Görüş Bildir
Haberler
MHP'den Kanun Teklifi: Sosyal Medyaya Kimlik Numarasıyla Girilsin

etiket MHP'den Kanun Teklifi: Sosyal Medyaya Kimlik Numarasıyla Girilsin

MHP'nin 'İnternet ortamında yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi' hakkında hazırladığı kanun teklifinde, kullanıcıların sosyal medyaya kimlik numarasıyla giriş yapması önerisi yer aldı.

Daha önce torba yasa teklifiyle gündeme gelen ancak tepkilerin ardından tekliften çıkartılan sosyal ağ sağlayıcılarına Türkiye'de temsilcilik açma ve temsilci bulundurma zorunluluğu da yine teklifte yer alan maddelerden oldu. Sosyal ağların kısıtlanmasına imkan veren düzenleme, hukukçular tarafından 'sosyal medya sansürü' olarak değerlendirilmişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sunan MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, DHA'ya yaptığı açıklamada sosyal medyadaki yalan haberler ve sahte hesaplar yüzünden birçok internet kullanıcısının mağduriyet yaşadığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

'Koronavirüs ile mücadele ettiğimiz şu dönemde dâhi durum değişmemiş, sahte hesaplar üzerinden yapılan algı yaratmaya yönelik korku salıcı haberler yüzünden zaman zaman toplumda endişeler yükselmiştir. Bu bağlamda, tüm sosyal medya mecraları için 2018’de yapılan genel bir araştırma sonucuna göre Türkiye; 'Sahte habere en çok maruz kalan ülkeler' kategorisinde yüzde 49 ile ilk sırada yer almaktadır. Sosyal medya platformu Facebook’tan yapılan açıklamada; 2018’in ilk 3 ayında dünya genelinde 1,2 milyar sahte hesap silinirken, 2019’un aynı döneminde 2,2 milyar sahte hesap silindiği belirtilmiştir. Tüm dünyanın sahte hesaplarla başı ağrımaktadır'

Teklifin içeriğine de değinen Öztürk, 

'Türkiye'den günlük erişimi 500 binden fazla olan, yurt içi veya yurt dışı merkezli sosyal ağ sağlayıcılarına Türkiye'de temsilcilik açma ve temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmekte, sunmuş oldukları hizmetten yararlanmak isteyenlerden Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası isteme zorunluluğu getirilerek Türkiye'de sahte hesap açılmasının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Diğer taraftan kimlik numaralarının Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında korunması öngörülürken, yaptırımlara uymayan sosyal ağ sağlayıcılarına ağır idari para cezaları uygulanması da teklifimizde yer almaktadır' ifadelerini kullandı.

İnternet kısıtlaması torba yasa taslağından çıkarılmıştı

İnternet kısıtlaması torba yasa taslağından çıkarılmıştı

TwitterYouTubeFacebook ve Instagram gibi sosyal ağların Türkiye’de temsilci bulundurmasını zorunlu hale getirecek olan düzenleme, geçtiğimiz günlerde kabul edilen torba yasadan son anda çıkartılmıştı.

Söz konusu teklifte Türkiye'de temsilci bulundurmayan sosyal ağların trafiğinin kısıtlanması öngörülüyordu. 👇

Düzenleme 'sosyal medyaya sansür ' olarak yorumlanmıştı. 👇

Yaman Akdeniz: 'Tekrar hortlatacaklar' demişti 👇

Yaman Akdeniz: 'Tekrar hortlatacaklar' demişti  👇

Torba yasa teklifinden çıkartılan internet düzenlemesini Medyascope.tv'ye değerlendiren hukukçu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bunun, kamuoyu tepkisi nedeniyle elde edilen “geçici bir zafer” olduğunu söylemişti.

Düzenlemenin “şimdilik” çekildiğini belirten Akdeniz, “Bunun tekrar hortlayacağını, sadece bir Pirus zaferi olduğunu söyleyebiliriz. Geçici bir zafer. Ben bunda kamuoyunun etkili olduğunu düşünüyorum, insanlar tepkilerini gösterdiler. Paydaşların da zaten görüşleri alınmadan bu tasarı oluşturulmuştu. Dolayısıyla ne hukukçulara ne STK’lere ne de konunun direkt muhatabı olan sosyal medya platformlarına danışılmadan böyle bir taslağın ortaya çıkması zaten başından beri sorunluydu” ifadelerini kullanmıştı.

“Salgın sonrası Türkiye’nin daha otoriter bir yapısı olacağını gözlemliyorum” öngörüsünde bulunan Yaman Akdeniz, “Bu otoriter düzende de bu taslağa geri döneceklerini ve sosyal medya platformlarını Türkiye’ye zorla getirip, zapturapt altına almayı planlayacaklarını düşünüyorum. Hatta bu tip yetkiler daha da ağırlaşarak her defasında karşımıza çıkıyor” demişti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
503
439
77
51
29
21
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
kartacali

mhp ye tam yakışan teklif. Hiç bir vizyonu olmayan ülkenin geleceğine dair bir fikri olmayan partiye bu yakışır. 3 sene önce karşılıklı küfürleştiği akpden d... Devamını Gör

Sefa Irmak

Sosyal medya çöplük hâline geldi maalesef. Yalan, küfür, hakaret, müstehcenlik, saygısızlık, nefret suçları, asılsız haberler, hedef göstermeler(...) aldı ba... Devamını Gör

hülyaa

bide vesikalık fotoğraf çekip gönderelim tam olsun

Mustafa Timurçin

anne kızlık soyisimlerimiz de mecburi şifremiz olsun. şimdi tam olsun

Bozkurt

Sahte haberlerden şikayetçiyseniz Havuz Medyası'na müdahale edin. Ülke gerçeklerini yüzünüze vuranları sindirmeye çalışmaktan vazgeçin faşist herifler.