık içinde kalırdın. İnsanlığın senin gibilere ihtiyacı çok fazla. Belki de sağlıklı işleyen toplumsal düzeni ayakta tutan senin gibi insanların aklı ve vicdanı.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
656
204
142
68
63
46
26
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Asya Ejder

İnanılmaz ölçüde vahşileşirdin! Evet ama otoriteye karşı :D

Asosyal deli

İnanılmaz ölçüde vahşileşirdin!

Selinay

İnanılmaz ölçüde vahşileşirdin! İnanılmaz ölçüde vahşileşirdin! Sen bu deneye katılsan son aşamaya geçenlerden olurdun! İçinde otoriteye itaat etmeye haz... Devamını Gör