Görüş Bildir
Haberler
MetroPOLL Anketi: Cumhur İttifakı Aylar Sonra Düşüşte

MetroPOLL Anketi: Cumhur İttifakı Aylar Sonra Düşüşte

Emre Ordu
02.12.2022 - 10:04 Son Güncelleme: 02.12.2022 - 14:00

MetroPoll Araştırma şirketinin kasım ayı anketine göre AK Parti ve MHP'nin oylarında aylar sonra azalma yaşandı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

MetroPoll'ün seçmen eğilimini ölçtüğü kasım ayı anket sonuçlarını Halk Tv yazarı İsmail Saymaz paylaştı. MetroPoll anketlerinde aylardır oyları yükseliş tredinde olan AK Parti ve MHP'nin oylarında bu kez azalma görüldü. 

İsmail Saymaz'ın yazısında aktardığına göre, MetroPoll'ün anketinden çıkan sonuçlar şöyle:

Metropoll’e göre mayıs ayından beri yükselişte olan AK Parti altı ay, MHP ise beş ay sonra oy kaybı yaşadı. Katılımcılara, bu pazar seçim olsa kime oy verecekleri soruldu.

Yüzde 29.6’sı AK Parti’ye, yüzde 20’si CHP’ye, yüzde 10.3’ü HDP’ye, yüzde 9.1’i İyi Parti’ye, yüzde 6.7’si ise MHP’ye vereceğini söyledi. Yüzde 19.1’i kararsız/protesto oy/cevapsız olarak dağıldı. Yüzde 4.4 ise diğer partileri destekliyor.

Kararsız/protesto oy/cevapsızlar dağıtılınca…

AK Parti yüzde 36.5’e, CHP yüzde 24.7’ye, HDP yüzde 12.7’ye, İyi Parti yüzde 11.2’ye, MHP de yüzde 8.2’ye çıkıyor.

AK Parti yüzde 31.9'a, MHP yüzde 8.8'e çıkmıştı

AK Parti yüzde 31.9'a, MHP yüzde 8.8'e çıkmıştı

MetroPoll’ün araştırmasına göre nisan ayında AK Parti’nin oyu kararsızlar dağıtılmadan önce 25.2 olarak tespit edilmişti. Bu oran mayısta yüzde 26.5’e, haziranda yüzde 27.6’ya, temmuzda yüzde 28.2, ağustosta yüzde 28.7’ye, eylülde yüzde 29 ve ekimde yüzde 31.9’a çıktı. Ancak kasımda yüzde 29.6’ya düştü.

Aynı şekilde MHP haziran ayında yüzde 4.5, temmuzda yüzde 5, ağustosta yüzde 6.1, eylülde yüzde 7.9 ve ekimde 8.8’e yükseldi. Kasımda ise yüzde 6.7’ye indi.

Düşüşün nedenleri neler?

Düşüşün nedenleri neler?
İçeriğin Devamı Aşağıda

Saymaz, MetroPoll Araştırma’nın sahibi Özer Sencar'ın AK Parti ve MHP oylarında görülen azalmayı iki sebebe bağladığını belirtti:

'Sencar, şöyle diyor:

'İnsanlar yine geçim sıkıntısına düştü. Resmi rakamlar daha az gösteriyor ama aylık enflasyon yüzde 10-15 civarında. Hükümetin yaptığı maaş zammı yüzde 40’tı. Bu zam insanları ancak dört ay rahatlattı. O zamların etkisi kalmadı. Geçim sıkıntısı ve parasızlık insanların canına tak etti.'

Sencar’a göre ikinci neden de AK Parti’nin HDP’yi ziyareti ve MHP’nin bu ziyareti desteklemesi oldu.

Sencar:

AK Parti’nin HDP’ye gitmesi, MHP’nin de gidişi savunması, iki partide kendisine ‘Atatürkçü’ diyenlerin uzaklaşmasına sebep oldu. Bu kişiler kararsızlara gitmiş. Kararsızlar geçen ay yüzde 12’ydi, bu ay yüzde 19 oldu.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
33
14
4
2
2
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Equal

Uygar bir ülkede bu adamların bırakın oy almasını, siyasetçi olmasını, kasaba idaresinde söz hakları bile olmaması lazım.

Mukaddes

Aylar sonra mı?

Hakan Kutlay Kutlu

hala kararsızım diyenler ne yiyo?