Görüş Bildir
Haberler
Meyve ve Sebzeleri Doğru Şekilde Saklama Rehberi: Meyve ve Sebzeler Nasıl Uzun Süre Saklanır?

Meyve ve Sebzeleri Doğru Şekilde Saklama Rehberi: Meyve ve Sebzeler Nasıl Uzun Süre Saklanır?

Özlem Taner
01.12.2022 - 08:35

Isı düştükçe, meyve ve sebzelerin aromalarını ve tazeliğini korumak güçleşir. Lezzetlerini biraz daha uzun süre korumalarını istiyorsanız eğer, meyve ve sebzelerinizi, buzdolabında ısının biraz daha yüksek olduğu kısımda depolayın. Hangi meyveler buzdolabında saklanmalı? sorusuna cevap arıyorsanız içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

1. Elma

1. Elma

Elmalar buzdolabında ya da güneş görmeyen bir ortamda haftalarca bozulmadan saklanabilir. Eğer evdeki diğer meyvelerinizin hemen olgunlaşmasını istiyorsanız elmayla beraber saklayabilirsiniz. Elma diğer meyvelerinizin olgunlaşmasına yardımcı olur.

2. Avokado

2. Avokado

Avokadonun yenecek kıvama geldiğini kabuğuna hafif bastırarak anlayabilirsiniz. Tamamen olgunlaşana kadar oda sıcaklığında saklayın. Eğer hemen yemeyecekseniz avokadonuzu buzdolabında günlerce saklayabilirsiniz.

3. Muz

3. Muz

Muzu eğer buzdolabına koyarsınız olgunlaşmasını yavaşlatmış olursunuz. Kabukları kahverengiye dönmeden muzlarınızı tüketmeniz önerilir.

4. Domates

4. Domates

Domatesin daha lezzetli olmasını istiyorsanız oda sıcaklığında saklayın. Eğer domatesin olgunlaşmasını istiyorsanız kağıt torbalar içinde serin ve karanlık bir ortamda saklayın. Olgunlaştıktan sonra hemen tüketin. Hemen tüketemiyorsanız buzdolabında birkaç gün daha saklayabilirsiniz ancak bu durum domatesin dokusunu bozar ve soldurur. Yemeden önce oda sıcaklığında biraz bekletin.

5. Çilek

5. Çilek

Çok narin bir yapıya sahip olan çilek, buzdolabına yıkanmadan yerleşmelidir.

Tüketilecek miktar kadar yıkanmalıdır.

6. Mantar

6. Mantar

Mantarın bozulmasını önlemek için mutlaka kese kağıdı içinde dolapta bekletmeniz önerilir. Çürümeye başlayan mantar, midenizi etkileyeceği için tazeliğini korumalısınız. Tazeliğini havlu kağıda sararak kontrol edebilirsiniz.

7. Kereviz

7. Kereviz

Kereviz, buzdolabında uzun bir süre saklanabilir. Besin değerini kaybetmemesi için plastik kaplar yerine folyo içinde saklanması gereklidir.

Kesilmiş ya da kesilmemiş kerevizi folyo ile beraber sarıp buzdolabında tüketmek için bekletebilirsiniz.

8. Üzüm

8. Üzüm

Üzümü buzdolabında 1-2 hafta kadar saklayabilirsiniz.

9. Havuç

9. Havuç

Lastik gibi yumuşayıp üzerinden kökler çıkmaya başlamadan, sert olduklarında tüketin. Havuçları buzdolabında haftalarca saklayabilirsiniz.

10. Soğan ve patates

10. Soğan ve patates

Patates ve soğan havadar ortamda birbirinden uzak bir şekilde saklanmalıdır.

11. Mısır

11. Mısır

Satın aldığınız gün tüketin. Mısır tarladan toplandıktan sonra, içindeki şeker nişastaya dönüşmeye başlar ve mısırın tadını değiştirir.

12. Turunçgiller

12. Turunçgiller

Turunçgilleri buzdolabında 3 haftaya kadar saklayabilirsiniz.

13. Ispanak

13. Ispanak

Buzdolabında saklamadan önce temizleyin, yıkayın ve kurulayın. Buzdolabında 2 ya da 3 gün saklayabilirsiniz.

14. Lahana

14. Lahana

Buzdolabında bir iki hafta saklayabilirsiniz.

15. Brokoli

15. Brokoli

Brokoli nemli ortamı çok sevdiği için dilerseniz üzerine ıslak ufak havlu örterek saklayabilirsiniz.  Brokoliyi mevsimi dışında tüketmek isterseniz; saklama kabına yerleştirip derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.

16. Kayısı

16. Kayısı
  • Kayısıları plastik bir torbaya veya kaba koyun. Zaten olgun bir meyveniz varsa oda sıcaklığında saklamak bozulma sürecini hızlandırabilir.

17. Nar

17. Nar

Narları oda sıcaklığında öylece masanın üzerinde ya da balkonda saklamak yerine rutubetsiz, doğrudan güneş ışığına maruz kalmayan karanlık ortamlarda saklamalısınız. Evinizde bir kiler bulunuyorsa bu, narlar için oldukça ideal bir alan olacaktır. Ayrıca narı ortadan kesiniz ve tanelerini ayırınız. Tanelerini hava almayan bir kaba yerleştiriniz. Dondurucuda 2 veya 3 ay kadar saklayabilirsiniz.

18. Karpuz

18. Karpuz

Bütün halindeki kavun ve karpuzlarınızı kesme zamanı gelmeden dolaba koymayın. Bu iki meyve de aromalarını oda sıcaklığında korurlar. Hatta yapılan bir araştırmaya göre, oda sıcaklığında tutulan kavun ve karpuzun antioksidan özellikleri artar.

19. Salata yeşillikleri

19. Salata yeşillikleri

Marul, maydanoz, nane ve ıspanak gibi hassas yaprakları olan yeşilliklerin kuru şekilde dolapta muhafaza edilmesi uygun görülür. Dilerseniz demet halinde aldığınız yeşillikleri su dolu kavanozda vazoda çiçek saklar gibi muhafaza edebilirsiniz.

20. Salatalık

20. Salatalık

Kabukları sert, parlak, pürüzsüz ve lekesiz olmalı. Buzdolabında sebzelik çekmecesinde bir hafta saklayabilirsiniz.

Meyve ve sebze saklarken dikkat edilmesi gereken püf noktalar:

Meyve ve sebze saklarken dikkat edilmesi gereken püf noktalar:
  • Kök sebzeler, yapraklı sebzeler ve sap sebzeler yıkandıktan sonra iyice kurutulmalıdır.

  • Buzdolabında sulu bekletilen sebze ve meyveler fazla nemden dolayı küflenmeye başlar.

  • Yumuşak sebze ve meyveler, üst üste dizildiğinde ağırlığın etkisiyle kökleri ve sapları gevşer. Bu durum da erkenden çürümeye neden olur.

  • Her sebze ve meyve için ayrı bir saklama kabı tercih etmelisiniz.

  • Sebzelerin ve meyvelerin nefes aldığını unutmamak gerekir. Bu nedenle ağzı kapalı saklama kapları ya da poşetler kullanmak doğru bir yöntem değildir.

Diğer içeriklerimize de göz atabilirsiniz:

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
4
3
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın